Kadınların Fikir Kütüphanesi.

Çocukları cinsel istismardan koruma yolları

0

Çocukları cinsel istismardan koruma yolları!

Büşra Şen Uzm. Klinik Psikolog

Çocukları cinsel istismardan koruma yolları

İstismar

Çocuk istismarı çocuğun büyüme ve gelişmesini olumsuz yönde etkileyen her türlü davranış olarak tanımlanır ve insanlık tarihi boyunca her toplumda rastlanmaktadır. Fiziksel istismar, cinsel istismar, duygusal istismar ve ihmal şeklinde görülür.

Yapılan çalışmalara baktığımızda çocuğun yaşı ne kadar küçükse istismar olasılığının o kadar fazla olduğunu görmekteyiz. Ülkemizde her beş çocuktan biri cinsel istismara uğramaktadır. Cinsel istismar kız çocuklarında 3 kat fazla görülmektedir. Cinsel istismar vakalarında faillerin çoğu 20-40 yaşlar arasındadır. oranların bu kadar yüksek olduğu ülkemizde çocukları cinsel istismardan korumak için neler yapmalıyız? Zaman zaman çocuklar; kendilerine İnanılmayacağını düşündükleri için, istismarcının tehdidinden, başlarının belaya gireceğinden, korktuklarından, nasıl anlatacağını bilmediklerinden ya da büyükleri ile cinsel konuları konuşmaktan utandıkları için istismara uğradıklarını söyleyemeyebilir. Çocuğunuzla iyi bir iletişim içinde olmalısınız. Ailesiyle sağlıklı iletişim kurabilen, sevgi saygı ortamında büyüyen çocuklar hem istismara uğramak konusunda daha az risk taşırlar, hem de başlarına gelen olumsuz olaylarda ailelerinden destek isteyebilirler.

Ailelerin yapması gerekenler;

  • Çocuğun sırrını paylaşmak, söyleyecekleri karşısında da kendisine kırılmayacağının garantisini vermek çok önemlidir.
  • Çocuğunuzun sağlıklı arkadaşlıklar geliştirmesine yardımcı olun. Kalabalık içinde olmak güven verir ve riski azaltır.
  • Çocuğunuza istismarı kime ve nasıl şikayet edeceğini öğretin.
  • Çocukların benlik bilinçlerinin gelişmesi için yardımcı olun ve onlara duygularını ifade etmeleri için yapıcı yöntemler öğretin.
  • Etkili davranma becerilerini, karar alma yetilerini ve öz güvenlerini geliştirmelerini sağlayın. Öz güveni yüksek bireyler kendilerini ve haklarını daha iyi savunmaktadır.
  • Biri ona dokunduğunda çekinmeden bağırması gerektiğini ve hemen güvendiğin birinin yanına gitmesi gerektiğini anlatın.

Çocuğunuzun yaşı ne olursa olsun bebek bile olsa bedeni ona aittir. Çocuk bunu anlayabilmeli ve korumayı öğrenmelidir. Bu nedenle sizin çocuğunuz bile olsa ona dokunurken dikkat ve özen göstermeli, istemediğin zaman ona dokunmamalı, öpmemelisiniz. Başkalarının bunu yapmasına izin vermemelisiniz ve çocuğunuza bu konuda tepki vermeyi öğretmensiniz.

“İstemediğin sürece sana kimse dokunamaz ve öpemez. Bunun aksi bir şey olduğunu söylemeli ve bize haber vermelisiniz. “

ifadesini çok abartılı olmadan çocuğa benimsetmelisiniz.

Çocuk “hayır” demeyi bilmelidir. Özellikle çocuğumuza direkt olarak temasta bulunan kişileri bu anlamda takip etmeli ve gerektiğinde uyarmalısınız. Vücudunda özel bölgeleri olduğunu, doktorlar ve belli özel durumlar dışında kimsenin dokunmaması gerektiğini uygun bir dille anlatmalısınız. Komşularınızı, evinize giren çıkan insanları tanıyın. Unutmayın ki taciz ciddi bir konudur ve bu konuda lütfen uzmanlara danışmaktan çekinmeyin.

Yorumlar
Yükleniyor...