Kadınların Fikir Kütüphanesi.

Hamilelikte Meyve Yemenin Faydaları Nelerdir?

0

Hamilelik süresince bol miktarda taze meyve yemek, hem kadının hem de bebeğin sağlıklı kalmasının anahtarıdır.

Doğru beslenme, anne karnındaki bebeğin gerektiği gibi gelişmesi ve büyümesine yardımcı olur ve bu nedenle sağlıklı ve çeşitli gıdalardan oluşan bir beslenme hamilelik sürecinde özellikle önem arz eder. Büyümekte olan fetüsün besin ihtiyacını desteklemenin yanı sıra vitamin ve minerallerce zengin beslenmek hamile bir kadının vücudunu mümkün olan en iyi durumda tutmasını sağlar. Taze meyveler çok sayıda temel vitamini, minerali ve lif de dahil olmak üzere diğer besin öğelerini içerir.

Hangi meyvenin, ne faydası var?

Meyve yemek tatlı besin ihtiyacını sağlıklı bir şekilde karşılamanın en iyi yoludur. Sağlıklı bir gebelik beslenmesinde bulunması önerilen meyveler ve bunların sağlayacağı yararlar şunlardır;

Kayısı: A,C ve E vitamini, kalsiyum, demir, potasyum, beta karoten, fosfor ve silikon içerir. Bu besin öğelerinin hepsi bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişimi için gereklidir. Demir anemiyi önler, kalsiyum kemik ve dişlerin güçlenmesine yardımcı olur.

Portakal: Folat, C vitamini ve sıvı ihtiyacını karşılar. C vitamini hücre hasarını önlemeye ve vücuttaki demirin emilimine yardımcı olur. Folat, bebekte beyin ve omurilik anormalliklerine neden olabilen nöral tüp defektlerini önler. Nöral tüp defektleri omuriliğin düzgün gelişmemesi sonucunda spina bifida adlı hastalığa neden olabilir.

Mango: A ve C vitamini açısından çok iyi bir kaynaktır. A vitamini eksikliği ile doğan bir bebekte daha düşük bağışıklık ve solunum yolu enfeksiyonları gibi doğum sonrası komplikasyon riski artabilir.

Armut:

Lif, potasyum ve folat bakımından zengindir. Gebelikte bol miktarda lif almak gebe kadınlarda yaygın olarak görülen kabızlık sorununu gider- meye yardımcı olur. Potasyum hücre yenilenmesini uyarır, hem anne hem de bebeğin kalp sağlığına iyi gelir.

Nar: K vitamini, kalsiyum, folat, demir, protein ve lif içerir. K vitamini kemiklerin sağlığını korurken yüksek demir içeriği demir eksikliğini önlemeye yardımcı olur. Nar besleyici olmasının yanı sıra iyi bir enerji kaynağıdır. Bazı çalışmalarda nar suyu içmenin plasenta yaralanması riskini azaltabileceği gösterilmiştir.

Avokado: C, E ve K vitaminleri, tekli doymamış yağ asitleri, B grubu vitaminler, potasyum, bakır ve lif açısından mükemmel bir kaynaktır. İçeriğindeki sağlıklı yağlar enerji sağlar ve nöral tüp defektlerinin önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca bebeğin cilt ve beyin dokularını oluşturmaktan sorumlu hücreleri güçlendirir. İçeriğindeki potasyum özellikle gebeliğin son 3 ayında oluşabilen bacak kramplarını önler.

Muz: C ve B-6 vitamini yanı sıra potasyum ve lif için çok iyi bir kaynaktır. İçeriğindeki lif kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Bazı araştırmalar B-6 vitamininin hamileliğin erken döneminde yaşanabilen bulantı ve kusmayı önlemeye yardımcı olduğunu göstermiştir.

Üzüm: C ve K vitaminleri, folat, antioksidanlar, lif, organik asitler ve pektin açısından zengindir. Üzüm; enfeksiyonları önlemeye yardımcı olan flavonol, tanen, linalool, antosiyaninler ve geraniol gibi bağışıklık arttırıcı antioksidanlar içerir.

Elma: A ve C vitaminleri, lif ve potasyum da dahil olmak üzere büyüyen bir cenine yardımcı olan besin öğeleri ile doludur. Bir çalışmada gebelikte elma yemenin bebeğin zaman içerisinde astım ve alerji geliştirme olasılığını azalttığı tespit edilmiştir.

Ne kadar meyve yenmelidir?

Hamile kadınların günde 5 porsiyon meyve ve sebze tüketmesi önerilir. Meyveler yüksek şeker içerdiği için bunun en az üç porsiyonu sebzelerden oluşmalıdır. Meyvelerde bir porsiyon; ya tenis topu büyüklüğünde bir meyve ya da bir bardak doğranmış meyve olarak hesaplanır.

Yorumlar
Yükleniyor...