Kadınların Fikir Kütüphanesi.

Hamileliğe hazırlanırken beslenme

0

Hamileliğe Hazırlanırken Beslenme

Yüksek ağırlıkta gebeliğe başlayan kadınlarda erken doğum riski gibi benzeri riskler, kilolu olmayan gebelere oranlarla daha yüksektir.

Planlı gebelikler, gebeliğin süreci açısından daha sağlıklı bir 9 ay sağlar. Aynı zamanda planlı gebelik, gebelik sonrası
içinde anne ve bebek için doğru bir hazırlık sürecidir. Özellikle anne için gebelik öncesi beslenme çok önemsediğimiz bir dönemdir. Eğer planlı bir gebelik yapacaksanız öncesinde ilk dikkat edilmesi  kilonuzun sağlıklı bir aralıkta olmasıdır. Kilonuzun yüksek olması gebelikte istenmez.

Çünkü sağlıklı bir gebelik için ideal ağırlık gebelik boyunca yaşanabilecek birçok riski ortadan kaldırır. Özellikle yüksek ağırlıkta gebeliğe başlayan kadınlarda erken doğum gibi riskler. Kilolu olmayan gebelere oranlarla daha yüksektir. Bu nedenle gebelik öncesi mutlaka kilo vermek için beslenme takibine girmeniz ve folik asit kullanımını önemsemeniz gerekir. Gebelikte kilolu olan kadınların bebeklerinin ileride obezite ile karşılaşma riskleri de yüksektir. Annenin gebelik öncesi kilo vermesi, dengeli beslenmesi hem gebelik süreci için, hem annenin sağlığı için, hem de bebeğin geleceği için büyük önem taşır.

Peki, nasıl bir beslenme ile ilerlemeliyiz?

Öncelikle şunu söylemeliyim ki gebelik öncesi beslenme süreci için ağırlığınızın azaltılmasına göre bir planlama yapılmalıdır. Diyetinizin içeriğinde sizi iyi yönde besleyecek fakat gereksiz kalori vermeyecek besinler tercih edilmelidir. Özellikle kilonuz olması gerekenden fazla ise daha dikkatli olmanız gerekir. Porsiyonlarınız azaltmak, yeteri kadar yemeyi kendinize hatırlatmak yapacağınız en doğru ile adımdır.

Kilo vermek için uzun süre kalmamak ve yedikten sonra biraz beklemek ise altın kuraldır. Sebze tüketiminizi arttırmak ve evde yapılan sebze yemeklerini daha az yağlı tercih etmeniz düşük kalori almanızı sağlayacaktır. Ekmek seçimlerinize dikkat etmeniz gerekir. Besin değeri yüksek olan tahıllarca zengin ve ekşi mayalı ekmekler tok kalmanızı sağlarken b grubu vitaminlerini daha kaliteli almanızı sağlar.

Hamileliğe hazırlanırken beslenme
Hamileliğe hazırlanırken beslenme

Aç Kalmaya Özen Gösteri

Aç kalmamaya özen gösterin, öğün atlamayarak açlık sürenizi dengeli tutabilirsiniz. Aşırı ve sık atıştırmalardan kaçının. Sadece öğleden sonra uzun süreli açlık dönemimiz olduğu için ikindi saatlerine meyve ve kuruyemişler ekleyerek hem vitamin alımınızı hem de yararlı yağlardan faydalanmanızı sağlayabilirsiniz. Aşırı kırmızı et tüketimi yerine balık ve organik tavuk tüketin. Haftada 2-3 defa et tüketmeniz yeterli olacaktır. Demir eksikliğiniz varsa doktorunuz gerekli eklemeler yapar, diyetisyeniniz de bu konuyu değerlendirip et miktarını arttırır. Gebelik öncesinde kilo verme hedefiniz varsa mutlaka karbonhidrat tüketimi azaltılıp protein alımı arttırılmalıdır.

Hazır Fast Food

Lütfen hazır fast food olarak nitelendirdiğimiz, besin değeri düşük fakat yüksek yağ dolayısı ile kalori içeriği  olan yiyeceklerden uzak kalın. Sucuk, salam, sosis gibi
yiyecekleri tamamen kesin çünkü içeriklerindeki bazı maddeler nedeniyle bu yiyecekleri kullanmanız vücutta toksin birikimine neden olacaktır.

Hem gebelik öncesi hem de gebelik boyunca süt, yoğurt ve peynir grubu yüksek kalsiyum içeriği nedeniyle en çok önerdiğimiz besin grubudur. Fakat bu grupta tam yağlılar yerine yarım yağlı olanları tercih etmeniz kalori açısından daha faydalı olacaktır. Bebekler annenden beslenirken annenin depolarını kullanır ve gebelik öncesi demir veya kalsiyum alımınız gebelik boyunca bebeğinizi, sizi iyi yönde besleyecek kaynaklar oluşturur. Hani uçakta derler ya önce kendi maskelerini sonra bebeğinizin maskesini takın, işte anneler önce kendisini olabildiğince sağlıkla hale getirmelidir ki bebeği için sağlık sağlayabilsin. Şu an bu yazıyı okuyan anne adayları, dilerim harika bir gebelik süreci geçirirsiniz. Sevgi ve sağlık ile….

Yorumlar
Yükleniyor...