Kadınların Fikir Kütüphanesi.

Hamilelikte Bayılma Nedenleri ve Alınabilecek Önlemler

0

Hamilelikte Bayılma

Ani bilinç kaybı şeklinde oluşan bayılmalar, hamilelikte de görülebiliyor. 9 aylık süreçte olağan karşılanan bu duruma karşı ise dikkatli olmakta fayda var.

Hamilelik keyifli bir dönem de olsa bazen sorunlar ortaya çıkabilir. Mide bulantısı ve baş ağrısı gibi şikayetlerin yanı sıra bayılmalar da bu süreci sıkıntılı yapan nedenler arasında yer alıyor. Peki, hamilelikte yaşanan bayılmalara karşı serinkanlılığınızı korumalı mısınız, yoksa bu bayılmalar ciddi bir hastalık belirtisi mi? Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nden  Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Suat Süphan  Erşahin bakın bu konuda neler anlattı…

Bayılma nedenleri

Hamileliğin ilk trimester’ında (ilk 3 aylık dönem) bayılmalar; genellikle bulantı ve kusmalara bağlı olarak hastada açlık, hipoglisemi, halsizlik ve bunların sonucu hipotansiyon (düşük tansiyon) gelişmesi nedeniyle olur. Hamileliğin ikinci trimester’ında (ikinci 3 aylık dönem) bayılmalar; genellikle sinirsel, kansızlık, uzun süre oturma ve yatma, aşırı susuz kalma, sıcak ortamda bulunma, fazla egzersiz yapma, yorucu çalışma gibi durumlarda beyne giden kan dolaşımının düşmesi sonucu olabilir. Hamileliğin üçüncü trimester’ında (son 3 aylık dönem) bayılmalar; genellikle sırt üstü yatmaya, ortostatik hipotansiyona ya da aşırı kilo almaya bağlı olabilir.

Hastalıklar da bayılmaya yol açabilir

Hamilelik hipertansiyonu ya da daha önce kalp hastalığına sahip olmak, bayılma nedenleri arasındadır. Hamilelik şekeri ve bu şekerin iyi ayarlanamaması durumunda anne adayında bayılma nöbetleri olabilir. Ayrıca nörolojik ya da iç kulak hastalıklarında da bayılma nöbetleri görülebilir. Anne adayının daha önceden epilepsi hastası olması, hamileliğin var olmasıyla daha fazla tetiklenip bayılma nöbetlerine dönüşebilir. Ayrıca kansızlık sorununun olması durumunda da kan dolaşımı yetersiz kalacağından bayılma nöbetleri olabilir.

Öneriler ve alınabilecek önlemler…

Hamilelik sırasında yaşanan bayılmalarda anne adayının doktoruna başvurarak şeker, tiroit, kansızlık gibi hastalıklara karşı gerekli tahlillerini yaptırması, eğer bu hastalıklar varsa öncelikle tedavi ettirmesi gerekir. Hamileliğin son zamanlarında sol tarafa yatılması, hastanın aşırı kilo almaması, ani ayağa kalkmaması, çok fazla egzersiz yapmaması, aşırı sıcak ortamda bulunmaması, tansiyon kontrolünü yaptırması, bulantı ve kusmayı önleyecek önlemleri alması ve eğer varsa nörolojik ve kulak-burun-boğaz bölümünü ilgilendiren hastalıkları tedavi ettirmesi gerekir.

Hamilelik sırasında görülen bayılmalar hem anne adayını hem de yakınlarını tedirgin eder. Bu gibi durumlarda panik olmamak ilk yapılması gereken şeydir. Anne adayının bayılması esnasında; etrafındakiler tarafından solunum yolunun tıkalı olup olmadığına bakılmalı, solunum yolu tıkanması söz konusu ise hızlıca solunum yolu açılmalı ve uygun bir pozisyona getirilmelidir.

Uygun bir pozisyona getirilen anne adayının, ardından ayakları baş hizasından yukarıya kaldırılarak, beyne giden kan akışı hızlandırılmalıdır. Anne adayı ayılana kadar tek başına bırakılmamalıdır. Eğer bayılma sonrasında kendine uzun süre boyunca gelemiyor ve tansiyon gibi diğer şikayetler de eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden doktora gitmek gerekir.

”Anne adayının bayılma esnasında, etrafındakiler tarafından solunum yolunun tıkalı olup olmadığına bakılmalı tıkanması söz konusu ise hızlıca solunum yolu açılmalıdır.”

Dr. Suat Süphan Erşahin: Bayılma hissi oluştuğunda…
Bayılma sırasında anne adayının tehlikeli bir konumda olması (su kenarında, merdivende) travma durumu yaratabilir. Bu yüzden bayılma hissi oluştuğu zaman anne adayının hemen kendini güvene alması gerekir. Bayılmalar esnasında anne karnındaki bebek, durumdan olumsuz etkilenmez. Ancak annede yüksek tansiyon gibi kronik rahatsızlıklar olması ya da bayılmaların travmatik bir şekilde oluşması da (merdivenden düşme, ani çarpmalar vs.) bebeği kimi zaman etkileyebilir.

 

Yorumlar
Yükleniyor...