Kadınların Fikir Kütüphanesi.

Gebelikte Bilinmesi Gereken 10 Önemli Bilgi

0

Gebelikte Bilinmesi Gereken 10 Önemli Bilgi

HAMİLELİKTE BUNLAR YAPILIR MI?

İlk defa bebek sahibi olacak anne adayları için hamilelik süreci bilinmezliklerle dolu olabilir. O ana kadar sürdürdüğü yaşam alışkanlıklarının hangileri hamilelik döneminde devam edebilir, hangilerinden kaçınmak gerekir? Bebeğime zararı olur mu? düşüncesini sürekli yaşayan anne adayları için Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Hakan Seven’e 10 soru sorduk.

1 Hamilelikte saç boyanabilir mi?

Gebelerde saç boyanması nedeniyle oluşabilecek riskler incelendiğinde saçlarını boyatmayanlarla boyatanlar arasında anlamlı bir fark görülmemektedir. Fakat buna rağmen gebelerin kimyasallarla ilk 3 ayda çok fazla temas etmemelerini istediğimizden bu dönemde saçlarını boyatmamalarını daha sonraki gebelik aylarında da saçlarını boyatsalar bile saç rengini açacak kimyasalları kullanmamalarını tavsiye etmekteyiz.

2 Uçak yolculuğu yapılır mı?

Gebelerin 28. gebelik haftasına kadar uçak yolculuğu yapmalarında herhangi bir sakınca görülmemektedir. 28 ve 36 haftalar arasında ise doktor onayı ile bebeğin gelişimiyle alakalı bir problem olmadığı teyit edilirse uçak yolculuğu yapılabilir. Bununla beraber tüm gebelik haftalarında 1 saati aşan uçak yolculuklarında gebelerin düzenli aralıklarla uçak koridorunda yürümesini tavsiye etmekteyiz. 36. haftadan sonra mecbur kalmadıkları takdirde uçak yolculuğu yapmamalarını tavsiye etmekteyiz. Ayrıca hava yolları 28. haftadan daha büyük gebelerde doktor onaylı bir belge istemektedir.

3 Kalıcı makyaj ya da dövme yaptırılabilir mi?

Gebelerde kalıcı makyaj ve döv- menin sağlık kurallarına uymak kaydıyla yapılmasının bir sakınca oluşturmadığını bilsek bile uygulama esnasında veya sonrasında ön görülemeyecek komplikasyonlar nedeniyle gebelerin bu tarz keyfi uygulamalar yapması sakıncalıdır.

4 Sauna ya da hamama gidilir mi?

Gebelerde sauna içerisindeki ısı nedeniyle tansiyon düşmesi yaşanabileceğinden saunaya gitmeleri uygun değildir. Hamama gitmeleri ise aşırı sıcak ve buhar baskısı olmadığı takdirde diğer bir deyişle evde yapılan banyodan farklı olmadığı müddetçe hamama gidebilirler.

5 Salam ve sucuk tamamen yasak mı?

Gebelerin çiğ veya pişirilmeden işlenmiş hayvansal gıdaları tüketilmesi durumunda karşımıza çıkacak olan sorun hayvanlardan geçen hastalıkların gebede veya bebekte hastalık yapabilmesidir. Benzer şekilde ızgarada ya da tavada pişirilen etlerde dahi etin bir kısmı tam pişmemiş ve kanlı kalabilmekte ve olası içerdiği bir mikroorganizmanın bulaşması engellenememektedir. Bu nedenle gebelerin hayvansal gıda tüketimlerini mutlaka haşlanmış halde tüketmelerini tavsiye etmekteyiz.

 

6 Kahve tüketimi tamamen kesilmeli mi?

Gebelerin günde 2 bardak mümkünse kafeinsiz kahve tüketmeleri bir sakınca oluşturmamaktadır. İki bardak kahvede bulunan kafein miktarının gebelikte sorun yarattığına dair bir bulgu yoktur.

7 Diş tedavisi yaptırılabilir mi?

Gebelerde diş ve dişeti hastalıkları çok sık görülmektedir. Bu durumlarda mutlaka bir diş hekimine görünmelerini tavsiye etmekteyiz. Diş hekiminin talebi doğrultusunda gebelik sonuna ertelenmesi mümkün olmayan ertelenmesi durumunda apse veya diş kaybı oluşturabilecek tedavileri gebelikte yapılması mümkündür.

Bu nedenle acil olan tedavilerin yapılması fakat estetik amaçlı aciliyet içermeyen tedavilerin ertelenmesi gerekmektedir. Gebelerin mümkünse günde 2 kez diş fırçalamaları olası diş hastalıklarının oluşmasını engelleyecektir.Tüm gebelik haftalarında 1 saati aşan uçak yolculuklarında gebelerin, düzenli aralıklarla uçak koridorunda yürümesini tavsiye etmekteyiz. 36. haftadan sonra mecbur kalmadıkları takdirde uçak yolculuğu yapmamalarını tavsiye etmekteyiz.

8 Güvenlik kapılarından geçmek tehlikeli mi?

Güvenlik kapılarındaki radyasyon çok düşük olup gebelerin gündelik hayatında bu kapılardan nadiren geçmeleri durumunda herhangi bir sorunla karşılaşması beklenmemektedir. Fakat işi nedeniyle her gün çok sıklıkla bu kapılardan geçmesi gerekiyorsa güvenlik görevlilerini bu konuda uyarması daha doğru olacaktır.

9 Hamilelikte akupunktur yaptırılır mı?

Gebelerde akupunktur tedavisinin yapılması gerektiği durumlarda tedavi ile elde edilecek başarının tedaviye bağlı olası yan etkileriyle kıyaslanması ve buna göre tedaviye karar verilmesi gerekmektedir. Bu tip bir tedavi ihtiyacında gebenin doktoruna danışması doğru olacaktır.

10 Evcil hayvan beslemek sakıncalı mı?

Gebelerin evlerinde beslediği ve kendilerine ait olan muhtemelen aşıları tamamlanmış evcil hayvanlarından hastalık bulaşma ihtimali çok düşüktür. Çoğunlukla evcil hayvanlardan geçen hastalıklar sokak hayvanlarından kaynaklanmaktadır.

 

Yorumlar
Yükleniyor...