Kadınların Fikir Kütüphanesi.

Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılır?

0

Göbek bağı bakımı nasıl yapılır?

Doğumla birlikte görevini tamamlayan göbek bağı, doğum esnasında kesilir. Bebekte kalan küçük bir parça 1-3 hafta içinde düşer. Bu süreçte, göbek bağının temiz ve kuru tutulması önemlidir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yunus Nas’dan göbek bağı bakımı hakkında bilgiler aldık.

Berna PAŞAHAN

Anne-baba adaylarının en merak ettiği ve korktuğu konuların başında yeni doğan bebeğin göbek bağı bakımı geliyor. Anne ile bebek arasındaki bu yaşam köprüsü, oksijen ve beslenme işlevlerini yerine getiriyor. Göbek bağı (umbilikus) bebeğin doğum olana kadar tüm ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayan bir kor- dondur. Bunu anne rahmine yapışarak oluşan plasenta ile bebek arasındaki bağlantıyı sağlar. Normal bir göbek bağı 2 arter ve 1 ven den oluşan 3 damarlı bir kordondur. Her canlının ihtiyacı olan oksijen, besinlerin vücuda alınması ve bunların vücutta kullanımı sonucu oluşan karbondioksit ve diğer atıkların uzaklaştırılmasını sağlar.

Doğumda kesilir

Doğumu takiben göbek bağı önce iki taraftan klipslenip kesilerek bebek anneden ayrılır. Sonrasında bebek ilk bakımı yapıldıktan sonra göbeğe yakın yerden klipsle bağlanıp fazla kısım uzaklaştırılır ve bakımı yapılır. Mutlaka göbek bağının şekli ve özellikle damar sayısı kontrol edilmelidir. Göbek bağı aynı zamanda hayatın ilk günlerinde hasta bebeklerde yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde katater takılarak tedavi yolu olarak kullanılabilmektedir. Ayrıca doğumu takiben göbek kordonundan alınan kanla hamilelik ve doğum sırasına ait hastalıklarla ilgili bilgi verebilir. Kordondaki kan yüksek oranda kök hücre içerdiğinden isteğe bağlı olarak saklanabilmektedir.

Göbek bağı bakımı

Göbek bağının özellikle enfeksiyon kapma tehlikesine karşı mutlaka günde en az bir defa olmak üzere pansuman ve temizlik işlemleri yapılmalıdır. Temizlik için hastaneden ayrılmadan önce sadece göbek bağında kullanılmak üzere verilen sıvı tercih edilmelidir. Göbeğe takılan mandal yavaş hareketlerle sağa sola yatırılarak pansuman yapılabilir.

Özellikle mandalın alt tarafına da pansuman yapılması çok önemlidir. Sadece üst tarafına pansuman yapılıp altı unutulan göbek bağlarının geç düştüğü unutulmamalıdır. Göbek bağı, bebeğin cildinden yaklaşık 1,5-2 cm yukardan kesilir. Göbek bağının bulunduğu noktada herhangi bir sinir bulunmadığı için bebek bu işlem esnasında hiçbir acı hissetmez. Göbek bağının temizliğinde özellikle dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bölgenin kuru ve temiz tutulmasıdır.

Bu bağ zamanla sulu ve yapışkan özelliğini kaybederek 1-3 hafta içerisinde düşer. 1-3 hafta içerisinde kuruyarak kendiliğinden düşen göbek bağının, havayla temas etmesi ve bebek beziyle kapatılmaması çabuk iyileşmesini sağlar. Göbek bağının bakımında marketlerden alınan losyonlar asla sürülmemelidir. Bağın düşme evresinde çok az kanama görülebilir fakat kan günlerce sürüyorsa mutlaka doktora danışılmalıdır. Kanama dışında bağın bulunduğu bölgede yeşil ve pis bir akıntı oluşuyorsa iltihaplanma söz konusu olabilir. Bu durumda da zaman kaybetmeden doktora mutlaka gidilmelidir.

Bu durumlara dikkat!

  • Göbek bağı bakımı bebek doğar doğmaz başlar.
  • Kesilen göbek bağı düşene kadar alkol ile temizlenmeli ve dış etkenlerden korunmalıdır.
  • Göbek bağı 1-2 hafta içinde kuruyup düşmektedir.
  • Göbekte özellikle ağlamakla kirlenme şeklinde kan görülebilir. Eğer fazla miktarda kan olursa incelenmesi gerekir.
  • Bebek yıkanırken göbeğin ıslanmamasına özen gösterilmelidir.
Yorumlar
Yükleniyor...