Kadınların Fikir Kütüphanesi.

DİŞ ETİ İLTİHABI ERKEN DOĞUM RİSKİNİ ARTIRABİLİR!

0

Diş eti iltihabı erken doğum riskini artırabilir

BAU Medical Park Göztepe’den Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Aynur Erşahin, gebelik öncesinde ihmal edilen diş hastalıkları konusunda uyardı: “Hamileliğin 2. ayından itibaren başlayıp 8. ayına kadar sürebilen diş eti iltihabı, erken doğum ve zayıf bebek doğurma riskini artırır. Bu nedenle diş eti sorunları hamileliğin ilk üç aylık döneminde hekime hamile olunduğu bilgisi verilerek tedavi edilmelidir.”

Gebelikte bebeğin gelişimi 3 aşamada sınıflandırılır. 3 aylık bölümlerden oluşan
bu evrelere ‘trimester’ adı verilir. Birinci trimester ilk üç aylık dönemi, ikinci trimester ikinci üç aylık dönemi (4, 5 ve 6. ayları) üçüncü trimester ise 7, 8 ve 9. ayları gösterir. Özellikle hamileliğin birinci trimester dönemi en hassas dönemdir. Vücutta artan östrojen ve progesteron hormonlarının değişikliğine bağlı olarak anne adaylarının diş eti problemleri yaşaması olasıdır.

Diş eti kanamaları, diş etinde şişmeler sıkça görülmektedir. Bu dönemde gerçekleşen, ağrı yaratan, anne ve bebek sağlığını etkileyecek durumlarda derhal diş hekimine başvurulmalıdır.

DİŞ ETİ İLTİHABI ERKEN DOĞUM RİSKİNİ ARTIRABİLİR
DİŞ ETİ İLTİHABI ERKEN DOĞUM RİSKİNİ ARTIRABİLİR

KUSMA SONRASI Dİş FIRÇALAYIN, GARGARA YAPMAYIN!

Hormonal faktörlerin yanı sıra anne adayının gebeliğin ilk aylarında bulantıya bağlı kusma sonrası ağız hijyenini tam ve eksiksiz sağlaması da ayrıca önem taşımaktadır. Kusma sonrası dişler fırçalanmalı, gargara ise diş hekimi önerisi
olmadığı sürece kullanılmamalıdır. Hamileliğin ikinci ve üçüncü trimester dönemi boyunca tükürükte asit miktarı artar ve bu durum dişlerde çürük riskini de yükseltir. Buna ek olarak artan iştah sonrası şekerli gıdalardan uzak durmak da dişlerde oluşabilecek çürük problemini önleme açısından önemlidir.

Çünkü şeker ağızdaki bakterileri besleyerek çürük ve bundan kaynaklı olarak oluşacak ağrıya sebep olabilir. Unutmayın ki, hamilelik dönemi boyunca ilaç kullanımı gebelik takibini yapan doktor tarafından son derece dikkatli ve kısıtlı olarak düzenlenir. Bu sebeple ağrı olasılığı oluşturacak etkenleri kısıtlamak anne adayı ve bebek için faydalı olacaktır. Bir diğer önemli konu ise anne adayının kalsiyum kaynaklarını doğru şekilde almasıdır.

Hamilelik döneminde bebeğin kalsiyum ihtiyacını annenin dişlerinden aldığı ve annede diş kaybına sebep olduğu kanısı yanlış bir bilgidir. Eğer anne adayı diş kaybı yaşıyorsa, bu muhtemelen yaşadığı farklı bir ağız-diş sağlığı probleminden kaynaklanmaktadır. Doğru beslenme ve ağız-diş hijyeni sağlanarak hamilelikte diş ve diş eti hastalıklarının önüne geçmek mümkündür.

RÖNTGENDEN UZAK DURUN!

Gebelikte anne adayının diş ve diş eti sorunları yaşaması bebeğin gelişiminde önemli problemlere yol açabileceğinden dikkatle takip edilmelidir. Örneğin; hamilelik öncesinde veya hamilelik esnasında anne adayının diş eti iltihabı gibi bir problemi varsa hamileliğin hangi döneminde olursa olsun bu mutlaka giderilmelidir. Bu durum giderilmezse ‘Hamilelik Tümörü’ yaşanabilir. Hamilelikte yaşanan bir diş problemi sebebiyle röntgen çekimi yapılması bebeğe son derece zararlı olup, çok zorunlu bir durum olursa anne adayına kurşun önlük giydirilip yapılabilir.

Bu sebeple hamile kalınmadan önce mutlaka diş hekimine genel bir kontrol için gidilmelidir. Diş ve diş eti problemleri anne adayının beslenmesini ve sindirim sistemini de etkileyeceğinden düşük ağırlıklı bebek doğumlarına da sebep olabilir. Gebelikte sigara kullanımı bebeğin, annenin genel sağlığına zarar verdiği gibi, ağız ve diş sağlığı açısından da son derece zararlıdır.

Bebeğin diş gelişimi hamileliğin ikinci ayından itibaren başlar, bu aydan itibaren anne adayının beslenme rutinine mutlaka kalsiyum, fosfor, D vitamini, C vitamini ve B12 bakımından zengin besinler yerleştirmesi gerekmektedir. Tüm bunlar bebeğin sağlıklı dişlere sahip olması bakımından çok önemlidir.

HORMONAL DEĞİŞİKLİKLER AĞIZ KURULUĞU YAPIYOR

dişlerinde daha fazla sıcak ve soğuk hassasiyeti yaşayabilirler. Hassasiyeti tetikleyecek durumlardan uzak durmak ve bu besinleri not alıp tüketmemek bu problem için faydalı olacaktır. ‘Hamilelik Gingivitisi’ (hamilelik diş eti iltihabı) adı verilen dişler üzerinde bakteri birikmesi sonucu diş etlerinde şişkinlik ve kanamaya sebep olan bir rahatsızlık da gebelerde sıkça görülmektedir. Bu problem hamileliğin 2. ayından itibaren başlayıp 8. ayına kadar
sürebilir. Diş eti iltihabı erken doğum ve zayıf bebek doğurma riskine sebep olacağından mutlaka hamileliğin ilk üç aylık döneminde hekime hamile olunduğu bilgisi verilerek tedavi edilmelidir.

 

Yorumlar
Yükleniyor...