Kadınların Fikir Kütüphanesi.

Çocuklara hangi bitki çayları verilebilir?

0

Çocuklara hangi bitki çayları verilebilir? Bitki çaylarını sadece kendimiz değil, çocuklarımız içinde satın alıyor ve içiriyoruz. Özelikle bebeklik döneminde gazı olduğunda ya da uyku öncesi verilen bitki çayları veya okul döneminde sık hastalanan çocuğumuzun bağışıklık sistemine destek olsun diye verdiğimiz çaylar var. Ancak her bitki çayı da çocuğumuza iyi gelmez. Bu yüzden çocuklara hangi çayların ne kadar verilebileceğini bilmek gerekiyor. Memorial Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. İncilay Üstündağ, çocuklara bitki çayı verirken dikkat edilmesi gerekenler hakkında şu bilgileri veriyor.

Birçok ebeveyn çocuğu hastalandığında uyumadığında ya da gaz problemi olduğunda bitki çayı vermeyi tercih ediyor. Bitkisel olduğu için doğal ve zararsız olduğu düşünülen bu çayların çocuklara bilinçsiz bir şekilde verilmesi çeşitli rahatsızlıkları beraberinde getirebiliyor.

Bitkisel ve doğal olan her şey zararsız değildir!

Kültürümüzde şifalı olanın geniş yer tutması, günümüzde birçok anne babanın doğumdan itibaren çocukları için çeşitli bitki çaylarını kullanmalarına neden olmaktadır. Ancak doğal ve bitkisel olan her şeyin zararsız veya faydalı olduğunu düşünmek, ebeveynleri yanlış sonuçlara götürebilir. İlaç yapımında kullanılan birçok etken madde bitkilerden elde edilmesine rağmen ciddi yan etkilere sahiptir. Ayrıca herhangi bir ilaç kullanırken çocuğa bitki çayı da verilmesi, bitkilerin içinde bulunan etken maddelerin ilacın etkisini azaltmasına veya arttırmasına yol açabilmektedir. Bu nedenlerle çocuklar için bitki çayı hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Hiçbir bitki çayı doktora danışmadan kullanılmamalıdır.
  • Açıkta satılan bitkiler veya bitki karışımları tercih edilmemelidir. Bunların yerine eczanelerde satılan güvenilir çaylar kullanılmalıdır.
  • Çocuklar için hazırlanmış bile olsa içine şeker ya da aroma ilave edilmiş çaylar tüketilmemelidir.
  • 6 aydan küçük bebeklere anne sütü haricinde hiçbir şey verilmemelidir. 6 aydan küçük bebekler gaz sancısı, kolik gibi durumlar yaşadığında bu rahatsızIıklara iyi geldiği söylenen rezene, anason gibi çaylar bebeği verilmemeli, emzirme yoluyla bebeğe geçeceği için anne içmelidir.
  • Ihlamur, papatya ve nane limon gibi bitki çayları bebeklere 6. aydan sonra ve yine doktora danışarak verilmelidir. . Çocuklar için bitki çayları kaynatılmamalı, sıcak suda beklenerek demlenmelidir.
  • Çocuklara bitki çayı verirken aslında onlar için bir nevi ilaç verildiği akıldan çıkarılmamalıdır.
  • Bitki çayları fazla miktarda ve uzun süre kullanılmamalıdır.

Hangi bitki çayı hangi hastalığa iyi gelir?

ILAMUR: Soğuk algınlığı ve gribe karşı en yaygın olarak kullanılan bitkidir. Öksürüğün yumuşamasına yardımcı olur. Bunun yanı sıra kabızlığın önlenmesinde de etkilidir. Çocuklara 6. aydan sonra doktor önerisiyle günde 1 veya 2 kez yarım kahve fincanı kadar verilebilir.

REZENE: Sindirimi kolaylaştırıcı, gaz giderici ve süt artırıcı etkileri nedeniyle anneler tarafından en sik kullanılan bitkilerdendir. 6. aydan önce ve özellikle yeni doğan döneminde bebeğe vermek yerine annenin tüketmesi daha doğrudur.

PAPATYA: Mide kramplarına ve uykusuzluğa iyi gelen bir bitkidir. Rahatlatıcı etkisi vardır. Çocuklara 6. aydan sonra doktor önerisiyle günde 1-2 kere yarım fincan verilebilir. Ancak bazı papatya türlerinin zehirli olduğunu unutulmamalı ve açıkta satılan papatya çayları tercih edilmemelidir.

ADAÇAYI: Soğuk algınlığı için en çok kullanılan bitkilerden biridir. Ancak östrojen yani kadınlık hormonu içermesi ve içeriğindeki diğer etken maddelerin yan etkileri nedeniyle 2 yaş altındaki çocuklara önerilmez.

NANE: Spazm giderici etkisi bulunmaktadır. Bulantı ve kusma durumunda nane-limon çayı hem yetişkinler hem de çocuklar için kullanılan geleneksel içeceklerden biridir. 6 aydan büyük bebeklerde kullanabilir.

ANASON: Gaz giderici, sindirimi kolaylaştırıcı ve sakinleştirici etkisi vardır. Emzirme döneminde bebeğe doğrudan verilmemeli, anne içmelidir.

 

 

Yorumlar
Yükleniyor...