Kadınların Fikir Kütüphanesi.

Bebekler Nasıl Sağlıklı Büyür?

0

Bebek beslenmesi annelerin her zaman en çok sorduğu, uzman bilgisine başvurduğu konular arasında. İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen bebeğinizi 6.aydan itibaren ek gıdalarla tanıştıracaksınız. Bu dönemde protein kaynağı etin bebek beslenmesinde önemli bir yeri olduğunu belirten Diyetisyen Ferdi Öztürk, ebeveynlere şu bilgileri veriyor.

Beslenme yaşamımızın her döneminde vardır. Özellikle büyümenin en hızlı olduğu evrelerden olan bebeklik döneminde beslenme ayrı bir önem taşır. Doğumdan iki yaşın sonuna kadar olan dönem, çocuklarda büyüme gelişmenin en önemli olduğu evrelerdendir. Ağır geçen çocukluk çağı hastalıklarının en önemli nedenlerinden biri bebeklik döneminde ihtiyaç olan vitamin ve minerallerin yeterince alınmaması, güçlendirilmemiş bağışıklık sistemidir. Bu nedenle annelerin bebek beslenmesi konusunda mutlaka bilinçlenmesi gerekir.

İlk 6 ay mutlaka Anne Sütü!

Dünya Sağlık Örgütü bebeklerin doğumdan itibaren ilk 6 ay boyunca su ve başka sıvı ve katı besin almadan sadece anne sütü almalarını, 6. aydan sonra ek besinlerle beraber emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar sürdürülmesini önermektedir.

Ek gıda dönemi

İlk 6 ay sadece anne sütü yeterli olmaktadır. Ancak bu dönemden sonra bebekler gereksinimlerini sadece anne sütü ile karşılayamadığı için bebeklerin beslenme programlarına bazı eklemeler yapmak gerekmektedir. Anne sütünün tek başına süt çocuğunun enerji ve besin öğeleri gereksinimlerini karşılayamadığı için diğer yiyecek ve içeceklerin anne sütü ile birlikte verildiği döneme “tamamlayıcı beslenme” adı verilmektedir. Bu dönemde bebek değişik tat, lezzet ve yapıda besinlerle tanışır.

Et ve kemik suyu

Kemik suyu, hayvanlarının kemiklerinin ve bağ dokularının kaynatılmasıyla yapılır. Genellikle çorbalarda ve soslarda kullanılan kemik suyu içecek olarak da son dönemlerde yerini almıştır. Her- hangi bir hayvanın kemiklerini kullanarak kemik suyu yapılabilir.

Kemik suyunu etin kendisi ile birlikte kullanın

Bazı anneler et ve kemik suyunun etin kendisinden daha yararlı olduğu düşüncesi ile etin sadece suyunu bebeklerine verirler. Et proteinden zengin olduğu için bebek beslenmesinde önemlidir. Kemik kalsiyumdan zengindir. Ancak ette bulunan besin öğelerinin çoğu pişme suyuna yeterli geçmediği gibi kalsiyumda geçmez. Bu nedenle et ve kemik suyunun sanıldığı kadar besleyici değeri yoktur. Et ve kemik suyu lezzet arttırıcı bir rol oynar. Etin yağı et suyuna geçer ancak protein ve kalsiyumun tamamı suya geçmez. Annelerin yıllardır bebeklerinin sağlıklı olması ve bağışıklık sisteminin güçlü olması için et yerine sadece et veya kemik suyunu bebeklerine verip, etin kendisini vermemesi yapılan yanlışlardan biridir. Kullanılması gereken etin veya kıymanın kendisidir. 6.aydan itibaren sebze pürelerine yumurta büyüklüğünde kıyma ekleyerek bebeklerinize verebilirsiniz. 7. ve 8 aydan sonra kırmızı et tüketimine başlanılabilir. İlk tercihiniz küçükbaş hayvan eti olmalıdır. Çünkü büyükbaş hayvan etleri günümüzde daha çok ilaçlara maruz kalmaktadır. Bu sebeple kuzu eti iyi bir tercihtir. Daha sonra yağsız dana eti ve yağsız dana kıyması kullanılmalıdır.

BEBEĞİNİZ İÇİN BESLEYİCİ,  VİTAMİNLİ ETLİ SEBZE ÇORBASI

MALZEME:

  • 1 adet küçük havuç
  • 1 adet küçük soğan
  • 1 adet ufak kabak
  • 1 tatlı kaşığı has doğal tereyağı
  • Dereotu-nane
  • yumurta büyüklüğünde haşlanmış parçalanmış kuzu eti

YAPILIŞI:
Sebzeleri küçük küçük doğrayıp tereyağı veya zeytinyağı ile pişirin. Yaklaşık 5 dakika karıştırdıktan sonra küp küp doğranan etleri ilave edin. 10 dakika sonra 2 bardak suyu ve az miktarda pirinci de ilave edin. Yaklaşık 15-20 dakika kaynattıktan sonra blenderden geçirin.

Afiyet olsun.

Yorumlar
Yükleniyor...