Kadınların Fikir Kütüphanesi.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Sebepleri ve Çözümü

0

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Sebepleri ve Çözümü. Bebeklerden en çok karşılaşan problemlerden birisi burun tıkanıklığıdır, özellikle de mevsim kış aylarıysa… Rahat nefes almalarını sağlayacak detaylar yazımızda.

Bebeklerin burunları erişkinlere göre daha kolay tıkanır ve sümkürme gibi basınçlı bir biçimde burun salgılarını dışarıya atma fonksiyonları da henüz gelişmemiştir. Öncelikle tıkanıklığa neden olan önemli bir sorun olup olmadığını değerlendirmek gerektiğini söyleyen Dr. Sinan Mahir Kayıran

Amerikan Hastanesi Pediatri Bölümü'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sinan Mahir Kayıran, konu hakkında detayları bizimle paylaşıyor.

ZİNCİRLEME ETKİ

Çoğunlukla yaşamın ilk günlerinde burunda ödem nedeniyle tıkanıklıklar, hırıltı, huzursuzluk aileler tarafından hastaneye başvuru nedeni olabiliyor. Bu durum bebekte emme ve beslenme güçlüğü de yaratacağı için kısır döngü haline gelebiliyor. Bazen nefes darlığı ve solonum sıkıntısı, beraberinde öksürük, ateş bulgularıyla giden bir solonum yolu enfeksiyonu tablosu seyrinde de burun tıkanıklığı oluşabilir. Böyle Durumlarda Öncelikle solunum sıkıntısının üst tarafta ya da akciğer gibi alt solunum yollarından kaynaklanıp kaynaklanmadığı belirlenmelidir. Bazı durumlarda toz, kimyasal maddelerin solunması, sigara dumanına maruz kalmak da burun tıkanıklığa yol açabilir.

Burun tıkanıklığıyla birlikte burun akıntısı da görülebilir. Özellikle şeffaf, temiz bir akıntı sıklıkla viral ya da alerjik bir sorun olabileceğini düşündürür. Ateş ve koyu yeşil irinli bir akıntı ise çoğunlukla bakteriyel enfeksiyonları akla getirir.

Burun tıkanıklığında diğer önemli nokta da yabancı cisimlerdir. Bebekler ilk aylarda sadece parmağını, elini ağzına götürürken, 4. aydan itibaren ne bulurlarsa onu ağzına götürürler. O yüzden sıklıkla buldukları cisimleri burunlarına da sokarlar. Bu durum burun tıkanıklığı yanında sıklıkla tek taraflı, irinli, geçmek bilmeyen bir akıntı olur ve yabancı cismin oradan çıkarılması gerekir.

Serum fizyolojik veya deniz suyu dediğimiz tuzlu su veya damlalarla her emzirme öncesi ve uyku öncesi nazikçe burun mukozasının tahriş edilmeden tıkanması, bebeğin daha rahat emmesine ve daha mutlu uyumasına yardımcı olacaktır. Ancak bu gibi ürünlerde uygulama yapmadan önce mutlaka doktorunuzun onayını almalısınız.

ODADAKİ NEM ORANINA DİKKAT

Burunda biriken sekresyonları temizlemek, rahatlatıcı ve iyileşmeyi hızlandırıcı bir yöntemdir. Öte yandan, hafif burun aspiratörü kullanılması bu sekresyonları temizlemede daha da yardımcı olabilir. Banyo yaptırılması, odanın nemlendirmesi, yatağın biraz eğimli hale getirilmesi diğer yararlı yöntemler arasındadır. Kışın özellikle oda ısısının 23-24 dereceyi geçmemesi uygun olacaktır. Bunun hem nem oranını düşüreceği hem de burunda kuruluğa yol açacağı unutulmamalı.

YA DİĞER ETKLENLER?

Bebeklerde burun tıkanıklığının değişik nedenlerle olabileceğinin altını çizen Amerikan Hastanesi KBB Bölümü’nden Prof. Dr. Ömer Faruk Ünal, bunların arasında nadiren de olsa doğumsal anomali olan burun arka deliğinin kapalı olması (kohanal atrezi, burun girişi darlığı, doğum travmasına bağlı septum deviasyonu) unutulmaması gerektiğini söylüyor.

Emmeyi de Etkiliyor

Bebeklerde burun tıkanıklığı ciddi bir sorundur, çünkü bebekler emme sırasında ağızları kapalıyken burun solunumu yaparlar ve yutarken solumaya devam ederler. Ancak burun tıkalıysa bu durum gerçekleşmez ve bebek beslenirken zorlanır, ememez. Emme zorluğu ve uyurken ağız kapanınca nefes alamama nedeniyle huzursuzluk, uzun vadede kilo alımını ve gelişimini olumsuz etkiler. Bu durum ailede de huzursuzluk yaratır.

Mukus tıkaçları temizlemek elbette iyidir, ama nasıl yapılacağını doktora sormak gerekir. En sık yapılan yanlışlar arasında aşırı basınçlı temizleyici sıvıyı buruna sıkarak mukozayı zedelemek, bu damlaların ucunu mukozaya dayayarak zarar vermek, aspiratör ucunu buruna sokarken kanatmak ve mukozaya zarar vermek sayılabilir.

Yorumlar
Yükleniyor...