Kadınların Fikir Kütüphanesi.

Dadı ya da Bakıcı Tutmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

0

Dadı ya da Bakıcı Tutmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

ÇOCUK DADIYA NASIL ALIŞTIRILIR?

Öncelikle, siz evdeyken bakıcı ve çocuğunuzun birlikte eğlenmesine, keyifli zaman geçirmelerine izin vermelisiniz. Ayrıca, bakıcıya çocuğunuzun yanında ilgili davranmalısınız, onu sevmelisiniz. Siz bakıcıyı severseniz çocuğunuz da sever. Bakıcının çocuğunuzla beraber fotoğrafını çekmek ve onu buzdolabına asmak da faydalı olacaktır. Bakıcıdan bahsederken heyecanlı, ilgili davranmalısınız. Bütün bu söylediklerime ek olarak, evden çıkarken asla saklanarak, gizli çıkmayın ve döneceğiniz saati çocuğunuza söyleyerek zamanında dönmeye gayret gösterin.

Yatılı bakıcı size uygun olmayabilir. Öte yandan çocuğunuz okul çağındaysa, yatılı bakıcınız varsa ve ev ödevleri konusunda bilgiliyse, çocuğunuz akşam eve geldiğinde bakıcınız çocuğunuzun ev ödevlerine, projelerine yardımcı olabilir. Tatile gittiğinizde de yatılı bakıcınız sizinle gelebilir, çocuklarınızla ilgilenebilir. Günlük bakıcı istiyorsanız, evinize yakın olanları tercih etmeniz doğru bir seçenek olacaktır.

BAKICILARDA İDEAL YAŞ ARALIĞI

Ebeveynlerin, bakıcının ve çocuğun birbirini ne denli anladığı, birbirleri hakkında neler hissettiği çok önemlidir. Dadının yaşı tek başına belirleyici olmamakla birlikte bir çocuğun ne kadar tempolu, o nedenle de ne kadar yorucu olabileceği
dikkate alındığında çocuğunuzla vakit geçirecek kişinin dinamik ve yaşam enerjisi yüksek bir kişi olması önemlidir. Bakıcı danışmanlık ajanslarıyla çalışmak, çalışanlarının zihinsel durumlarını ve ruhsal sağlıklarını gözetmeleri, bununla ilgili bir veri tabanı oluşturmaları açısından ebeveynlerin doğru bakıcıyı seçmesi anlamında faydalı olabilir. Bakıcının özgeçmişini ve referanslarını kontrol etme imkanı da olur. Gerçi ülkemizde bakıcı danışmanlık ajansları aracılığıyla çocuk bakıcısı bulmak maliyetleri artırıyor; bu yüzden de göçmenler sıklıkla bakıcı, dadı olarak çalıştırılıyor. Bu durum aileler için daha az maliyetli olabilir fakat çeşitli riskleri de var. Çünkü dünya tatlısı bir insan bile olsa işe aldığınız kişi çocuğunuzla ruhsal bir bağ kuramayabilir; bu bir matematik formülü değildir. Huylarının, mizaçlarının uygun olması; en azından tolere edilebilir uygunluk seviyesinde olması lazım.

SIK DADI DEĞİŞTİRMENİN SONUÇLARI

İlginizi Çekebilir

Sık bakıcı değiştirmek riskli bir durumdur. Bir bebek büyürken, çok yakınındaki özellikle de ona bakım veren insanları içselleştirerek büyür. Bu nedenle de sık sık bakıcının değişmesi, karşılıklı güvene dayalı bir ilişkinin kurulup gelişmesini engeller. Değişen her bakıcıyla birlikte çocuk kendisini yeni bir düzene ve yeni kişiye alıştırmaya çalışır. Sürekli olarak bakıcısı değişen çocukların daha tedirgin oldukları, hatta buna bağlı olarak başta uyku olmak üzere birtakım davranış problemleri geliştirdikleri de görülür. Bu durumdaki çocukların annelerine aşırı bağımlılık geliştirerek yalnız kalmaktan korktukları, yeni durumlara karşı ilk tepkilerinin ürkek hatta korku dolu olduğu gözlemlenmiştir. Bakım verenin aynı kalması, değişmemesi elbette tercih edilir ama bu, şartlar ne olursa olsun bakıcıyı değiştirmemek gerektiği anlamına da gelmemelidir. Ebeveyn ve bakıcı arasındaki anlaşmanın sınırları dışına çıkıldığında ya da başka olağan dışı gelişmeler olduğunda elbette yeni bakıcı aranır.

