Hamilelikte Akıntı ve Ayak Şişkinliği
Hamilelikte Akıntı ve Ayak Şişkinliği
Kadın Sağlığı ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen hamilelik, doğum ve doğum sonrası ile ilgili sorularınızı yanıtlıyor.
HAMİLELİKTE AKINTI NORMAL Mİ?
3.5 aylık hamileyim ve ara sıra açık renk ve sulu bir akıntım oluyor. Sebebi ne olabilir acaba? – Neriman Kalkan / Ankara
Hamilelik sırasında hormonlara bağlı vajinal akıntı artar. Normal akıntı beyaz ve kokusuzdur. Bu normal fizyolojik akıntı doğuma kadar artarak devam eder. Bu nedenle günlük ped kullanımı, genital bölgenin temiz ve kuru tutulması ile dar olmayan pamuklu iç çamaşırlarının giyilmesi önerilir.
Ayrıca; deodorant ve parfüm kullanılmamalı, vajinal yıkama yapılmamalıdır. Kötü kokulu, sarı veya yeşilimsi, tahrişin eşlik ettiği akıntılar vajinal enfeksiyona bağlıdır ve bunlara genel olarak vajinit denir. Hamilelikte hormonal değişikliklere bağlı vajinal enfeksiyonlar sık görülür.
Hamilelik sırasında görülen vajinal enfeksiyonların en sık nedeni; mantarlar ve trikomonas adı verilen parazittir. Mantar enfeksiyonları peynirimsi beyaz akıntıya, kaşıntıya ve tahrişe neden olur ve sık tekrarlanır. Doğum sırasında vajinada mantar enfeksiyonu varsa bebekte doğum sonrası ağız bölgesinde mantar enfeksiyonuna (pamukçuk) sebep olabilir.
Doktorunuz tarafından önerilen vajinal krem ve ovüller ile tedavi edilir.
Trikomonaz adı verilen parazit hamilelerin yüzde 20’sinde bulunur ve bulgu vermeyebilir. Bu enfeksiyonda yeşil köpüklü akıntı ve kaşıntı görülür. Hamileliğin ilk 3 ayında görülen enfeksiyonların tedavisi zordur. Hamilelik sırasında görülen vajinitler erken doğuma veya erken su gelmesine sebep olabileceğinden tedavi edilmelidirler. Sabun kullanılması tahrişe yol açabilir.
AYAKLARIM ŞİŞİYOR
Merhaba 4.5 aylık hamileyim. Benim normalde yaz aylarında ayaklarım çok şişer. Hamilelikte bunun daha da fazla olma ihtimali beni endişelendiriyor. Bana önerileriniz var mı? – Figen Kaya / İst.
Hamilelikte su tutulmasına bağlı olarak bacaklarda, bileklerde ve parmaklarda ödem olarak adlandırılan hafif şişme görülür. Ellerdeki ödeme bağlı olarak karıncalanma hissedilir, yüzüklerin dar geldiği fark edilir. Bu gibi durumlarda yüzük takılmaması gerekir. Anne adaylarının bir kısmında özellikle ayaklarda şişlik belirgin olur. Sıcak ortamlarda şişlik artar. El ve ayaklar yükseltilerek ve hafif egzersiz ile ödemler azaltılabilir. Uzun süre aynı pozisyonda kalınmamalı, sık sık pozisyon değiştirilmelidir. Sıvı alımını arttırmak vücudunuzda sıvı dolaşımına imkan sağlayacağı için iyi gelecektir. Tuz alımını da kısıtlamanız gerekir. Ani kilo artışı ve yüzde şişlik olduğunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.