Çocuklar için Kış Ayında Tedaviler
Çocuklar için Kış Ayında Tedaviler BOĞAZ AĞRISINA ÖZEL KÜRLER, KRONİK ÖKSÜRÜKLE MÜCADELE EDEN TARİFLER, BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN BİTKİ ÇAYLARI, HASTALIK DÖNEMİNDE İŞTAHI KAÇAN ÇOCUKLAR İÇİN LEZZETLİ MENÜLER… ÇOCUKLARIN KIŞ HASTALIKLARIYLA DOĞAL VE ETKİLİ BİR ŞEKİLDE MÜCADELE ETMELERİNİ SAĞLAYACAK TÜM YÖNTEMLERİ BİR ARAYA GETİRDİK.
Havaların soğumasıyla birlikte hastaneler özellikle üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren bebek ve çocuklarla dolup taşmaya başladı. Antibiyotikler, ateş düşürücüler, vitamin takviyelerinin bile tamamen işe yaramadığı kronik öksürükler, boğaz ağrıları ve burun akıntıları pek çok anne-babanın kabusu olmuş durumda. Hemen herkesin aklında şöyle bir soru var: İlaçsız ve mümkün olduğunca doğal bir şekilde destek tedavilerle hastalıkları alt etmek mümkün mü? Çocukların bitmeyen bu gibi sağlık sorunları için neler yapılabilir?
Çocuklar için Kış Ayında Tedaviler. Anne babaların en çok merak ettiği bu soruları yönelttiğimiz Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülnihal Şarman ve Beslenme ve Diyet Uzmanı Berrin Yiğit’den bağışıklığı güçlendiren beslenme yöntemleri ve destek tedavilerle ilgili bilgiler aldık. Ayrıca sağlık sorunlarına ve daha pek çok konuya iyi gelen alternatif bir tedavi yöntemine değinmek istedik: Homeopati. Bu yöntem günümüzde, çocuklarda da güvenle uygulanıyor. Homeopati ile tedavi yöntemi hakkında sorularımızı ise Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı/ Homeopati Uzmanı Dr. Özgün Başaran Kaya’ya sorduk.
ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINDA EVDE DİNLEMEK ÇOK FAYDALI
Çocuklar için Kış Ayında Tedaviler Çocuk sağlığı ve hastalıkları Uzmanı Dr. Gülnihal Şarman İlaca alternatif destek tedavi önerileri.
Üst solunum yolu enfeksiyonları geçiren çocuklara, destek tedavileri olarak tanımladığımız farklı uygulamalar, hem hastalıkları daha hafif atlatmalarına yardımcı oluyor hem de hastalık sürecinin nispeten kısa sürmesini sağlıyor. Destek tedavilerini kendi içerisinde birkaç gruba ayırmak mümkün:
Dinlenme: Ateşli ya da ateşsiz hasta ve halsiz bir durumdaki, üst solunum yolu enfeksiyon bulguları durumdaki, üst solunum yolu enfeksiyon bulguları onu dinlenmeye almaktır. Evde yatak istirahati böylesi hastalık durumlarında hastalık sürecini 5-6 güne indirebilir. Gözlemlerime dayanarak üst solunum yolu enfeksiyonlarında özellikle ilk günlerde evde dinlenmenin çok faydalı olduğunu düşünüyorum.
Yeterli sıvı desteği: En önemli ikinci kural, yeterli sıvı desteğinin olmasıdır. Üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında burun tıkanıklığı ve boğaz şişmesi nedeniyle hava ve koku almak zaten zorlaşır. Buna ateş de eklenince çocukların iştahı iyice kapanır. Bu durumda çocuğa destek olmak üzere şunlar verilebilir:
Çorbalar: Özellikle çorbalar, ki bunlardan tavuk suyu çorbası tavuk suyundaki antiviral özellikler nedeniyle faydası kabul görmüş bir besindir. Bunun yanında yöresel çorbalarımızdan tarhana çorbası maya içermesi ve probiyotik destek vermesi nedeniyle hem içmesi kolay hem de besin değeri yüksek bir çorbadır. Her türlü kış sebzeleri karıştırılarak veya sade olarak, tavuk suyu ile hazırlanıp çocuklara verilebilir. Bu arada tavuk suyunun organik, serbest dolaşmış bir tavuktan elde edilmiş olması son derece önemlidir. Diğer çorbalarımızdan mercimek, ezogelin gibi kış çorbaları da hem besleyici hem de çocuklarımızın hastalıkları sırasında ortaya çıkan sıvı ihtiyaçlarını karşılayacak özelliktedir.
