Kadınların Fikir Kütüphanesi.

Steril Ortam Bebeğinizin Bağışıklık Sistemini nasıl etkiler?

0

Bağışıklık Sistemini nasıl etkiler?

Bebekler, bağışıklık sistemi tam gelişmemiş olarak dünyaya gelir. Bu da bebeklerin vücudunun mikrop ve bakteri gibi dış etkenlere karşı daha savunmasız olmasına yol açabilir. Bebeklerinin hastalıklara yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu bilmek ebeveynlerin temizlik konusunda titizlik göstermesine sebep olabilir. Elbette bebeğin kişisel bakımının sağlanması bebek sağlığının korunması açısından büyük önem taşır. Ancak temizlik, steril ortam oluşturmakla karıştırılmamalıdır. Bebeğin gelişimi sağlanırken dış dünya ile temasına da izin verilmelidir.

Dr. Öğr. Üyesi İsmail Gönen; Peki, neden bebeğin çevresi ile temasına izin verilmeli ve nelere dikkat edilmelidir?

Bebeğinizi Dış Dünya ile Tanıştırmak Bağışıklık Sistemini Destekler

Bebekler, anne karnında steril bir ortamda bulunsalar da daha dünyaya gelirken doğum kanalındaki bakterilere te-
mas ederler. Daha sonraki haftalarda ise anne, baba ya da çevreden farklı bakterileri alırlar. Bakterilerle tanışma, bebeklerin bağışıklık sisteminin gelişimini destekler.

Farklı bakteri ve mikroplara maruz kalan bebeğin vücudu bunlara karşı mücadele eder ve bağışıklık kazanır. Bu bakterilerin bir kısmı ise yararlı bakterilerdir ve bebeğin bağırsak florasının oluşumu ile bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı olur.

Bebeğinizi Sık Sık Dışarı Çıkarın

Steril ortamlarda yetişen ve dış dünya ile tanışmayan bebekler, bağışıklık sisteminin gelişmesine yardımcı olan mikroorganizmalarla tanışamazlar. Bebeklerin bakteri ve mikroplarla temas etmemesi de alerji, astım gibi otoimmün yani bağışıklık sistemi kaynaklı hastalıklara yakalanma ihtimalini yükseltebilir.

Bunun önüne geçmek için bebeğinizi korunaklı bir ev ortamında tutmak yerine sık sık dışarıya çıkarmanızı öneririz. Sadece oyun parkı gibi alanlarda değil, doğa ve hayvanlarla da temas edebileceği yerlere götürmeyi tercih edebilirsiniz. Merak duygusu ile dolu olan bebeğiniz hem dış dünyayı keşfedecek hem de bağışıklık sistemi gelişecektir.

Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bebeğiniz dış dünya ile tanışırken sağlıklı kalması ve bağışıklığının desteklenmesi için bazı noktalara dikkat edebilirsiniz:

*Prebiyotik bileşenler, sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini düzenlemeye yardımcı olan probiyotiklerin
bağırsakta gelişimini ve yaşamını destekler.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için İlk 6 ay sadece anne sütü verilmelidir. 2 yaşına kadar da anne sütünün alımı önemlidir. Anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda doktor önerisi ile bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olan prebiyotik içeriklere sahip devam sütü tercih edilebilir.

Çok kardeşi veya arkadaşları olan ve zaman zaman dış dünya ile iletişim kuran bebek ve çocukların bağışıklık sistemlerinin daha kuvvetli olduğu görülür. Bu yüzden çocukların kalabalık ortamlardan soyutlanmaması gerekir.

Çocukların soğuk havalar dışında sıkı giydirilmesi ileride hava değişimlerine duyarlılığını artırır. Bu konuda annelerin abartı önlemler almaması gerekir. Bebeğinizin beş duyusunu kullanarak dünyayı keşfetmesine izin verin. Bırakın doğa ile tanışsın. Ona verebileceğiniz en büyük destek dış dünya ile erken tanıştırarak bağışıklık sistemini geliştirmektir.

 

 

Yorumlar
Yükleniyor...