Kadınların Fikir Kütüphanesi.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Ve Rahim Duvarı

0

Rahim Duvarı Kalınlaşması Ve Rahim Duvarı

Rahim duvarı Kalınlaşması

”Gebelik için esas sorun rahmin kalınlaşması değil yeteri kadar kalınlaşamamasıdır.”

Rahim duvarında bulunan hücrelerin normalden fazla büyümesiyle, kalınlaşma meydana gelmektedir. Her adet döneminde rahim duvarı kalınlaşmaya başlar gebeliğe hazırlanır. Gebelik döneminde de bu kalınlaşma devam eder.

Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır diyerek rahim kalınlaşması ile ilgili merak edilenleri anlattı.

Her adet döneminde rahim duvarı kalınlaşmaya başlar

Halk dilinde rahim duvarı olarak adlandırılan, “Endometrium”, rahmin işlev gören kısmıdır. Gebelik olması durumunda, endometrium bir yastık görevi görerek tüplerden gelen embriyoyu, yakalar ve tutunup büyümesini sağlar. Rahim duvarında bulunan hücrelerin normalden fazla büyümesiyle, kalınlaşma meydana gelmektedir. Her adet döneminde rahim duvarı kalınlaşmaya başlar gebeliğe hazırlanır. Gebelik döneminde de bu kalınlaşma devam eder.

Her dönem dikkat edilmeli

Rahim kalınlaşması, bir kadının hayatının her döneminde dikkat etmesi gereken bir konudur. Endometrium tabakasının ana görevi, tüpten gelen ürünü yakalamak ve büyümesi için gerekli ortamı sağlamaktır. Ancak tüplerden gelen gebelik ürününü yakalayamaması, gebelik oluşumu için bir engeldir.

Kalınlaşan tabaka, kanama ile dökülür

Eğer hamilelik gerçekleşmezse, kalınlaşan tabaka, kanama ile dökülür. Rahim duvarı, bir sonraki adet döngüsü için sil baştan tekrar kalınlaşmaya başlar.

Kontrol östrojen ve projesteron hormonlarında

Rahim duvarının kanama ile dökülmesi ve adet dönemine girilmesi gibi tüm süreçler, östrojen ve projesteron hormonları tarafından kontrol edilmektedir. Östrojen ve projesteron hormonlarında oluşabilecek herhangi bir sorun neticesinde, rahim duvarındaki hücreler normalden daha fazla büyümektedirler.

Ağrılı günlerinizin nedeni rahim kalınlaşması olabilir

Rahim kalınlaşmasının normalden uzun sürmesi; adet döne- minin ağrılı geçmesine, kasık ağrılarına ve adet gecikmelerine neden olmaktadır. Adet dönemlerinin gecikmesi sorunu, çeşitli riskler barındırabilmektedir. Yılda 1 ya da 2 kez adet görme gibi du- rumlarla da karşılaşılmaktadır. Bu durum rahim kanseri açısından risk oluşturabilmektedir. Bu gibi durumlarla karşılaşıldığında jinekolojik muayeneye başvurulması gerekmektedir.

Rahim kalınlaşması polikistik over sendromunun habercisi mi?

Rahim kalınlaşması başka hastalıkların da habercisi olabilir. Polikistik over sendromu bunlardan biri olabilir. Polikistik over sendromu hastalığı konusunda ana problem, yumurtalıklardan kaynaklansa da beraberinde rahim kalınlaşması da görülebilir.

Bunun yanı sıra obezite, troid hastalıkları, karaciğer hastalıkları, stres, hormon dengesizlikleri gibi durumlar da rahim kalınlaşması nedeni olabilir. Bu durumlarda gebeliğe engel olan rahim kalınlaşması değildir.

Rahim kalınlaşmasının altındaki sebeptir. Bazı durumlarda rahim içinde, iyi huylu olarak gördüğümüz tümöral oluşumlar olan polipler, rahim duvarı kalınlaşması şeklinde yanlış bir teşhis olarak tespit edilebilmektedir. Rahim içinde görülen polipler, gebelik için engel oluşturabilmektedir. Ancak Histestreskopi işlemi, vajinal yoldan rahim ağzı kanalından özel aletlerle rahime girilerek tedavi edilebilir. Tedavi sonucunda rahim, gebeliğe hazır duruma getirilebilir.

Adet dönemlerinin değişmesi ilk sinyal olabilir

Rahim duvarının kalınlaşması sorununun belirtilerine bakıldığında, adet döneminin gecikmesi ilk belirti olarak karşımıza çıkabilmektedir. Rahim kalınlığının belirtileri her gün ya da ara ara hissedilebilmektedir. Rahim kalınlığının diğer belirtileri; adet dönemleri arasında ara kanama, ciltte sivilcelenme, aşırı terleme, aşırı halsizlik, vajina kuruluğudur.

Anne adayları tedirgin olmamalı

Çocuk sahibi olmak isteyen anne adaylarının merak ettiği ve tedirgin olmalarına yol açan soruların başında; rahim duvarı kalınlaşmasının gebeliğe engel olup olmadığı sorusu gelir. Gebelik için esas sorun rahmin kalınlaşması değil yeteri kadar kalınlaşamamasıdır.

Bu durumda rahimden gelen gebelik ürününü yakalama ve yeteri kadar besleyebilme şansı azalmaktadır. Bu yüzden tüp bebek yapılacak vakalarda embriyoyu rahme yerleştirmeden önce rahmin yeteri kadar kalınlaşması için hekimler östrojen hormonu takviyesi yaparlar ve rahmin yeteri kadar kalınlaştığından emin olduktan sonra embriyo transferi yaparlar. Rahim duvarı kalınlaşması, hamilelik dönemlerinde olası bir durumdur. Ancak bu hususta dikkat edilmesi gereken nokta, kalınlaşmanın kaç mm olduğudur. Rahim duvarının kalınlaşma süreci, kadın doğum uzmanı hekimler tarafından kontrol edilmesi gereken bir durumdur.

 

 

Yorumlar
Yükleniyor...