Meyve suları: Çocuklara meyvenin bütününün verilmesi her zaman için çok daha faydalı olsa da hastalıklar sırasında iştahsızlık çeken ve yeterli besin desteğini alamayan çocuklara taze sıkılmış sebze ve meyve suları da verilebilir. Örneğin; kış meyvelerinden havuç, portakal, mandalina karışımları hazırlanabilir. Bunun miktarı günde bir veya iki adet 150 ml bardağı geçmemelidir.
Kış çayları: Hastalık sürecinde geleneksel olarak annelerimizin hazırladığı kış çaylarından içilmesi de faydalı olur. Özellikle bu çaylara ılıkken eklenen balın ve zencefilin üst solunum yollarındaki ödemin çözülmesinde yardımcı olduğu düşünülmektedir. Ihlamur, zencefil, kuşburnu ve tarçın eklenerek yapılan çayla bal birleştirilerek ılık bir içecek alternatifi olarak sunulabilir. Bu çaylar 2 yaş üzerindeki çocuklara günde üç kere birer çay bardağı şeklinde verilebilir. Bal, içerdiği detoksin nedeniyle 1 yaşın altındaki çocuklara önerilmez.
Nemli serin hava: Evde yapılabilecek kolay yaklaşımlardan bir tanesi de çocuğun bulunduğu ortamdaki havayı kontrol etmektir. Çocuğun yaşı ne olursa olsun ortam ısısı çok yüksekse, Isı düşürülerek 18-20 derecede sabitlenmelidir. Bunun üzerine çıkan sıcaklıklarda üst solunum yolu sıvılarının burun, geniz ve bronşlardan kuruyarak atılması zorlaşır. Ortam nemini yükseltmek de Isıyı düşürmek kadar etkili bir yöntemdir. Ortam nemini yükseltmek için kalorifer peteklerine geniş, ıslak, ince ve büyük havlular yerleştirilebilir. Bunun için peştamal tarzı ince havlular kullanışlıdır. Nemi yükseltmek için yapılabilecek bir başka alternatif de çocuğun yatağına bir metre uzaklıkta, soğuk buhar makinesi çalıştırmak olabilir. Bu makine hastalık boyunca tüm gece düşük bir debide çalıştırılmalıdır.
Burun temizliği: Yine basit, ancak özellikle orta kulak iltihabını önlemek için son derece önemli olan bir davranış da çocuklara sümkürmeyi öğretmektir. Özellikle 3 yaş altı çocukların kulak enfeksiyonu geçirmelerinin en önemli nedeni enfeksiyon sırasında burunda biriken sümük sekresyonunun temizlenememesidir. Gözlemlerime göre sümkürebilen çocuklar orta kulak enfeksiyonuna neredeyse hiç yakalanmıyorlar. Çocuklara sümkürmeyi öğretmenin eğlenceli bir yolu var; evde ailece burundan nefes vererek mum söndürme oyunu oynamak. Bu oyunda aile fertleri ağızlarından aldıkları ve tuttukları nefesi burunlarından hızla üfleyerek bir mumluk içindeki mum alevini söndürmeye çalışırlar. Eğer bu oyunla çocuk küçük yaşta sümkürmeyi öğrenebilirse üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında iyi bir burun temizliği yaparak kulaklarını korumuş olacaktır.
