Kadınların Fikir Kütüphanesi.

Bebeklerde süt dişlerinin bakımı

0

Çocukluk döneminde oluşan dişsel bozukluklar ilerleyen yaşlarda diş ya da çene yapısında bozukluğa neden olabilmektedir.

Burak Büyüktürk Diş hekimi ve Ortodonti uzmanı

Bebeklerde süt dişlerinin bakımı; Bebeklerde ilk süt dişlerinin çıkma anından itibaren ailelerin çocuklarının düzenli olarak diş kontrollerini yaptırmaları gerekmektedir.

Bebeklerde süt dişleri ne zaman çıkar?

Bebeklerde süt dişlerinin sürmesi 6. ay civarında başlamaktadır. Genelde ilk önce alt ön dişlerin sürer ve zamanla azı dişleri de ağız içinde görülür. Ağız içinde süt dişlerinin sürmesi 2.5-3 yaşına kadar devam etmektedir.

Anne babaların bu süreci iyi takip etmeleri ve bir anormallikle karşılaşmaları durumunda diş hekimine başvurmaları gerekmektedir. Burak Büyüktürk

 

Bebeğin diş çıkardığını nasıl anlaşılır? Bebeklerde diş çıkarırken yumuşak damağın içinde bir kesilme ve yarılma olur. Bu durum bebekleri çok rahatsız etmektedir. Diş çıkarma sürecinde hafif ateş, huzursuzluk, diş etlerinde kaşıntı, bulantı ve ishal meydana gelebilir. Bu durumda anne ve babaya büyük görev düşmektedir.

Bebeklerin bu dönemini iyi anlamaları ve doğru şekilde hareket etmeleri gerekmektedir. Bebeklerinin yanında olduğunu hissettirmeleri oldukça önemlidir. Tabii ki onların bu dönemini rahat geçirmeleri için ihtiyaç olan bazı gereksinimleri karşılamak ebeveynin görevidir.

Bebeklerde diş çıkarma döneminde ki kaşıntılar için neler yapılmalıdır? Diş çıkarma döneminde anne ve babanın ellerini yıkadıktan sonra dişlerin çıkma bölgelerine parmaklarıyla bir şekilde masaj yapmaları bebeğin rahatlamasını sağlayacaktır. Bu sayede bebeğin kaşıntısı ve rahatsızlığını azaltmaktadır. Bebeklerde bu süreçte buldukları tüm nesneleri ağız içine götürerek dişlerini kaşırlar. Bu hijyen açısından olumsuz bir durumdur. Ağza götürülen cisim bebeklerin mikrop kapmalarına neden olabilir.

Diş çıkartan bebeğin ağrısı nasıl azaltılır

  • Diş süren bölgeye masaj yapılmalı
  • Temiz bir bez parçası soğutularak diş çıkan bölgeye hafifçe bastırılmalı
  • Bebekleri için özel üretilen diş kaşıyıcılar temin edilmeli
  • Şiddetli ağrı çeken bebekler için doktor tavsiyesi ile ağrı kesici şuruplar verilmelidir.

Bebeklerde diş kaşıyıcı ne zaman kullanılmalı

Bebekler 6-7 ay civarında genellikle alt kesiciler başta olmak üzere kesici dişleri çıkarmaya başlarlar. Fakat bireysel farklılıklar oldukça fazladır. Örneğin 4 ay civarında ilk dişini çıkaran bebek olduğu gibi bu bazen 9. veya 15. ayda da karşımıza çıkabilmektedir. Hatta ender olarak karşımıza çıksa da bebek doğduğu anda ağzında süt dişi görülebilmektedir.

2.5-3 yaş civarında ise ilk senede 10 adet alt çenede 10 adet olmak üzere toplam 20 adet süt dişi ağızda sürmüş olmaktadır. Dişler çıkmaya başlamadan önce diş etinde kaşıntı, hafif kızarıklık, salyada artış, hafif düzeyde ateş, diyare görülen belirtilerdir. Bu belirtiler dışında bebeğinizin sıklıkla elini ağzına götürdüğüne şahit olacaksınız. Elini ağzına götürmesinin nedeni diş çıkacak bölgeyi kaşımak ve rahatlatmak istemesindendir. Bebeğinizde saydığımız bu belirtileri görüyorsanız ona bir diş kaşıyıcı alarak konforunu arttırabilirsiniz.

Kaşıyıcı çeşitlerine göre hangisi en uygundur?

