Kadınların Fikir Kütüphanesi.

Bebeğinizin Rotasını Sağlığa Çevirin

0

Rotavirüs çoğunlukla bebek ve küçük çocukları etkiliyor. Hızla bulaştığı, şiddetli ishal ve ateşe neden olabildiği için tedavi kadar hastalığa karşı önlem almakta büyük önem kazanıyor.

Rotavirüs enfeksiyonu, rotavirüs adı verilen virüsün bağırsakları enfekte ederek ishal ve kusmaya yol açtığı hastalıktır. Çocukların ilk 5 yıl içinde en az bir kere geçirdiği rotavirüs; kusma, ateş ve karın ağrısının eşlik ettiği sulu ishale yol açar. Bebekler ve çocuklardaki ağır mide-bağırsak enfeksiyonunun en sık sebebidir.
Virüs, aşı ortaya çıkmadan önce tüm dünyada her yıl yaklaşık 2 milyondan fazla çocuğun hastanede yatarak tedavi almasına ve 400 binden fazla çocuğun ölümüne neden olmaktaydı. Bu virüs ellerden, oyuncaklardan kolayca bulaşabiliyor. Virüs, eve girdiğinde bütün aileyi etkiliyor. Bazı vakalarda bebeklerin 2-3 gün hastanede kalması gerekebiliyor. Enfeksiyon atlatılana kadar aileler için hayat duruyor. Stres, uykusuzluk, işlerin aksaması, sağlık harcamaları gibi günlük hayat problemlerine de yol açan bu yaygın çocuk hastalığından bebeğinizi korumak için en iyi yöntem rotavirüs aşısıdır.

İlk 5 yaş içinde en az bir kere çocukları etkileyen rotavirüs, ellerden ve oyuncaklardan kolayca bulaşabiliyor.1-2-3 Eve girdiği zaman tüm aileyi etkileyen bu virüsten çocukları erken dönemde korumanın en etkili yöntemi aşılamadır.

Rotavirüs enfeksiyonu vücudun aşırı su kaybetmesine neden olur

Rotavirüs enfeksiyonunun belirtileri, virüse maruz kalındıktan sonraki 48 saat içinde başlar. Kendiliğinden geçen sulu ishal şeklinde ortaya çıkabildiği gibi 39 dereceye çıkan ateş ve kusmanın görüldüğü ve ciddi sıvı kaybı yaratan ishal şeklinde de görülebilir.

Rotavirüs enfeksiyonu, bebekler ve küçük çocuklarda hastanede yatarak tedavi almayı gerektiren ağır ishal, sıvı kaybı mineral dengesizliği ve metabolik asidoz denilen ciddi durumlara yol açabilir. Bulaşıcı bir özellik gösteren rotavirüs, enfekte bireylerin dışkıları ile yayılır. Bulaşma insandan insana temasla veya virüsün, bulaştığı eşya ve gereçlerden ağız yoluyla sindirim kanalına girmesiyle gerçekleşir.

Aşı ve hijyen öneriliyor

Rotavirüs aşısı, bu virüse bağlı enfeksiyonu ve hastane yatışını önlemede etkilidir. Bebeklerin rotavirüse karşı aşılanması tüm dünyada otoriteler tarafından önerilmektedir.6 Bunun dışında, rotavirüs enfeksiyonu olan bir bebeğin bakımından sorumlu kişilerin bebek bezini değiştirdikten sonra sabunlu suyla ellerini yıkaması, bebek bezini gıda hazırlanan yerlere yakın yerde değiştirmemesi, bebek bezini atmadan önce kapalı bir torbaya koyması ve bebek bezini değiştirdiği yere çamaşır suyu gibi güçlü bir temizleyici ile silmesi enfeksiyonun yayılmasını önleyebilir.

 

Yorumlar
Yükleniyor...