Kadınların Fikir Kütüphanesi.

Çatlakları Engellemek Mümkün Mü?

0

Çatlakları Engellemek Mümkün Mü? Doğumdan sonra birçok kadın, hamileliğinde oluşan çatlaklardan şikayet eder. Oluşan çatlaklara erken dönemde tedavi uygulanırsa, görünümlerini azaltmak mümkün ama hamilelik sürecinizde de bazı önlemlerle oluşmasını azaltabilirsiniz. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Dürdane Keskin konu hakkında şu bilgileri veriyor

En çok lekelenme ve çatlaklar gözlemlenir

Hamilelik kadının hayatında çok özel bir süreçtir ve tüm kadınlar güzelliği bozulmadan hamilelik sürecini geçirmek ister. Hamilelikte tüm metabolizma değişir, bu değişimden vücudu saran deri de etkilenir. Bu süreçte en sık görülen deri değişiklikleri, yüzde kahverengi lekelenme yani melasma ve deri çatlakları yani stria gravidarum’dur. Yüzde leke oluşumunu engellemek için güneşten korunmak ve düzenli güneş kremi sürmek gerekir. Deri çatlakları ise hamile kadınların hiç de yaşamak istemedikleri bir değişimdir. Hamilelik çatlakları yaklaşık olarak kadınların %90’nını etkiler. Bu kadar sık görülmesine rağmen tıbbi olarak zararı yoktur. Fakat estetik görünüm açısından kadınları psikolojik olarak etkiler.

Neden olur?

Hamilelik çatlakları derinin gerilmesine bağlı, derin tabakasında ayrılma sonucu oluşur. Hamileliğin ikinci ve üçüncü trimesterında oluşmaya başlarlar. Erken dönemde kırmızı-mor renkte ve ödemli yani kabarık görünür. Yaklaşık altı ay sonra rengi solar ve gümüşi renk alır. Yani ten renginden daha açık renk görünür.

Geç dönemde çatlak bölgesinde deride incelme görülür. En sık karın bölgesi ve memelerde daha az oranda kalça, kasık ve bacaklarda oluşur. Oluşma nedeni kesin olarak bilinmese de birçok faktör neden olarak gösterilmektedir. Başlıca mekanik nedenler et- kindir. Kilo alımı, bebeğin boyutu ve ikiz gebelik, çatlak oluşumunu etkileyen bilinen faktörlerdir. Gebelik hormonları da deri çatlaklarının oluşumunda rol oynar.

Hamilelik çatlaklarında genetik yatkınlık önemlidir. Ailede, özellikle annenizde çatlak oluşumu var ise sizde de oluşma ihtimali artar. Ergenlik döneminde deride çatlakların oluşması, gebelikte de oluşabileceğinin göstergesidir. Cilt rengi koyu kadınlarda, gebelikte çatlak görülme ihtimali yüksektir. Erken yaştaki gebeliklerde çatlaklar daha sık gözlemlenirken, ileri yaş gebeliklerinde oran düşüktür. Gebelik öncesi sigara kullananlar da risk altındadır.

Önlemek mümkün mü?

Çatlakların oluşmasını engellemek için birçok çalışma yapılmıştır. Kesin engel- leyen bir yöntem veya krem maalesef bulunmamaktadır. Ama çatlak oluşumunu azaltan koruyucu yöntemler mevcut. Yapılan çalışmalar, masaj ile uygulanan badem yağının çatlak oluşumunu azalttığını göstermiştir. 12. haftadan sonra gün aşırı on beş dakika masaj ile karın, göğüs ve kalça bölgesine acıbadem yağı sürülmesi önerilmektedir. Uygulama sırasında yapılan masaj bölgesel kan akımını artırarak yağın emilimini artırır.

Hamilelik çatlaklarında genetik yatkınlık önemlidir. Ailede, özellikle annenizde çatlak oluşumu var ise sizde de oluşma ihtimali artar. Ergenlik döneminde deride çatlakların oluşması, gebelikte de oluşabileceğinin göstergesidir.

Hyaluronik asit içeren kremlerin bölgesel uygulanması yine çatlak oluşumunu azaltmaktadır. Hyaluronik asit içerikli kremlerin de masaj ile uygulanması önerilmektedir. Çatlak oluşumunu önlemek için yeterli su alımı gereklidir. Su içeriği azalan cilt, çatlak oluşumuna zemin hazırlar. Gebelikte tüm ihtiyaçlar artmakla birlikte su ihtiyacı da artar. Günlük ortalama 8-12 bardak su içmek derinin nemlenmesine yardımcı olur.

Hamileliğinizde çatlak oluşursa üzülmeyin. Doğum sonrası çatlak tedavisi yapılabilir. Erken dönemde yani çatlaklar pembe mor renkliyken tedaviye daha duyarlıdır. Doğum sonrası çatlak boyutu, miktarına göre tedavi planı yapılabilir. Çatlak tedavisinde lazer uygulaması ve altın iğne olarak bilinen iğneli radyo frekans uygulaması etkilidir.

Tedavi için ortalama 4-6 seans yapılması gerekir. Uygulama sırasında uygulanan mezoterapi ve hyaluronik asit etkiyi artırır. Lazer ve altın iğne tedavisi, geç dönem yani açık renkli çatlaklara da uygulanabilir. Fakat erken döneme göre etki daha az görülür. Bu nedenle erken tedavi önerilir. Erken dönemde iz giderici silikonlu kremler kısmen çatlak görünümünü azaltır. Hamilelikte kimde çatlak oluşacağı öngörülemeyebilir.

Bol su içmek, deriye masaj yapmak ve nemlendirmek önlemeye yardımcı olur. Fakat çatlak oluşmussa da üzülmeyin, gebeliğinizin keyfini çıkartın. Doğum sonrası tedavi mümkündür.

Yorumlar
Yükleniyor...