Bebeklerin Gece Beslenmesi Ne Zaman Kesilmeli?
Bebeklerin Gece Beslenmesi Ne Zaman Kesilmeli? Gece beslenmesini ne zaman kesmek gerektiği birçok an- nenin sorduğu soru. Özellikle uyku eğitimi sırasında gece beslenmesinin nasıl düzenlen-mesi gerektiği konusunda soru işaretleri var. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru Gözer’e bebeklerde gece beslemesinin ne kadar süre devam edebileceğini sorduk.
İlk günlerde sık beslenme devam ettirilir
Yeni doğan, doğar doğmaz anne sütü ile beslenmeye başlar. Hatta doğum sonrası bebeğin mümkün olan en kısa sürede anne memesi ile buluşması sağlanarak süt yapımı ve beslenme başlatılır. Normal doğumlarda bunun doğum salonunda başlatılması önerilmektedir. Sonraki saatler ve ilk günlerde sık beslenme devam ettirilir. İlk iki günde yaşanan fizyolojik kilo kaybını yerine koymak, anne sütü miktarını arttırmak amacı ile bebek her talep ettiğinde emzirme devam ettirilmelidir. Emzirmenin mümkün olmadığı durumlarda bebeği formül mama ile de aynı sıklıkta beslemek gerekir.
Gündüz 2 saatte bir, gecede 3 saatte bir besleyin
Genel olarak bebeğin aktif emerek doyduğu ve kilo artışının günlük beklenen düzeye ulaştığı zamana kadar gündüz 2 saatte bir, gecede 3 saatte bir beslen- meye devam edilir. İlk günler bebekler 24 saat içinde en az 7-8 defa uyurlar. Gece de buna dahildir. Kilo almaya henüz başladıkları günlerde uyandırılarak veya uyandıkları an, ortalama geceleri 3 saatte bir beslenirler.
3. aydan sonra uykusunu bölmeyin
Kilo alan, aktif emen, acıktığında uyanan bebekleri gece 3 saatte bir uyandırmaya gerek yoktur. Kendiliğinden uyanabilir, emmeyi talep edebilir. Gece boyunca 11-12 saatlik uyku periyodu içinde ortalama 3 defa beslenmiş olurlar. Bebek 3 aylık olduğunda kendiliğinden uyanmadan 5-6 saat uyumaya başlar. Bu dönemde bebeği beslenme için uykudan kaldırmak veya uyurken beslemeye çalışmakla uyku hijyeni bozulmuş olur. En sık yapılan hatalardan biridir. Spontane olarak uykusunu devam ettirme yeteneği gelişmekte olan bebeğin uykusuna müdahale edilmiş olur. İlk aydaki gibi 3 saatte bir beslenmeye devam ettirilmesi gerektiği sanıldığı içindir. Uyku alışkanlığı, uyku eğitimi, uykuya dalma ve devam ettirme becerisi kazandırılmasının, beslenme kadar önemli olduğu unutulmamalıdır. Hatta beslenmeyi olumlu ve olumsuz etkilediği için daha önemli bile sayılabilir. Sonuçta iyi beslenen, yeterince kilo alan, acıktığında uyanıp beslenmeyi talep eden, gece uzun uyuyan bebekleri beslemek için uyandırmaya gerek yoktur. Sadece anne sütü ile değil, mama ile beslenen bebeklerinde gece uzun aralıklarla beslenmesi yeterlidir. Bir defa da biberonla aldığı miktar, anne sütü ile beslenen bebekten fazla olacağı için daha az sıklıkta beslenmeleri yeterli olacaktır.
Genel olarak bebek; 3. ayın bitiminde gece uykuya daldıktan sonra ortalama 2-3 defa, altıncı aydan sonra 1-2 defa, onuncu aydan sonra bir defa, bir yaş sonrasında ise hiç beslenmeden sabaha kadar uyuyabilir.
Uyku defalarca bölünür
Eğer bebeğinizi sadece emzirme ile memede derin uykuya dalarak uyutmaya alıştırırsanız gece, uyku periyotları içinde uyanıklık dönemlerinde uyanıp emmeyi talep eder. Bu emerek uykuya dalma alışkanlığı nedeniyle olur. Bu sırada uyku defalarca bölünür. Bir yaş sonrası da uzun süre devam eder.
Gece verilen süt/mama sindirimi, bebeğin gastrointestinal sistemini etkiler
Tamamen uykuya dalma amaçlı öğrenilmiş anne memesi veya biberon emme davranışı, uyku hijyenini ortadan kaldırır. Diğer yapılan yanlış davranışlardan biri de anne sütü kesilmesine rağmen gece uykuya dalamayan bebeği biberonla besle- meye devam etmektir. Örneğin; “18 aylık olan bebeğe emzirme sonlandırıldıktan sonra gece ortalama 2 defa biberonla mama, süt, bitki çayı veya meyve suyu vererek tekrar uyumasının sağlanması…” Bu ayda bebeğin gece beslenmeye hiç ihtiyacı yoktur. Bu durum, uyku hijyenini bozar.
Gece verilen süt/mama sindirimi bebeğin gastrointestinal sis- temini etkiler. Gaz, kusma, reflüye neden olabilir. Dişlerini olumsuz etkiler ve çürükler başlar. Öksürük, hışıltı gibi yakınmaları arttırabilir. Kilo artışı hızlı, ayına göre kilosu fazla olan bebeklerin kilo almaya devam etmesine neden olur. Gündüz yemeklerden fazla tüketmese de gece 4-6 defa anne sütü ile beslenen bebekler obez olabilmektedir. Özellikle mama alan bebeklerin 1 yaş sonrası gece beslenmesi kesilebilir. Anne sütü alan bebekler ise sabaha karşı (05:00-06:00 gibi) uyandıklarında beslenerek gece boyu 9-10 saat aralıksız uyuyabilir.
Beslenme ile uykuya geçiş birbirinden ayrılmalı
- Gece beslenmesi ilk aylardan itibaren bebek talep ederse yapılmalıdır. Uyuyan bebeğe müdahale edilmemelidir.
- Üçüncü aydan başlanarak kendi kendine dalma becerisi kazandırılmalı, beslenme ile uykuya geçiş birbirinden ayrılmalı yani uyku eğitimi verilmelidir.
- Bir yaş sonrası akşam yemeğini ve yatmadan önce anne sütü veya mamasını alarak karnı tok olan bebek aynı yöntemler ile uyutulmalı, gece uyanma eğiliminde olursa tekrar uyku geçişi beslenme olmadan sağlanmalıdır.
- Tutarlı, sakin, sevecenlikle aynı davranışların tekrarıyla uykuya hazırlık ve uykuya geçiş obje/müzikleri ile uyku konforu sağlanmalıdır.
- Uyku kalitesi düzelen bebeğinizin, sizin davranışlarınız ile doğru yönlendirilmesi sonucu beslenmeyi talep etmeyecektir.