Kadınların Fikir Kütüphanesi.

Gebelikte Soğuk Algınlığı Ve Yansımaları

0

Gebelikte soğuk algınlığı ve yansımaları. Grip, çok şiddetli belirtileriyle insanın dayanma sınırlarını zorlayan, işgücü kaybına yol açan ve başta yüksek risk grubunda olanlarda olmak üzere (yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar) grip geçiren tüm bireylerde zatürre gibi hayatı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilen ciddi bir virüs enfeksiyonudur.

Grip genellikle oldukça ağır belirtilerle seyreden bir enfeksiyondur

Kış aylarında grip benzeri hastalık yapabilen en az üç ayrı virüs tipi mevcuttur. Her ateşli enfeksiyonu grip olarak yorumlamak doğru değildir. Damlacık enfeksiyonu ile solunum yoluna giren virüs iki günlük kuluçka döneminden sonra belirtilerini vermeye başlar. İlk belirtiler ani ateş yükselmesi, titreme, baş ağrısı, kas ağrısı ve genel bir kırgınlık halidir. Bu belirtiler, enfeksiyon oluşan tüm bireylerde genellikle görülür. Kas ve baş ağrısı çok şiddetli olabilir. Eklem ağrıları, ışığa duyarlılık, gözlerin sulanması ve yanması, gözleri hareket ettirirken ağrı duyulması, kuru öksürük ve burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı da sık görülen belirtiler arasındadır. Ateş ve kas ağrısı gibi genel belirtiler kaybolduktan sonra solunum sistemi belirtileri ön plana çıkmaya başlar.

Ateş 38 ila 40 dereceye kadar yükselebilir. Ateş yükselmesinin ilk anlarında yüz kızarıktır, cilt nemlidir ve cilt “ateş gibi yanıyor” hissi verir. Gözyaşı salgısı artmıştır ve gözler kızarmıştır. Çocuklarda ateş çok daha yüksek seyredebilir, boyun lenf bezlerinde şişme olabilir, bulantı ve kusma ile karın ağrısı da ortaya çıkabilir. Yaşlılarda sistemik belirtiler daha azdır ancak zatürre daha kolay gelişir.

Genellikle, tüm bu belirtiler bir hafta içerisinde hafifler ve kaybolur. Bazı duyarlı kişilerde ise grip virüsünün kendisine ya da bakteri çoğalmasına bağlı pnomoni (zatürre) gelişebilir. Bu, gribin en istenmeyen ve en ağır komplikasyonudur. Gribe bağlı ölümlerin hemen tümünde neden pnomoni gelişimidir. Grip seyrinde kronik bronşit alevlenmesi, astım alevlenmesi, orta kulak enfeksiyonları ya da sinüzit gibi diğer üst solunum yolu enfeksiyonları da ortaya çıkabilir.

GEBELİK DÖNEMİNDE ÖNEMLE ÜZERİNDE DURULMALI

Alınan her türlü önleme karşın anne adaylarında da grip olasılığı sık rastlanan bir durumdur. Grip virüsünün bebeğe geçmesi ve bebekte istenmeyen durumlar oluşturması ise beklenen bir durum değildir. Ancak grip, şiddetli belirtilere yol açmasıve zatürre gibi hayatı tehdit eden komplikasyonlara zemin hazırlaması nedeniyle, gebelik döneminde önemle üzerinde durulması gereken bir durumdur. Gebelik döneminde gribe bağlı komplikasyonlar nadiren ortaya çıkar. Ancak ortaya çıktığında, özellikle ağır seyredebileceği göz önünde bulundurulmalı ve doktor önerisine göre hareket edilmelidir. Komplikasyon belirtileri konusunda yeterli bilgi edinilmeli ve gerekli her durumda doktorla irtibat kurulmalıdır.

Gebelik döneminde grip belirtileri oluşursa ilk yapmanız gereken doktorunuza başvurmaktır. Genel bir muayene sonrası doktorunuz size belirtileri hafifletmek için çeşitli ilaçlar verecek, gerekli öneri ve uyarılarda bulunacaktır. Diğer grip geçiren bireylerde olduğu gibi anne adaylarının da istirahat etmeleri ve beslenme ve uykularına dikkat etmeleri esastır. Sigara gebelik ve bebek üzerine olan olumsuz etkilerini grip olduğunda da gösterir ve özellikle çok fazla sayıda sigara içen anne adaylarında grip daha ağır seyreder.

ANNE ADAYLARI GRİPTEN KORUNMAK IÇIN NE YAPMALI?

