Kadınların Fikir Kütüphanesi.

ÇİZGİ FİLM İZLEME SÜRESİ NE KADAR OLMALI?

0

 

ÇİZGİ FİLM İZLEME SÜRESİ NE KADAR OLMALI? Psikolojik danışman Belgin Temur 3 yaşında bir kızım var. Kızım sürekli çizgi film izlemek istiyor. Bazı zamanlar Sünger  Bob gibi çizgi filmleri izliyor. Acaba bu tür çizgi filmler sakıncalı olabilir mi? Bir de çizgi film izletmeyi ne kadar sınırlamalıyım?

Çizgi filmler çocukları çok eğlendiren, ama kontrolsüz izlediklerinde de oldukça zararlı olabilen filmlerdir. Çizgi filmlerin tümünün içeriklerinin anne babalar tarafından denetlenmesi son derece önemlidir. Fazla şiddet içeren, korku öğeleri bulunan, agresif temalı, ölüm ve yaralama içeren ve dili uygunsuz olan çizgi filmler kesinlikle çocuklara izlettirilmemelidir.

Bunun yanı sıra içerik açısından zararlı olmayan çizgi filmlerin bile uzun süre izlettirilmesinin sakıncaları vardır. Çocukların her yaşta kendilerini zihinsel, sosyal, fiziksel ve psikolojik olarak geliştirecek oyun malzemeleriyle oynamaya ihtiyaçları vardır. Çizgi film, dolayısıyla televizyon izlemeye alıştırılan çocuklar başka faaliyetlerden mahrum kalırlar ve fazla televizyon seyretme çizgi filmler sakıncalı olabilir mi? Bir de çizgi film izletmeyi ne kadar sınırlamalıyım?

OĞLUM ÇOK BAĞIRIYOR?

ÇİZGİ FİLM İZLEME SÜRESİ NE KADAR OLMALI? 4.5 yaşında bir oğlum var, hala tam konuşamadığı için bize çok bağırıyor. Her şey yolunda olsa bile bir şeye tepki verirken bazen bağırarak tepki veriyor. 2 yaşında da bir erkek kardeşi var, biz onunla da ilgisi olabileceğini düşünüyoruz. Bize neler önerirsiniz?

Öncelikle oğlunuzun konuşma probleminin araştırılması ve daha sonraki yıllara yansımaması için gerekli önlemlerin alınması çok önemli. Zira bu yaştaki çocuğun çevresindeki yetişkinlere kendisini doğru ifade edebilmeye ihtiyacı çok belirginleşir. Dış dünya ile bolca iletişim kurmaya ihtiyaç duyar. Konuşma sorunu sadece sizinle değil, çevresindeki tüm insanlarla; özellikle de yaşıtlarıyla sağlıklı iletişim kurmasına engel olabilir. Bu nedenle bu problemi çözmek için bir profesyonelden yardım almanızı öneririm. İşitme ile ilgili bir probleminin olup olmadığı da mutlaka incelenmelidir. Bunu bir davranış sorunu olarak ele alırsak; çocuğunuzun genel bir memnuniyetsizliğinin ve buna bağlı olumsuz duygularının varlığından söz edilebilir. Belirttiğiniz gibi kardeşin gelişiyle bazı olumsuz duygular yaşamaya başlamış ve sizi kardeşi ile paylaşmakta zorlanıyor olabilir.

Anne-babası için yeniden değerli olamayacağına inanarak bu duygularını çeşitli tutum ve davranışlarla yansıtıyor olabilir. Öncelikle onunla sağlıklı bir iletişim ilişkisi içinde olduğunuzdan emin olmalısınız. Örneğin; siz de onun istenmeyen davranışları karşısında bağırıyorsanız çocuk bunu kendini ifade etme biçimi olarak öğrenmiş ve kullanıyor olabilir. Ayrıca kendisini nasıl ifade etmesi gerektiğinin öğretilmesi ve bağırmasının uygun olmadığını bilmesi gerekir. Diğer yandan çocuğunuzun gerek kardeşi ile ilgili gerek bilmediğimiz başka konularla ilgili olumsuz duyguları varsa bunları ifade etmesi için fırsat yaratılması da önemli. Bu nedenle onun davranış ve tutumlarını anlamlandırabilmek ve kendisini ifade etme ihtiyacını sağlıklı bir şekilde karşılayabilmek için bir uzman yardımı almanız iyi olabilir.

Yorumlar
Yükleniyor...