Bebek Masajı Nasıl Yapılır?
Bebek Masajı Nasıl Yapılır?
Hazırlık anı
Masaj sırasında rahatsız edilmeyeceğiniz bir yere geçin, hafif bir müzik çalın. Bebeğinizi masaj yaparken yatırmak için yumuşak bir havlu, örtü vs gibi şeyleri hazırlayın. Ortam ısısını bebeğin soyunmuş olduğundan üşümeyecek şekilde olduğundan emin olun. Yanınıza temiz bir alt bezi ve masaj ardından giyeceği kıyafetleri hazırlayın. Tabi olmazımız yağımızda olmalı. Bebeğinize banyo sonrası ya da herhangi bir zamanda masaj yapabilirsiniz ama en önemlisi bebeğinizin istediği ve ağlamadığı bir zaman olmalı.
Yüz masajı
- Baş parmaklarınızı bebeğin alnının ortasına koyun ve şakaklara, yanaklara, dudaklara ve çeneye doğru sırası ile masaj yapın.
Kol masajı
- Kolu kaldırın, omuz bölgesini iki avucunuzun arasına alın sanki yuvarlamış gibi ve omuzlardan bileğe doğru yuvarlayarak aşağıya doğru gelin.
- Elini açın ve her parmağı sırası ile ovun.
Karın Masajı
- Önce ellerinizi bebeğin karnına koyun ve rahatlamasını sağlayın. Ardından bebeğin göğsünden bacaklarına doğru sırası ile ellerinizi yukarıdan aşağıya getirin. Bu hareketi yaparken bir eliniz ile bebeğin ayaklarını havaya doğru kaldırabilirsiniz.
- Aynı zamanda sağa ve sola doğru parmaklarınız ile yürüme hareketi yapabilir-siniz.
- İnsan anatomisinde son çıkış kolonusol taraftadır. Özellikle gazı olan bebeklerde oraya doğru yapılan masaj etkilidir. ‘I LOVE YOU’ masajı; bir de bunu söyleyerek yapmak çok eğlenceli. İlk olarak sol taraf çıkış kolonu tarafında yukarıdan aşağıya ‘I’ çizin ardından sağ taraftan yatay sola doğru gelir ve son çıkış kolonuna doğru ‘L’ harfini tamamlayın ve ardından yarım güneş ile sağdan sola getirin parmaklarınızı… Buradaki püf nokta bebeğin soluna ve sağına göre anlatım.
Bacak Masajı
Bacak masajı da kollardaki gibi aynı bu sefer kalçaya yakın bölgeyi avuçlarınızın arasına alın ve yuvarlayarak aşağıya doğru gelin. Ardından ayak parmaklarını da sırası ile ovun. arasına alın ve yuvarlayarak aşağıya doğru gelin. Ardından ayak parmaklarını da sırası ile ovun.
- Ayak tabanını ise topuktan içeriye doğru basmalar şeklinde ovun.
Sırt masajı
Bebeği yüz üstü yatırın ve ardından başlayın…
- Sırt bölgesinde yanlara gidecek şekilde gezdirin ve bunu yukarıdan aşağıya doğru da yapın.
- Parmaklarınız ile daireler çizin ve yürüme gibi dokunmalar yapın.
Son olarak bebeğinize teşekkür edin…
BEBEK MASAJININ ANNE İLE BEBEK ARASINDAKİ BAĞA ETKİSİ
Bebek masajı; anne için bebeğiyle paylaşabileceği harika bir hediyedir. Duygusal zeka annenin ilk şefkatli dokunuşu ile beyinde gerçekleşen bağlantılarla oluşmaya başlar. İşte burada anne bebek arasında bağın ilk temelleridir. Birçok bebek yeni doğduğunda annesi ile sıcak tensel teması sağladığında sakinler. Çünkü anne karnında iken kurduğu bağ devam etmektedir. Bebek masajı ile kurulan temas da bu bağın devamıdır. Onun gelişimine, büyümesine, gaz sancılarının giderilmesine yardımcı olurken aynı zamanda aradaki bağ da artmaktadır. Bu da hem annenin daha rahatlamasını, mutlu olmasını; hemde bebeğin daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.
BEBEĞİN SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİLERİ
- Bebek masajı bebeğin rahatlamasına yardımcı olur. Diş ağrısı, gaz sancısı, kuru cilt, burun tıkanıklığı gibi birçok alanda rahatlamada etkilidir.
- Bebek masajı aynı zamanda gevşemesine de yardımcı olur ve onun daha huzurlu uyumasını sağlar.
- Bebek masajı uyarılmayı da sağlar. Vücutta dolaşımı hızlandırarak tüm dokuları besler ve vücut sistemlerini uyarır.
- Bebek masajı izin alınmasından dolayı benlik kavramını geliştirir.
- Bebek, annesi ile temas halinde olduğundan onun her zaman yanında olduğunu hissetmesi sayesinde daha huzurlu olur.