Bebeklerde Atak Nasıldır?
Bebeklerde Atak Nasıldır? Bebek, doğumundan itibaren de belirli haftalarda yoğun büyüme ve gelişme dönemleri yaşar. Bu haftalarda bebekler; normalden daha huysuz olabilir, daha fazla ağlayabilir, uyku problemleri yaşayabilir, iştahsız ama tam tersi bazen daha iştahlı olabilir. Bunun en önemli nedeni, bebeğin büyüyor olmasıdır. Buna kısaca “büyüme atağı” diyebiliriz. Bebeklerin belli aylarda, büyüme atağı yaşadıklarını söyleyen Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu, bu süreçte bebeklerin çevrelenin farkına vardıklarını, ihtiyaçlarının değiştiğini, beslenme ve güven ihtiyaçlarına yenilerinin eklendiğini söylüyor.
Bu dönemde bebeğiniz ile tensel teması arttırın
Bebeğin çevredeki uyaranlara ilgisinin artması, beslenmeye vakit ayırmak istememesine ve beslenmeyi reddetmesine neden olabilir. Bu dönemlerde bebeğinizi iyi gözlemleyip, onların ihtiyaçlarını ve isteklerini doğru tekniklerle ve sabırla karşılamanız son derece önemlidir. Bu ona bol bol sarılarak tensel teması artırıp güvende olduğunu hissettirmekle daha fazla uykuyla, daha fazla kucakla, daha fazla emzirme ve beslemeyle olabilir.
Büyüme Atakları Ne zaman Görülür?
Büyüme atağı beklenen haftalar, bebekten bebeğe küçük oynamalar olmakla birlikte; 5 – 8 – 12 – 19 – 26 – 36 – 42 – 55 – 64 ve 76. haftalardır. 2 yaşa kadar toplamda 10 büyüme atağı gösterip en son 2. yaş sendromunu yaşarlar. Bebeklerde büyüme atakları 2-4 gün arasında sürer. Bebek büyüdükçe atak süreleri bir haftaya kadar uzayabilir.
Bu dönemde ebeveynler ne yapmalı?
Çok huzursuz olduğunda, uyumakta zorlandığında ılık bir banyo ve sonrasında masajla rahatlatabilir. Bu dönemlerde bebek sık sık emmek hatta sürekli memede kalmak istediğinden anneler sütünün yetmediğinden korkar. Büyüyen bebeğin anne sütü ihtiyacı da artmıştır ve bebeğin daha sık emzirilmesiyle bu ihtiyaca karşılık verilmiş olur hemen mamaya başlanmamalıdır. Büyüme atağı veya başka bir huysuzluk döneminde uyku eğitimi, tuvalet eğitimi, ek gıdaya başlama ve sünnet gibi radikal değişimler yapılmamalıdır. Zira bebek zaten kendini rahatsız eden bir dönüşüm sürecindedir, rutinlerinin değişimi atak yaşatmaktadır, bir de bunun üstüne başka rutin değişimleri eklenmemelidir.
Bebeğinizin gözyaşı kanalı tıkanırsa…
Bebeklerde gözyaşı kanal tıkanıklığı sorunu genellikle ilk 1 yılda uygulanan masaj ile ortadan kalkacaktır. Annelere bu dönemde;
- Anneler göz doktorunun önerdiği masajı doğru ve önerilen sayıda uygulamalı,
- Masaj burun kökünde gözyaşı kesesi üzerine baskılama şeklinde yapılmalı,
- Temiz suyla bebekteki çapak temizlenmeli,
- Baş edilemeyen çapak durumunda bir göz doktoruna başvurulmalı.
Gece beslenmesinin olumsuz yanları nelerdir?
- Bebeğin uykusu bölünür.
- Verilen gıda bebeğe enerji verdiği için tekrar uykuya dalmasını geciktirir.
- Aldığı sıvı nedeniyle bezini ıslatması uykusunu bölebilir.
- Dış çürüklerine neden olabilir.
- Orta kulak enfeksiyonlarına yakalanma sıklığı artar.