Kadınların Fikir Kütüphanesi.

Bebek Beslenmesinde en çok sorulan sorular

0

Bebek Beslenmesinde en çok sorulan sorular. Miniğiniz büyürken aklınıza en çok takılan sorulardan birisi de onun yeterli beslenip beslenmediği oluyor. Bu soruların yanıtlarını ise Uzm. Dr. Semra Akkuş Akman bizimle paylaşıyor…

ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ NEDİR?

Anne sütü fiziksel, zihinsel ve bağışıklık yönünden bebeğinizin gelişimini destekler. İlk 6 ay sadece anne sütü kullanımı bebeğinizin büyümesi için tek başına yeterlidir. 6. Aydan itibaren ek gıdalarla tanışmaya başlasa da bebeğiniz halen süt çocuğudur ve 1 yaşına kadar ana öğünü süt olmalıdır. Son yıllarda 6.aydan önce ek gıda başlanılan bebeklerde erişkin yaşlarda obezite, hipertansiyon vb. hastalıkların gelişim sıklığının arttığı ile ilgili çalışmalar mevcuttur.

ANNE SÜTÜM YETİYOR MU, NASIL ANLAYABİLİRİM?

Sadece anne sütü ile beslenen bir bebeğin yeterli beslenildiği anlamak aslında kolaydır;

  1. Bebek ortalama 5-6 kez ve üzerinde bezini neredeyse renksiz idrar ile ıslatıyorsa (iyi beslenen bebeğin kak sayısı günde 6-8 kez olabildiği gibi 2-3 günde bir kak yapması da normaldir.)
  2.  Hayatın ilk aylarında bebeğin günde 20 gramın üzerinde kilo alımı gerçekleşmektedir. 6 aylıkken doğum kilosunun 2 katına çıkıyorsa anne sütü yeterlidir. Bebeğin ağlaması, uykusuzluğu, sürekli meme aranması gibi yakınmalar özellikle infatil kolik olan bebeklerde sık rastlanır, tek başına bebeğin doymadığının göstergesi olamaz.
İlginizi Çekebilir
EK GIDAYA NASIL BAŞLAMALIYIM?

6. Ayın sonunda bebeğinizi ek gıdalarla tanıştırmaya başlayabilirsiniz. Ancak bebeğinizin halen süt çocuğu olduğunu unutmamalısınız. Bu dönemde bebeğinizin sağlıklı büyümesini ve gelişimini desteklemek için ana öğünlerinde düzenli olarak anne sütü, eksikliğinde ya da yokluğunda ise devam sütü vermeye devam ediniz.

EK GIDALAR ARA ÖĞÜNLERDE

6-9 Aylarda 2 küçük bebek kavanozu 9-12 ayda 3 küçük bebek kavanozu kadar ek gıda verebilirsiniz. Eğer bebeğiniz anne sütü almıyor ise 6-12 ay döneminde ortalama 450 ile 600 cc kadar devam sütü ile büyümesini desteklemek gerekir. 12. aydan sonra ise, 2 yaşına kadar bebeğin anne sütü, yoksa devam sütü alımı devam etmelidir.

ANNE SÜTÜ EKSİKLİĞİNDE HAYVAN SÜTLERİ VERİLİR Mİ?

İlk 1 yıl bebekler için inek sütü kesinlikle önerilmez. Her canlının sütü yavrusuna özeldir. Çünkü inek sütünün içeriğinde bulunan değerler bebeğin sindirim bulunan değerler bebeğin sindirim sistemine uygun değildir ve alerjen öğeler içerir. Erken dönemde inek sütü ile tanışan bebeklerde saman nezlesi, astım gibi alerjik hastalıklar görülebilir.

Bunun yanında inek sütünün ilk 1 yaşta verildiğinde bebekler, hazım sorunları ve sindirim rahatsızlıkları yaşayabilir. İnek sütünün bu etkileri, akıllara keçi sütü alternatifini getirebilir. Fakat anne sütüne en yakn beslenme şekli olarak keçi sütünün gösterilmesi, oldukça yanlış bir algıdır. İnek sütü alerjisi olan bebeklerin yüzde 92’sinin keçi sütüne de alerjisi olabilir. Bunun nedeni ise iki süt çeşidinde de benzer protein içeriklerin olmamasıdır. Bebeğin gelişim döneminde alması gereken folik asit ve demir değerini karşılamayan keçi sütünün sürekli kullanımı, gelişim açısından faydalı olmaz ve en önemlisi anemiye neden olabilir. Keçi sütünün A,C,D vitamini ve B12 bakımından zayıf kalması da, keçi sütünün anne sütüne alternatif olamayacağının diğer kanıtıdır.

Yorumlar
Yükleniyor...