Kadınların Fikir Kütüphanesi.

Çocuklarda Öksürük ve Öksürük Sebepleri

0

Çocuklarda Öksürük ve Öksürük Sebepleri

1- HANGİ NEDENLERE BAĞLI OLARAK GÖRÜLÜR?

Enfeksiyon, aspirasyon (Solunum yolundaki sıvı veya katı bir maddenin emilememesi), yabancı cisim, astım,akçiğer, pankreas, bağırsak, ter bezleri dış salgı bezlerinde görülen, genetik bir hastalık olan kistik fibrozis, reflü, pasif sigara içiciliği ve anamotik anomaliler nedeniyle çocuklarda öksürük görülür.

2 – KIŞ AYLARINDA DAHA SIK GÖRÜLMESİNİN SEBEPLERİ NELER?

Kış aylarında soğuk algınlığı sendromuna neden olan virüsler ve bakteriler havada daha yayın olarak bulunur. Ayrıca okul ortamı, toplu kapalı yaşam alanları, alışveriş merkezleri de hastalığın yayılma sıklığını etkiler.

3 – GECELERİ ÇOCUKLAR NEDEN DAHA ÇOK ÖKSÜRÜR?

Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı öksürükler gece gözlenir ya da daha fazla artar. Neden mi? Çünkü yatınca geniz akıntısı bronş ağacına akar ve öksürük refleksini uyarır.

4 – EBEVEYNLERİN ALABİLECEĞİ ÖNLEMLER NELERDİR?

Ailenin bu konuda sabırlı olup doktorlarının yönlendirdiği şekilde davranmaları gerekir. Her üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra 6-8 hafta öksürük devam edebilir. Amacımız öksürüğü kesmek değil, tedavi etmek. Öksürüğün altında yatan sorun tedavi edilince öksürük de zaten geçecektir.

5 – SOĞUK BUHAR MAKİNESİ ÖKSÜRÜĞE KARŞI YARAR SAĞLAR MI?

Soğuk buhar makinesi nazofarenjit ya da burun tıkanıklığına bağlı öksürüklerde yarar sağlar. Nemlendirmeyle burun ifrazatı yumuşar. Geniz akıntısı ve öksürük refleksi azalır.

6 – ÖKSÜRÜKLE BİRLİKTE HANGİ HASTALIKLAR GÖRÜLÜR?

Üst solunum yolu enfeksiyoları, bronşit, zatüre, boğmaca, kızamık, krup, kistik gibi hastalıklar öksürükle beraber seyreder.

7 – HANGİ DURUMLARDA DOKTORA BAŞVURULMASI GEREKİR?

Öksürük kriz şeklinde geliyorsa, dinmiyorsa ve ateşle beraber seyrediyorsa doktora gidilmesi önerilir. Ayrıca öksürük çocuğunuzun günlük aktiviteleri ve gece uykusunu etkiliyorsa mutlaka muayene edilmesi gerekir.

8 – KRONİK ÖKSÜRÜĞÜ OLAN ÇOCUKLARDA ALERJİ OLMA OLASIĞI NEDİR?

Sekiz haftadan uzun öksürüklerde, gribal enfeksiyonların sonunda ve her seferinde uzamış öksürük gözleniyorsa alerji tetkiki yapılması önerilir. Doktorunuza giderseniz, bu konuda sizi bilgilendirecektir.

9 – ÇOCUKLARDA ALERJİYE BAĞLI ÖKSÜRÜK NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Alerjiye bağlı öksürük akut dönemde bronş açıcılar ve koruyucu antialerjiklerle tedavi edilir. Kronik dönemdeyse iltihap kurutucu, ateş düşürücü bazı ilaçlarla tedavi edilir. Tedavi yöntemini elbette doktorunuz belirleyecektir.

10 – HASTALIKLARA GÖRE ÖKSÜRÜK NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Genel olarak tüm enfeksiyonlara bağlı öksürüklerde genel amaç öksürüğü kesmek değil, öksürüğe neden olan enfeksiyonu ya da rahatsızlığı gidermek. Öksürük kesiciler kesinlikle tercih edilmez! Bunlar öksürük refleksini baskılayarak bütün mukusun bronşlarda ve östaki borusunda birikmesine neden olur. Bu yüzden bronş açıcılar ve geniz açıcı ilaçların kullanılması önerilir.

ÖKSÜRÜĞE EŞLİK EDEN FAKTÖRLER
  • Burun akıntısı
  • Boğaz ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Ateş
  • Kusma
  • Hırıltı
  • Sık nefes alma
  • Zor nefes alma
Yorumlar
Yükleniyor...