Tuzlu su: Üst solunum yolu enfeksiyonlarının yumuşatılması ve burundan çekilerek alınması çocukları rahatlatır. Tuzlu su doğru bir oranda hazırlandığında zaten vücut sekresyonlarına uygun, burun içi mukozasına da zarar vermeyen bir sıvıdır. Çocukları rahatlatmak için kullanılacak tuzlu su damlalar şeklinde steril olarak satılıyor. Kış aylarında bebeklerin kuruyan burunlarını yumuşatmak için veya virüs nedeniyle nezle olmuş ve burnu tıkanmış çocukların burnunu açmak için kullanılabilir. Özellikle 6 ayın altındaki bebeklerde kullanılacak miktar bir-üç damla arasında olmalıdır. 6 aydan sonra yarım tüp kullanımı yeterli olur. Tüp sıkıldıktan sonra birkaç nefes alınması beklenir, ardından bebeğin burnu aspiratör dediğimiz çekici aletle nazik bir şekilde temizlenebilir. Bu tedavi günde 4 seferin üzerine çıkmamalıdır. Fazlaca yapılması, burundaki ödemi tam tersine artırabilir. Uygulamalı izlemek için Klinik Ulus İnstagram adresini ziyaret edebilirsiniz.
Ne zaman doktora gitmek gerekir?
Öncelikle her nezlede çocuğu doktora götürmeye gerek yoktur. Nezlenin ilk 3 günü daha ağır seyreder, sonrasında durum genelde düzelir. İlk üç gün ateş, burun akıntısı ve öksürük varken sonraki günlerde ateşin düşmesi beklenir ve çoğunlukla çocuk hareketlenir ve aktif hale gelir. Öksürüğü, nezlenin burundan itibaren geriye doğru bir yürüyüşü olarak tanımlayabiliriz.
Hastalık ilk günlerde burun ve geniz, sonrasında ses telleri civarı daha sonrasında da bronşlara hava yollarına kadar iner. Bu seyir esnasında burun tıkanıklığı, genizde dolgunluk, yutma güçlüğü, boğaz ağrısı, ses kısıklığı ve öksürük olması virüsün Üst solunum yolundaki yürüyüşüyle ilgilidir. Hastalığın 3-5. günlerinde öksürük normaldir; hatta bazen hastalık direkt öksürükle de başlayabilir bazen de ateşle başlayıp sonradan yukarıda sayılan bulgular birden ortaya çıkar.
Eğer çocuk üst solunum yolu enfeksiyonunun 3. gününde hala düzelmiyor, hareketleri artmıyorsa; aşırı öksürüyor, nefes darlığı çekiyorsa, dördüncü, beşinci günde ateş hala yüksek seyrediyorsa ve şiddetli kulak ağrısı varsa doktora götürmenin zamanı gelmiştir.
Destek tedavilerinin üzerine ek olarak ne gibi medikal tedaviler verilebilir?
Çocuklar için Kış Ayında Tedaviler. Son yıllarda antibiyotik kullanımında çok daha titiz yaklaşımlar içindeyiz, hafif kulak enfeksiyonlarında bile öncelikle destek tedavi vererek hareket ediyoruz. Hemen antibiyotik tedavisine başlamıyoruz. Ancak antibiyotik tedavisi olmasa da bu gibi durumlarda doktorun gözlemi altında olunması şarttır.
Özellikle ilerleyici sağırlık gibi orta kulak iltihabının ağır sonuçlarını önlemek için doktor gözlemi gereklidir. Hastalığın seyri sırasında, ister ilk gün ister Üçüncü günde, eğer çocuk nefes nefeseyse bu durumda acilen hastaneye gidilerek nefes açıcı tedavilere başlamak gerekir. Çünkü bu durumda çocuğun üst solunum yolundaki ödem nedeniyle hava girişi azalmıştır, oksijensizlik ya da daha ileri tablolar görülebilir. Bunları önlemek için solunum sıkışıklığı yaşayan çocuğu derhal tedavi altına almak gerekir.