Çocuklar Hangi Kitapları Okumalı
Çocuklar Hangi Kitapları Okumalı
Çocuğunuzun erken yaşta kitapla tanışmasını istiyorsunuz, peki kitap seçimlerinizde nelere dikkat ediyorsunuz? Bu aralar bir kitapçıya uğramayı düşünüyorsanız ya da evinizdeki kitapların uygunluğunu teyit etmek isterseniz Çocuk Kitabı Yazarı Melek K. Turgay’ın önerilerine kulak verebilirsiniz.
Çocuk kitapları sadece çocuklar için yazılmamıştır
İlginizi Çekebilir
- Yüzü gülsün isteyenler,
- Çocukluklarına dönmek isteyenler,
- Büyüklerin iş dünyasından sıkılanlar,
- Bedeni büyümüş olsa da yüreğinde minicik kızları, küçücük adamları yaşatanlar içindir de aynı zamanda.
Nelere dikkat etmeli?
- O renkli, resimli, kimisi büyük puntolu, kimisi üç boyutlu olan güzelim kitapları kendimize alırken zevkimize göre seçmesini biliriz lakin çocuklarımız için seçim yaparken dikkat etmemiz gereken noktalar neler biliyor muyuz?
- Öncelikle çocuğunuzun yaş gurubuna uygun kitapları tercih etmelisiniz. Kitapların arkasında eğer bebekler içinse hangi aylar için uygun olduğu, yaşına basmış minikler içinse yaş gurubu belirtilir.
- Bebek kitaplarının kağıt kalitesine, kalın karton olmasına, plastik içermemesine özen göstermek önemlidir. Çünkü bebekler tanıma evresinde her şeyi öncelikle ağızlarına alırlar, ısırmaya çalışırlar. 0-3 yaş için bu duruma dikkat etmekte fayda var.
- 0-3 yaş aralığındaki çocuklar için resimli kitaplar çok ilgi çekicidir. Bol resimli ve renkli kitaplar. Peki, yazı olmasın mı? Olsun mutlaka. Ama az, kısa cümleler. Onları sıkmayacak anlatımlı kitaplar keyif almalarını sağlayacaktır.
- 3 yaştan itibaren bol bol kitapçı gezmeli ve kitapları incelemesi, sayfalarında gezinmesi için fırsat vermeliyiz. Bu sayede kitaplarla bağ kurmaları kolaylaşacaktır.
- 3 yaş ve sonrası için alacağımız kitaplarda, kitabın görselleri ile birlikte artık içeriğinde de daha hassas olma vakti geldi. Anlatılan metnin konusuna göre çok resimli veya az resimli, renkli ya da renksiz olabilir kitaplar. Lakin anlatılan konu ile bağdaşmayan görsellere sahip kitapları tercih etmemekte fayda var. Anlatılan konu ile çizilen resim tam bir bütünlük sağlamalıdır ki okuyan veya dinleyen çocuk konudan sapmasın, sıkılıp kitaptan uzaklaşmasın. Resimlerle birlikte yazıların boyutu hatta puntosu bile dikkat edeceğimiz hususlardan olmalıdır.
- Kitap seçimlerimizde dil ve anlatıma özellikle dikkat etmeliyiz. Bilhassa okumayı yeni söken çocuklar için kitaplar kısa ve akıcı bir dille yazılmış olmalıdır. Bir kitabı okuyup bitiren çocuk, hevesle yeni kitaba başlayacağı anı bekliyorsa, okuma serüvenine doğru kitaplarla başlanmış demektir.
- Kitapta anlatım bozukluğu olmamalı, kelimeler doğru şekilde yazılmalıdır. Argo tabirlerin yer aldığı eserler küçük okuyuculara asla sunulmamalıdır.
- Çocukların ilgi alanlarına göre seçeceğimiz eserler, onları okumaya heveslendirmek için iyi bir yöntemdir. Örneğin hayvanlar alemi, spor, farklı kültürler, uzay, gökyüzü ilgili kitaplar çocuklara her daim çekici gelir.
- Çocuklarımıza seçeceğimiz kitapların illaki bir mesaj kaygısının olması gerekmez. Eğlenceli, komik hikayeler onların kitapları daha çok sevmesi ve tablet/televizyon yerine eğlenmek için kitapları tercih etmesi için önemlidir.
- Farklı kültürleri anlatan kitapları seçmek, çocukların evrensel gelişimlerine katkı sağlar. İsmini daha önce hiç duymadıkları bir ülkede geçen enteresan bir hikayeyi okumak veya dinlemek onlarda merak uyandıracaktır. Dünyaca ünlü çocuk kitabı yazarlarının doğru bir Türkçe ile çevrilmiş kitaplarını seçmek, miniklerin zengin bir bakış açısına sahip olmaları için atlanmaması gereken bir noktadır.
- Güzel Türkçemiz ile okumalara doyamadığımız masalların, tekerlemelerin, bilmecelerin yer aldığı eserlerle de çocuklarımızı tanıştırmak, kültürel zenginliklerimizi fark etmeleri için önemlidir.
- Çocuklarımızın okumayı sevdiği yazarlar ve sevdiği kitapların çizerleri hakkında onlara bilgi vermek, erken yaştan itibaren bir okuma kültürüne sahip olmaya başlayan minik kitap kurtlarımızı daha bilinçli okuyucular olma yolunda emin adımlarla ilerletecektir.