Kadınların Fikir Kütüphanesi.

Bebeklerin Gözlerinde En Sık Yaşanan Sorunlar

0

Gözünüz gibi baktığınız bebeğinizin gözlerine dikkat ettiğinizde, farklılıklar görüyor musunuz? Neler mesela? Fazla mı sulanıyor, çapak çapak mı oluyor yoksa bir düşüklük mü söz konusu? Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Coşar’a ilk muayeneler ile ilgili bilmeniz gerekenleri sorduk.

Gözlerde çapaklanma, kızarma Bebeklerde yaygın bir problem olan çapaklanma ve kızarma çoğu kez gözlerin mikrop kapması (bakteriyel konjonktivit) nedeniyle olur. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonu ile birlikte sık görülür. Tedaviyle 1 hafta 10 günde geçer. Tedavide antibiyotikli damla, jel ve pomadlar kullanılır. Gözde devamlı bir yaşarma Bebeğinizin gözünde devamlı yaşarma olması, gözyaşı kanal tıkanıklığını gösterir. Bebeklerde sık görülen bir durumdur. Tedavisi için burun kökü bölgesine günde 4 sefer masaj uygulanması gerekir. Masajla ilk 1 yılda tıkanıklık kendiliğinden açılmazsa, “sondalama” denen teknikle anestezi altında kanal ağzı açılır. Gözde içe veya dışa kayma Bu durum gerçek bir kayma (şaşılık) olabileceği gibi yalancı bir kayma da olabilir. Bebeklerde burun kökü basık olup, göz kapaklarının iç kısımlarında bir cilt katlantısı olabilir; bu görünümün doğurduğu göz kayması izlenimine “yalancı kayma” denir. Eğer bebeğinizde gerçek bir göz kayması varsa; tedavisi gözlükler ve/veya ameliyatla gerçekleştirilir. Yalancı kayma görünümü ise yaş büyüdükçe burun kökü yükseleceğinden kendiliğinden azalır. Gözlerde kaşıntı, akıntı Gözlerde kaşıntı ve uzayan salgının nedeni alerjik konjonktivit olabilir. Alerjik konjonktivitin tedavisinde antialerjik göz damlaları kullanılır.

Normal göz gelişimi

  • Doğar doğmaz: Işık refleksi
    (ışık tutulunca göz bebeğinin küçülmesi) Doğumdan sonraki günlerde: Parlak ışıkla göz kırpma refleksi vardır.
  • 6 haftalıkken: Göz teması kurar ve devam ettirir.
  • 2-3 aylıkken: Parlak objelerle ilgilenir.
  • 6 aylıkken: Çok net görebilir!

Göz bebeğinde beyaz renkli görünüm Göz bebeğinin siyah değil de beyaz renkte olmasına “lökokori” adı verilir. Lökokorinin en sık nedenleri arasında doğumsal katarakt (lensin şeffaflığını yitirmesi) ve retina (gözün ağ tabakası) problemleri yer alır. Eğer bebeğinizin göz bebeğinin beyaz renkte olduğunu fark ederseniz, vakit kaybetmeden göz doktoruna başvurmalısınız. Göz kapağında düşüklük Göz kapağının düşüklüğüne “pitozis” adını veriyoruz. Pitozisin tek tedavisi ameliyattır. Eğer göz kapağı, göz bebeğini örtecek kadar düşükse; ameliyat hemen gerçekleştirilir. Eğer göz kapağı düşüklüğü göz bebeğini örtecek seviyede değilse, ameliyatın aciliyeti yoktur. Göz kapaklarında şişkinlik Bebeklerin göz kapaklarında çeşitli kistler ve kapak kitlelerine rastlanabilir. Kitlenin tipine göre bazen sadece takip, – bazen kitle içine çeşitli maddelerin injeksiyonu, bazen de kitlenin operasyonla alınması gerekebilir. Bebeklere ne zaman göz muayenesi yapılmalı? Bebeklere ilk 4-6 hafta arasında göz bebekleri damla ile genişletilerek “kırmızı refle testi” yapılmalıdır. Bu test çocuk doktoru ya da göz doktoru tarafından yapılabilir. Kırmızı refle testi normalse, bebeğin 1 yaşında ve 3 yaşında rutin göz muayenesi göz doktoru tarafından gerçekleştirilir. Ama kırmızı refle testi bozuksa, göz doktoru tarafından acil göz muayenesi ve altta yatan nedene göre tedavi gerekir.

Yorumlar
Yükleniyor...