Kadınların Fikir Kütüphanesi.

Çocukların Okulda Beslenmeleri

0

Çocukların Okulda Beslenmeleri

Okul döneminde sağlıklı beslenmeyle ilgili nelere dikkat edilmesi gerektiğini, Bilfen Anaokulları Eğitim Koordinatörü Uzman Mihrap Divrengi anlatıyor…

Çocukların Okulda Beslenmeleri
Çocukların Okulda Beslenmeleri

Okul menüleri çok önemli

Çocuğun okula başlamadan önceki beslenme alışkanlığını aile ve çevresi oluşturuyor. Anaokuluna başlayan çocuğun ise sosyal çevresi genişliyor. Beslenme alışkanlığını artık sadece aile değil, arkadaş çevresi ve kitle iletişim araçları (reklamlar, diziler vb.) da etkiliyor. Bu nedenle okula başlayan çocukların devam ettikleri okul öncesi eğitim kurumlarında onlara sunulan yemek menüleri, beslenme alışkanlıkları üzerinde büyük önem taşıyor.

Dolasıyla

Dolayısıyla çocuğunuzun devam ettiği okuldaki menülerin, alanlarında uzman kişiler tarafından hazırlanması, bu süreçte çocukların yaş grupları ile harcadıkları ortalama kalori miktarlarının dikkate alınması ve menülerde mevsiminde yetişmeyen meyve-sebzelere yer verilmemesi önemlidir. Ayrıca katkı maddesi içeren hazır çorba, hazır patates püresi kullanılmamalıdır. Bu konuda aileler de bilinçli olmalı ve takip etmelidir.

Anne-babanın beslenme alışkanlığı çocuğu etkiliyor

Erken yıllarda çocuklar, her konuda olduğu gibi beslenme konusunda da model alma dönemindedir. Bu nedenle ebeveyn olarak sizin yeme alışkanlıklarınızı ve yemek yeme davranışlarınızı çocuklarınızda net şekilde görebilirsiniz. Çocuklarınız sizin aynanızdır. Eğer onlara düzgün yemek yeme ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak istiyorsanız, bu ancak sizin sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanmanızla mümkün olabilir.

Bunun dışında dikkat etmeniz gereken önemli noktalar ise:

* Evde gofret, kola, cips gibi sürekli atıştırma hissi uyandıran yiyecekler yerine sağlıklı besinler bulundurun.

*Çocuk sofra kültürünü ailede öğrenir. Bu nedenle ana öğünlerde ailece yenecek düzenli yemeklerin önemi büyüktür. Fakat bu süreçte çocuğunuza sofrada yemek yemesi için zor kullanmayın. Eğer çocuğunuz sofrada oyalanıyorsa ya da yemeğini ağır yiyorsa, bu duruma tepki göstermek yerine onunla konuşarak, hikayeler anlatarak, şakalar yaparak yemek yeme sürecini zevkli hale getirebilirsiniz.

*Kahvaltı alışkanlığı da önemlidir. Kahvaltının en az akşam yemeği kadar uzun tutulması gerekir.

*Yemek sırasında olumsuz, üzücü ve rahatsız edici olaylardan söz etmek, onların hoşlanmadığınız yanlarını dile getirmek, eleştirmek, ayıplamak ya da suçlamak çocuklarınızın iştahını etkileyecektir. Rahatsız edici durum ve konuşmaları yemekte yapmayın.

* Çocuğunuzun tabağına yiyebileceği kadar yemek koymak, bazen de farklı tatlara alıştırmak için tek bir kaşıkla başlayıp azar azar arttırmak ve tabaktaki yemeğin her bitişinde onu takdir etmek yemek yeme davranışının pekişmesine yardımcı olur.

*Çocuğunuzun yemek yeme alışkanlığını diğer çocuklarla karşılaştırmayın.

*Çocuklarınızı büyütürken “Sağlık için beslenmek!” sloganını aklınızdan çıkarmamaya çalışırsanız, hem kendi sağlığınızı hem de çocuğunuzun sağlığını korumuş olursunuz.

 

Yorumlar
Yükleniyor...