Kadınların Fikir Kütüphanesi.

Bebeğin İlk Banyosu

0

Bebeğin İlk Banyosu. Bebekler, anne rahmini hatırlattığından olsa gerek, banyo yapmayı severler. Banyo zamanı, onun cildine dokunarak sevildiğini hissettirmek için de çok uygun bir zaman ve sağlıklı gelişimi, büyümesi için önemli bir bakımdır.

Adım adım bebek banyosu

Bebeğinizin yüz temizliği

Bebeğiniz 6 aylık olana dek yüzünü ayrıca temizleye- bilirsiniz. Bir pamuğu temiz ılık su ile ıslatın ve yavaşça bebeğinizin gözlerini silin. Her göz için yeni ve temiz pamuk kullanın ve her seferinde gözün içinden dışına doğru hareketlerle silin. Yumuşak bir bezle ya da pamukla yüzünü orta bölümden dışa doğru silin. Ağız, burun ve kulak çevresini ve kulaklarının arkasını da aynı şekilde temizleyin. Kulak arkalarına ve boyundaki cilt boğumlarına özellikle özen gösterin.

Bebeğinizin başının yıkanması
İlginizi Çekebilir

Bir elinizle ensesinin altından başını destekleyip, kolunuzla da sırtına destek vererek, yüzü yukarı bakar şekilde tutun. Sıcaklığını ayarladığınız temiz suyla başını ıslatın. Göz yak- mayan, alkol, paraben SLS, SLES, sülfat ve boya içermeyen saç ve vücut şampuanı bebeğiniz için en uygun yıkama ürünü olacaktır. Başını nazik hareketlerle önden arkaya doğru masaj yaparak yıkayın. Başındaki bıngıldakları fark edeceksiniz. Bu alanları yavaşça ovalayabilirsiniz. Şimdi suyla bebeğin başını durulayın. Sonra bebeğinizi sırt üstü yatırın ve yumuşak hareketlerle kafasının arkasını da yıkayıp akıtın.

Bebeğinizin gövde temizliği

Bebeğinizi küvete takılmış filenin üstünde de yıkayabilirsiniz. İsterseniz bebeğinizin başını yıkamadan, doğrudan soyup küvet filesine koyarak tüm yıkama işlemini burada yapabilirsiniz. Yumuşak bezinizi ıslatıp banyo köpüğü ile köpürtün ve tüm vücudunu, boğum aralarını güzelce sabunlayın. Su seviyesinin 3-5 cm’yi geçmemesine dikkat ederek, küvete önce vücudunun alt kısmını daldırarak, yavaşça tüm vücudunun su içine girmesini sağlayın. Büyüyüp küvetin içinde emniyetle oturacak hale gelinceye kadar, onu sıkıca tut- maya devam edin. Islak ve hele de sabunlu cildinin kolayca kayabileceğini unutmamalısınız. Koltuk altından ve boynunu kolunuz üzerinde yaslanmış olarak tutmaya devam edin. Diğer elinizde hafif hareketlerle vücudunu durulayın.

Banyo sonrası:

Onu küvetten çıkarırken de dikkatle kavramayı ihmal etmeyin. Küvete koyarken tuttuğunuz şekilde sıkıca tutarak, sudan çıkarın ve temiz bir havlu üzerine yatırın. Tüm vücudunu, hızlı ama yumuşak hareketlerle kurulayın. Boğum aralarını, koltuk altını, kasıklarını, ayak parmaklarının aralarını iyice kurulamaya özen gösterin. Vücudunu nemlendirici bir losyon veya bebe yağıyla, yuvarlak hareketlerle masaj yaparak yağlayın. Bezli bölgeye pişik kremi sürerek temiz bezini bağlayın ve hemen giydirip battaniyeye sarın.

Bebek banyosu hakkında bilmeniz  gerekenler
  • Banyo sırasında telaş etmemek için rahat olmalı ve yeterli vakit ayırmalısınız. İsterseniz hafif bir müzik eşliğinde, keyifle konuşarak ve gülerek yıkayın onu.
  • Banyoya başladıktan sonra asla bebeği yalnız bırakmamalısınız. Örneğin, dikkatinizi dağıtacak telefonları kapatabilirsiniz. Mutlaka bir nedenle gitmeniz gerekiyorsa, bir havluya sararak bebeği de yanınıza alın.
  • Fiziksel olarak rahat edebileceğiniz bir yerde banyo yaptırmanız iyi olur. Çömelmek yerine ayakta durarak, özel bir ayağın veya masanın üstüne küveti koyabilirsiniz.
  • Soğuk kış aylarında 2-3 günde bir uygunken, yazın her gün yıkanmak onu rahatlatacak ve hoşuna gidecektir. Sık yıkandığı dönemde, bir gün şampuanla, ertesi gün sadece suyla yıkayabilirsiniz.
  • Bebeğinizin yıkanma süresinin 10 dakikayı geçmesi, cildinin fazla nem kaybetmesine neden olacağından önerilmez.Tüm gerekli banyo malzemesini kolay ulaşacağınız bir yerde önceden hazır etmelisiniz.
  • Ellerinizin temiz ve tırnaklarınızın kesilmiş olmasına özen gösteriniz.
  • Özellikle ilk zamanlar onu tek başına yıkamakta zorlana- bilirsiniz. Alışana kadar eşinizden ya da yakınlarınızdan yardım alabilirsiniz.
Yorumlar
Yükleniyor...