Cilde İyi Gelen Vitaminler
Cilde İyi Gelen Vitaminler
Vitaminlere hem beslenmenizde daha fazla yer vererek hem de cildinize doğrudan uygulayarak cildinizi daha sağlıklı bir görünüme kavuşturabilirsiniz.
Cildimiz vücudumuzun %16’sını oluşturan en büyük organımızdır. Diğer organlarımızın aksine cilt dış etkilere açıktır ve bu dış etkiler ciltte yıpranmaya neden olabilmektedir. Yeterince doğru beslenilmediği ve su içilmediğinde cilt esnekliğini kaybeder, kurur, mikroplar ve kirlenmeye neden olan diğer maddelere karşı savunmasız kalır. Bu sebeple cildi korumak için cilde iyi geldiği bilinen besinlerin ve suyun yeterince tüketilmesi gerekmektedir. Diğer yandan bazı vitaminlerin krem ya da serum olarak cilde doğrudan uygulanmasının cilt sağlığını iyileştirebileceğine ilişkin bilimsel veriler bulunmaktadır. Yazının devamında bahsedeceğimiz vitaminlere hem beslenmenizde daha fazla yer vererek hem de cildinize doğrudan uygulayarak cildinizi daha sağlıklı bir görünüme kavuşturabilirsiniz.
A vitamini
Havuç, koyu yeşil yapraklı sebzeler, tatlı patates ve yumurta iyi A vitamini kaynakları arasındadır. Pek çok multivitamin haplarının içeriğinde de günlük A vitamini ihtiyacını karşılayacak miktarda A vitamini bulunmaktadır. Cilde uygulanan retionidler; retinol, tretinoin ve izotretionin A vitamininin farklı formlarından üretilir. Retionidler hücre devir hızını arttırır. Hızlanan hücre devir hızı cildi canlandırmaya, sivilceleri azaltmaya, donuk ve cansız görünümü iyileştirmeye yardımcı olur. Retinoidlerin kırışıklık giderici etkileri de bilinmektedir. Retinoidlerin haftada bir ya da iki kez uygulanması gerekmektedir, daha sık uygulanması ciltte soyulmalara ve yanıklara neden olabilir.
B kompleks vitaminleri
B grubu vitaminlerin pek çoğunun cilt sağlığına iyi geldiğine dair kanıtlar bulunmaktadır. B3 vitamini ya da niasin, cildin yaşlanmasına karşı etkili olabilmektedir. Bazı araştırmalarda yaşlılığa bağlı oluşan cilt lekelerine ve diğer cilt rengi bozulmalarına iyi geldiği gösterilmiştir. Folik asit ile ilgili yapılan çalışmalarda da folik asitin yaşlanma karşıtı etkileri gösterilmiştir. 12 hafta süreyle B5 vitamini ya da pantotenik asit takviyesi verilen kişilerin sivilcelerinde azalma tespit edilmiştir. B3, B5 ve E vitamini içeren bir krem kişilere 6 hafta süreyle uygulandıktan sonra cilt renk ve dokularda, yaşlılık lekelerinde ve hiperpigmentasyonda iyileşme olduğu gözlemlenmiştir. Et, yumurta, deniz ürünleri ve fındık, badem, ceviz gibi yağlı tohumlar iyi B vitamin kaynakları arasındadır.
C vitamini
C vitamini en güçlü antioksidanlardan biridir. Çoğu araştırmada vücutta oluşan oksidatif stresin ciltte yaşlanmaya neden olduğu belirlenmiştir. Oksidatif strese karşı antioksidan beslenme önemlidir. C vitamini içeren kremler kullanılabileceği gibi C vitamininden zengin olan narenciyeler, kivi, çilek ve brokoli gibi sebze ve meyvelere beslenmede daha fazla yer verilerek de cildin yaşlanması geciktirilebilir.
D vitamini
D vitamini cildin hücre metabolizmasını destekler, cildin kendini onarmasına yardımcı olur. Bu nedenle yetersiz D vitamini düzeyleri cilt sağlığını olumsuz etkileyebilir. Yağlı balıklar D vitamini için en iyi kaynaklardır. Bunun yanı sıra cildin güneşlendirilmesiyle de vücut D vitamini üretir. Türkiye güneşin en az 3 mevsim parladığı bir coğrafyada yer alsa da yapılan çalışmalarda D vitamini eksikliğinin oldukça yaygın olduğu bilinmektedir. D vitamini takviyeleri kullanmak birçok kişi için D vitamini eksikliğini gidermenin tek yolu gözükmektedir.
E vitamini
C vitamini gibi E vitamini de serbest radikallerin neden olduğu yaşlanmayı yavaşlatabilen bir antioksidandır. Pek çok cilt bakım ürününde bulunan E vitamini aynı zamanda yara ve sivilce izlerini iyileştirmeye de yardımcı olabilir. Yağlı tohumlar ve çekirdekler (ceviz, badem fındık, ay/ kabak çekirdeği), ıspanak, mango ve mısır gibi yiyecekler iyi E vitamini kaynakları arasındadır.