İlginizi Çekebilir

Grip mevsiminde mümkün olduğunca toplu yerlerde bulunmamak, yakın temastan kaçınmak virüs alma riskini oldukça azaltır. Grip salgını uyarısı olduğunda evden çıkmamak da virüsle karşılaşma riskini etkili bir şekilde azaltır. Grip aşısı gebelerde gerekli durumlarda uygulanabilir. Gebeliğin her döneminde uygulanabilmesine karşın organ gelişiminin bittiği birinci trimester sonu aşı uygulanması için en ideal zamandır. Özellikle yüksek risk altında olan anne adaylarının aşı olmaları grip geçirme riskini önemli derecede azaltır.,

AŞI KİMLERE UYGULANMALIDIR?

Grip aşısı gripten korunmak isteyen her kişide uygulanabilir. Ancak aşağıda belirtilen kişiler grip virüsü alma ve/veya grip geliştiğinde gribe bağlı komplikasyon ortaya çıkma riskleri yüksek olan ve bu nedenle aşılanması önerilen kişilerdir:

  • 65 yaş ve üstü kişiler
  • Toplu yerlerde yaşayanlar (yatılı okul, hapishane, huzurevi, çocuk esirgeme kurumları gibi)
  • Topluluklarla ya da grip enfeksiyonu gelişimi açısından yüksek risk altında olanlarla yakın ilişki içinde olan meslek grubu bireyleri (sağlık personeli, öğretmen gibi), yüksek risk grubuyla aynı evde yaşayan bireyler
  • Kronik solunum yolu hastalığı (astım dahil) ya da kalp hastalığı, tiroid hastalığı ya da diyabet gibi metabolizma hastalığı, böbrek hastalığı, kan hastalığı olanlar, organ nakli gerçekleştirilmiş ve bağışıklık sistemi ilaçlarla baskı altına alınmış olanlar, AİDS ya da diğer bağışıklık sisteminin zayıf olduğu hastalığı olanlar.

Aşı sonbaharda uygulanır. İlacın içindeki prospektüste aşının hangi sezon için olduğu ve hangi suşlara karşı etkili olduğu belirtilmiştir. Aşı saklanırken ya da taşınırken soğuk zincire tabidir, yoksa etkinliğini kaybeder. Uygulamadan 8 ila 12 saat sonra yüzde 1-2 kişide ateş, yüzde 10’undan azında ise grip benzeri belirtiler ortaya çıksa da bu belirtiler genellikle kısa sürelidir.

ISTIRAHAT ŞARTI

Grip geçiren tüm bireylerin tedavisinde istirahat esastır. Bu, hem hastalığın diğer bireylere bulaşmasını engellemek hem de vücudun virüsle savaşması için gerekli enerjiyi sağlamak için son derece önemlidir. Beslenme ve sıvı alımına dikkat edilmesi şarttır. Şiddetli belirtiler olması durumunda, belirtileri gidermeye yönelik çeşitli ilaçlar gebeler de dâhil olmak üzere doktor önerisiyle kullanılabilir. Doktorun gerekli gördüğü durumlarda direkt grip virüsüne etkili ilaçlar da kullanılabilir. Rimantadine ve Amantadine adlı etken maddeleri içeren ilaçlar iyileşme süresini kısaltabilmektedir. Yine amantadin grip geçiren bireyle temas halinde olan kişiyi enfeksiyondan korumada etkili olabilmektedir.

GRİPTEN KORUNMAK MÜMKÜNMÜ

Grip salgını durumlarında, çocukların ve anne adaylarının evden çıkmamaları etkili olabilir. Özellikle okullar ve diğer toplu yerler virüslerin en kolay bulaştığı yerlerdir. İnsanlarla yakın temasta bulunmamak (öpüşme ve el sıkışma gibi) gribe yakalanma riskini önemli derecede azaltır. C vitamini kaynağı olan meyvelerin bolca tüketilmesi ve beslenmenin usulüne uygun düzenlenmesi de vücudun direncini artırmak açısından önemlidir. Ancak ne geçirilmekte olan gripte ne de gribi önlemede tablet şeklinde alınan yüksek doz C vitaminlerinin etkinliği henüz kanıtlanmış değildir ve muhtemelen de etkisizdir. Uykusuzluk, sigara, alkol, aşırı yorulma gibi etkenler de vücut direncini düşürür. Yaşam tarzının tekrar düzenlenmesi gripten korunmada özellikle anne adayları için çok önemlidir.

Yorumlar
Yükleniyor...