EVDE KAMERA SİSTEMİ İYİ OLABİLİR

Bakıcılar tarafından çocukların istismar, şiddet ya da kötü muamele görmesini engellemek için evde kamera sistemi kurmak önleyici bir tedbir olarak görülebilir. Ancak evin kamera ile izleneceği, bakıcıyla baştan konuşulmalıdır. Çalışanın işveren tarafından haberi olmadan, izni olmadan izlenmesi etik açıdan doğru değildir.

ÇOCUK BAKICISI İLE SAĞLIKLI İLETİŞİM ÖNERİLERİ

Çocuk bakıcısı ve ebeveynlerin sağlıklı iletişim kurması çok önemli. Bakıcı işe başladığında taraflar işin tanımını, çerçevesini net bir şekilde belirleyip, beklentilerini karşılıklı onaylarsa çok sorun yaşamazlar. Ancak genelde açık, sağlıklı bir iletişim kurulmadığı için iki taraf da birbirinden ne yapması gerektiğine dair çok net fikir sahibi olmayabiliyorlar. Birbirlerinin taleplerini ya da eksiklerini net bir şekilde dile getirmedikleri için büyük sorunlar yaşanabiliyor. Kimi ebeveynler bakıcıların inisiyatif almasını ve onlara danışmadan da kendi doğru bildiği şeyleri yapmasını isterler, kimi de harfiyen kendi söylediklerinin uygulanmasını ister. Burada ayırt edici olan işe başlarken işveren ve çalışanın kendi aralarında bu gibi beklenti ve talepleri açıkça konuşmalarıdır.

ANNENİN BAKICI İLE REKABETİ

Anneler ve çocuk bakıcıları bakım konusunda bazen rekabet yaşayabiliyorlar. Anne gündüz işteyken, çocuk kendisine yemek yediren, uyutan, kendisiyle oynayan kişiye karşı bir bağlılık sergilemeye başlıyor. Bu aslında çocuk için sağlıklı olan bir davranış biçimi. Ancak çalışan anne bu duruma bozulabiliyor ve çocuğunu kıskanabiliyor. Aslında annenin bu ruh halini de anlamak gerekiyor. Günümüz çalışma şartlarında çocuklarıyla yeterince vakit geçiremeyen anneler için bu durum sancılı ve üzücü olabiliyor. Eğer anne bu tip duygulardan uzaklaşamıyorsa bir uzmandan yardım alabilir.

DADI SEÇİMİNİN PÜF NOKTALARI
  • Dadı adayına ne kadar zamandır çocuklarla çalıştığını ve niçin çocuklarla çalışmayı seçtiğini sorun.
  • Çocuk bakımı konusunda herhangi bir eğitimi olup olmadığını öğrenin.
  • İlk yardım konusunda neler bildiğini öğrenin.
  • Çocuğunuza yakın çalışacak kişiden sağlık raporu isteyin; Hepatit A ve B durumunu, tüberküloz için parazit tetkiklerini isteyin.
  • Aşıları tamam değilse mutlaka aşılatın.
  • Çocuğu nasıl beslemeyi düşündüğü ve onu beslerken ki yaklaşımının ne olduğunu açıklamasını isteyin.
  • Çocuğun kendisine alışabilmesi için neler yapmayı düşündüğünü öğrenin.
  • Sigara içip içmediği de önemli bir krater.
  • Gün içinde çocuk ile birlikte neler yapmayı planladığını, çocuk sıkıldığında onu nasıl oyalayacağını sorun.
  • Çocuk bakıcısının genel profili konusunda da güler yüzlü, canlı ve çocuklarla gerçekten ilgili olup olmadığı konularına özellikle dikkat edin.

 

Yorumlar
Yükleniyor...