Kadınların Fikir Kütüphanesi.

1 Aylık bebeğim neden sık sık kusuyor?

0

30 günlük bebeğim beslendikten sonra bazen neredeyse tamamını kusuyor. Gazını çıkartmak için sırtını sıvazladığımda da böyle olabiliyor. Acaba bunun nedeni nedir?

Sindirim sisteminde mide, yemek borusu ve yutak arasında kaslar mevcuttur. Yutkunma sırasında bu kaslar gevşeyerek yemeklerin mideye geçmesini sağlar. Yine bu kaslar mideden yemek borusuna geçişlere izin vermez. Bebeklerde, bu kapakçık mekanizmasının henüz yeterince gelişmemiş olması, sıvı gıdayla beslenmeleri ve çoğunlukla yatar pozisyonda olmaları gibi etkenler bebeklerde reflüyü kolaylaştırır. Buna  fizyolojik reflü diyoruz. Bu durumu engellemenin bir yolu yoktur, tamamen bebeğin gelişimiyle alakalı bir durumdur. Bebekte, görülen reflü çoğunlukla fizyolojiktir, yani hastalık olarak kabul edilmez. Bebek iyi besleniyor ve kilo alıyorsa, kusma sonrasında keyfi yerindeyse çok büyük olasılıkla fizyolojik reflüsü vardır. Mide ve yemek borusu arasındaki kapakçıklar 9-10. aylarda olgunlaşır. Bu aylara dek gittikçe azalan sıklık ve miktarlarda kusma ile karşılaşılabilir. Kusması çok olan bebeklerde anti-reflü mamalar veya bebek sadece anne sütü ile besleniyorsa kıvam arttırıcı lifler anne sütüne eklenerek verilebilir. Bebek büyükçe, büyük olasılıkla, reflü azalıp kaybolacaktır. İlk 6 ayda düzeldiği gibi 18-24 aya kadar süren reflüler de görülmektedir. Tüm vakaların yüzde 80’i, 2 yaşa kadar kendiliğinden geçmektedir. Bebek 2 yaşından sonra halen kusmaya devam ederse bu durumda artık fizyolojik reflü değil patolojik reflü akla gelmeli, gerekli görüntülemeler yapılarak, reflü saptanırsa tedavi edilmelidir.

Çocuk Sağlığı ve hastalıkları, çocuk hematolojisi Ve Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Betül Tavil

Kabızlık sorunu nasıl çözülür?

10 aylık bebeğim var. Bebeklere rutin verilmesi gerektiği için verdiğim demir ilacı bebeğimde kabızlık yapıyor. Sadece beslenmeyle demir almasını sağlayabilir miyim? Veya ilaca bağlı kabızlık problemini çözebilir miyim?

Sağlıklı ve zamanında doğmuş bir bebeğin anneden almış olduğu demir depoları yaklaşık 6 ay boyunca yeterlidir. Altı aydan sonra yeterince demir olmayan bebeklerde demir eksikliği anemisi gelişmesi kaçınılmazdır. Demir eksikliği anemisi gelişimini önlemek amacıyla 4. aydan itibaren 1mg/kg dozunda demir proflaksisi uygulanması ülkemizde ulusal bir sağlık politikası olarak benimsenmiştir. Ancak demir preparatlarının gastrointestinal sistemi ilgilendiren yan etkileriyle oldukça sık olarak karşılaşmaktayız. Örneğin ishal, kabızlık, gaitanın siyah renge boyanması ve dişlerde lekelenme en sık görülen yan etkiler arasındadır. 10 aylık ve demir kullanımına bağlı olarak kabızlık gelişmiş olan bir bebekte kan sayımı, demir parametreleri ve demir deposunun göstergesi olarak ferritin düzeylerine bakılarak demir tedavisinin devamının olup olmayacağına karar vermek doğru olacaktır. Bu parametrelerin tamamı normalse demir proflaksisi kesilebilir. Bebeğin ek gıdalarında kırmızı ete yer verilerek, demir desteği sağlamak yeterli olabilir. Bu amaçla çorbalarına iki kez çekilmiş kuzu kıyması eklenebilir veya iki günde bir köfte verilerek bebeğin demir gereksinimi karşılanabilir.

AYAĞINDA SORUN MU VAR?

Oğlum bir ay sonra 1 yaşına basıyor. Şu anda adım adım yürümeye başladı. Ama bazen ayağının üzerine basarken zorlanıyor. Düzgün basabilsin diye, ayakkabı giydiriyorum. Fakat bir süre sonra ayakkabıdan sıkılıyor ve çıkartıyor. Acaba Çoçuğumun ayağında bir sorun olduğu için mi ayağının üzerine basamıyor?

Bu anlattıklarınız yürüme aşamasında normal bir süreç, 1 yaş civarı her bebekte benzer duruma rastlanabilir. Ancak Basış bozukluğu olup olmadığı yönünden düzenli kontrolünü yapan doktorun değerlendirmesi yararlı olur. En sık rastlanan basış bozukları düztabanlık ve içe basmadır.

Düztabanlık:Bebek ayakta iken yandan bakıldığında ayağın orta bölgesinin normalden daha fazla yere temas etmesidir. Normalde açıklığı aşağı bakan bir kavis olmalıdır. Ancak Ağırlığı fazla olan bebeklerde bunu anlamak zor olabilir.

Ayağın içe basması: Ayağın ön kısmının arka kısmına göre daha içte olmasıdır. Genellikle uyluk kemiğinin baş kısmının leğen kemiğindeki yuvasına yerleşme pozisyonuna bağlıdır. Çocuk doktoru, gerekli gördüğünde ortopedi konsültasyonu ister.

Yorumlar
Yükleniyor...