Kadınların Fikir Kütüphanesi.

Hamilelikte Yüksek Tansiyon mu Yoksa Düşük mü Daha Tehlikeli

0

Hamilelikte Yüksek Tansiyon mu Yoksa Düşük mü Daha Tehlikeli

Hangisi tehlikeli? Yüksek tansiyon mu yoksa düsük mü?

Hamilelik sürecinizde her adım önem taşıyor elbette. Bunlardan biri de tansiyon konusu. Eğer tansiyon hastası iseniz tansiyonunuzun kontrol altında tutulması gerekmekte, çünkü aksi bir durum gebelik zehirlenmesine kadar gidebiliyor. Konu hakkında merak edilenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Cihan Eşitken’e sorduk.

Hamilelik döneminde tansiyon dengesi nasıl olmalı?

Hamilelik döneminde tansiyon sınırımız büyük tansiyon için 140, küçük tansiyon için 90’dır. Genelde ortalaması 120/80 dolaylarında seyreder.

 

  • Bebekte büyüme gelişme geriliğine neden olur.
  • Tuzlu ayran, şekerli su ile destekleyici tedavi yapılır.
  • Doğumdan sonraki 42 günlük süreçte genelde tansiyonlar kontrol altına girer.

Tansiyon hastası anne adayları nelere dikkat etmeli?

Tansiyon hastası anne adaylarının mutlaka tansiyonlarını kontrol altında tutmaları gerekir. Çünkü kontrolsüz tansiyon, hem bebekte büyüme ve gelişme geriliğine neden olur hem de tansiyonun üzerine gizlice binen gebelik zehirlenmesine yol açar. Bu yüzden anne adaylarımız kendilerini aşırı zorlamadan düzenli fiziksel egzersiz yapmalı, tuzu azaltılmış ya da tuzsuz diyet uygulamalı ve ilaçlarını muntazam bir şekilde almalılar.

Bebeğin anne karnındaki gelişimini etkiler mi?

Gebelikte ortaya çıkan tansiyon, bebekte büyüme, gelişme geriliğine neden olur. Nedeni bebeğin eşinin yani plasentanın gelişme aşamasında yanlış gelişmesinden kaynaklanır. Bu durum genelde 30. haftadan sonra görülmekle birlikte, çok nadiren 20. haftadan sonra da görülebilir. Bebeğin eşindeki bu sorun, bir gelişme bozukluğu olduğu için bebeğe yeterli besini götürmede yetersiz kalır ve bebek büyüme gelişme geriliği ile doğar. Fakat bu durum bazen ileri haftalarda, özellikle 37. haftadan sonra görülebilir, o zaman gelişme geriliği daha az gözlenir.

Yüksek ve düşük tansiyon ikisi de tehlikeli midir?

Doğum sonrası düzene girer mi? Düşük tansiyonu genelde gebeler iyi tolere ederler. Kardiyak açıdan bir sıkıntı yoksa genelde düşük tansiyona müda-hale edilmez. Tuzlu ayran, şekerli su ile destekleyici tedavi yapılır. Korkulacak olan, tansiyon yüksekliği ve beraberinde gelişebilecek “gebelik zehirlenmesi” dediğimiz preeklampsidir. Burada multidisipliner bir yaklaşımla ilerlenerek anne adayı iki haftada bir ya da durumun ciddiyetine göre haftada bir kez muayene edilmelidir. Kontrollü tansiyonlarda bebeğin viabilitesine, yani bebeğin kendi kendine yaşayabilme sınırına kadar beklenilmeli ve sonrasında doğum düşünülmelidir.

Tüm yapılan müdahalelere rağmen anne adayının genel durumu düzeltilemiyorsa ve annenin durumu kötüye gidiyorsa, doğum acil şartlarda gerçekleştirilmelidir. Doğumdan sonraki 42 günlük süreçte genelde tansiyonlar kontrol altına girer ve anne ilaçsız bir şekilde hayatına devam edebilir. Fakat bazı vakalarda tansiyon yerleşir ve kişi hayatı boyunca tansiyon hastası olabilir. Böyle bir durumda bundan sonraki hayatı boyunca ilaç kullanmak zorunda kalabilir.

 

Yorumlar
Yükleniyor...