Diş kaşıyıcıları farklı materyalden ve çeşitli konularda piyasada satılmaktadır. Kullanılan materyale göre fiyatları değişkenlik göstermektedir. Günümüzde satın alabileceğimiz diş kaşıyıcıları şu şekildedir:

  • Organik ahşap diş kaşıyıcıları: Boya ve silikon (PVC) ihtiva etmemesi açısından oldukça sağlıklı diyebileceğiniz kaşıyıcı vardır. Fakat deterjan ve benzeri ürünler ile temizlendiğinde ahşap deterjanı emebilir ve durulanması güçleşebilir. Bu yüzden dikkatli olmak gerekmektedir.
  • Silikon diş kaşıyıcıları: Bu kaşıyıcılar çok sık kullanılmaktadır. Burada silikonun PVC ve BPA ihtiva etmemesine özellikle dikkat edilmelidir. Ürünün kullanma koşullarına dikkat edilerek kaynatılabilir veya sterilizatöre konulabilir. Bu kaşıyıcıları çoğunun üzerinde yer alan küçük kabartılar bebeğin kaşınan bölgeye masaj yapması için tasarlanmıştır.
  • Kauçuk diş kaşıyıcıları: Doğal kauçuktan yapılmışsa oldukça sağlıklı ürünlerdir. Kauçuk genelde bakteri barındırmayan bir üründür. Fakat etraftaki birçok toz üzerine yapışabilir. Bu yüzden kullanımı sırasında sık sık akan suyun altında yıkanması gerekebilir. Sterilizatöre veya kaynatmaya dayanıklı bir materyal değildir.
  • Soğutuculu diş kaşıyıcıları: İçerisine içme suyu konularak kullanılan kaşıyıcılardır. içerisine çok soğuk olmamak kaydıyla su konulmalıdır. Aksi takdirde bebeğinizde soğuk yanığı oluşturabilir ya da çok soğuk bir su onu daha rahatsız edebilir. Soğuk ağrılı ve hassas olan diş etini sakinleştirir ve bebeğinizin rahatlamasını sağlar. Bu kaşıyıcıların da çok çeşitleri bulunmaktadır. Çok sert olmamasına, sterilizatöre ve kaynatmaya dayanıklı olup olmadığına dikkat etmelisiniz.
  • Meyveler sebzeler: Herhangi bir diş kaşıyıcı almak istemeyen anne ve babalar havuç gibi çiğ sebzeleri bebeğinizin eline verebilirsiniz. Fakat kemirmesi için bir şey veriyorsanız akciğerlerine kaçırmaması için oturur pozisyonda olmasına dikkat ediniz ve mutlaka yanında bulunarak takip edin.

Süt dişlerinin bakımı nasıl olur?

bebeklerde-sut-dislerinin-bakımı
Bebeklerde Süt Dişlerinin Bakımı

Süt dişleri kalıcı dişlere oranla daha çabuk çürür. Anne ve babalar çocuklarının süt dişlerine en az daimi dişleri kadar özen göstermelidir.

Ebeveynler çocuklarını belirli aralıklarla diş hekimine götürmeli ve çocuklarının dişlerinde oluşabilecek değişimlere hemen müdahale etmelidir.

Süt dişlerinin üzerinde meydana gelen renk değişimleri veya şekil bozuklukları hemen fark edilmemektedir. Fark edildiği zaman çok geç kalınmış olabilir.

Anne babalar çocuklarının şekerli gıdalardan uzak tutmalı, şekerli süt veya meyve sularının tüketiminden sonra ağız ve diş bakımı yapmaları gerekmektedir.

Çocuklarda diş bakımı süt dişlerinin sürmesinden önce yapılmaya başlanmalıdır. İlk dişler çıkmaya başladığı zaman dişler öğünlerden sonra steril gazlı bez ile silinmelidir. Süren dişler arttıkça beslenme alışkanlıklarına daha fazla dikkat edilmeli ve sabah akşam düzenli olarak temizlenmelidir.

Çocukların süt dişlerinden anne babalar sorumludur. Bu nedenle seçilen diş fırçası ve diş macunu uygun olmalı, doğru şekilde kullanılmalıdır. Diş fırçalamaya başlama yaşı bütün süt dişlerinin ağızda tamamlandığı 3 yaş civarında olabilir. Bu yaşlarda çocuklar için üretilmiş diş fırçaları ve klorsuz diş macunları çok büyük miktarda kullanılabilir ya da macunsuz olarak dişler fırçalanmalıdır.

Ayrıca süt dişlerinin çıkmaya başlamasından itibaren her 6 aylık dönemlerde çocukların diş hekimine götürülmesi, diş hekimi ile tanıştırılması, hem diş sağlığı hem de ilerleyen dönemlerde çocuğun bu alışkanlığı sürdürmesi açısından oldukça önemlidir.

Yorumlar
Yükleniyor...