Her Boyun Ağrısı Boyun Fıtığı mıdır?
Her Boyun Ağrısı Boyun Fıtığı mıdır?
Mikroskobun beyin cerrahisi pratiğine girmesi ile boyun fıtıklarında sonuçlar çok yüz güldürücü olup, ağrısız bir yaşam mümkün. Boyun fıtığının ilaç tedavisi genellikle 4-6 hafta arasındadır. Bu sürede geçmeyen şikayetlerde hasta değerlendirilerek fizik tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.
Boyun fıtığı ile neler karıştırılıyor?
Boyun bölgesinde kemikler dışında kaslar, kemikleri tutan eklemler, bağ dokuları da vardır. Bunların yıpranmasına bağlı olarak şikayetler ortaya çıkmaktadır. O zaman aklımıza hemen “Her boyun ağrısı boyun fıtığı mıdır?” diye bir soru gelmelidir. Her boyun ağrısı boyun fıtığı değildir. Kas ağrıları, boyun kemik düzleşmesi, boyun kemik eğrilikleri, kemiklerde kireçlenme, boyun omurilik darlığı, omurilik enfeksiyonları ve tümörleri de boyun fıtığı ile karışabilmektedir. Bunlar içinde en sık karışanlar kas ağrıları ve boyun kemik düzleşmeleridir. Aslında boyun, kemik düzleşmeleri ve kas ağrıları çağın ofis hastalığıdır. Ofis şartlarında bilgisayar başında yanlış duruş postürü buna en sık sebep olandır.
En çok ne zaman görülüyor?
Boyun fıtıkları en çok 30-40’lı yaşlarda görülmektedir. 50’lili yaşlardan sonra ise görülme sıklığı azalmaktadır. Boyun ağrısı insanoğlunun eski zamanlardan beri günlük yaşantısını, psikolojisini ve iş gücünü maddi manevi etkilemektedir. Boyun fıtığı; fıtığın yerine, hastalığın süresine ve ciddiyetine bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Güç kayıpları olur mu?
Boyun fıtığında boyunda ve kollara vuran ağrı, sırtta her iki kürek kemiği arasında ağrı, fıtığın etkilediği sinire bağlı olarak uyuşmalar ve ileri dönemde ciddi sinir hasarına bağlı güç kayıpları görülebilmektedir. Bu şikayetler tek tek görülebileceği gibi bir arada da olabilir. Hastalar bize en çok yıllardır geçmeyen boyun ve kol ağrısı ve kolda uyuşma şikayeti ile gelmektedir. Hayatlarının bir döneminde ilaç tedavisi ve fizik tedavisi almış oluyorlar. Bu hastalara yapılan görüntüleme yöntemleri ile (magnetik rezonans görüntüleme=MRG) ile boyun fıtığının yeri ve seviyesi, kaç tane olduğu ve şikayetleri hangisinin yaptığını ortaya koymaktayız.
Tedavi için ne yapmalı?
Boyun fıtığı tedavisinde teknolojik gelişmeler ile birlikte ağrısız bir hayat mümkündür. Mikroskobun beyin cerrahisi pratiğine girmesi ile boyun fıtıklarında sonuçlar çok yüz güldürücü olup ağrısız bir yaşam mümkün. Boyun fıtığının ilaç tedavisi genellikle 4-6 hafta arasındadır. Bu sürede geçmeyen şikayetlerde hasta değerlendirilerek fizik tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Bu yöntemlerden fayda görmeyen hastalarda cerrahi yöntemler devreye girmektedir.
Kimlere boyun fıtığı ameliyatı yapılır?
- 4-6 haftalık ilaç tedavisi ile geçmeyen boyun ve kol ağrısı olanlar
- Kolunda güç kaybı olanlar
Mikrocerrahi
Mikroskopik yöntemler en çok kullanılan ve kesin sonuç alınan
yöntemlerdir. Hastaların ameliyat öncesi en çok sordukları:
- İşe ne zaman dönebilirim?
- Felç kalma riskim var mı?
- Fıtığım tekrarlar mı?
Mikrocerrahi ile yapılan boyun fıtığı ameliyatları sonrası hastanın işe dönüş süresi oldukça azalmıştır. Genellikle 1 hafta sonra hastalar işlerine dönebilirler. Mikrocerrahi yöntemler ile yapılan ameliyatlarda felç kalma riski yoktur. Ayrıca boyun fıtığı ameliyatları sonrası tekrarlama ihtimali çok düşüktür. Ameliyat sonrası aynı gün içinde hasta taburcu olmaktadır. Böylece iş gücü kayıpları minimale düşmektedir. Ameliyata gerek görmediğimiz hastalarda ise her iki kemiğin birleştiği eklemlere ve sinirlerin geçtiği yerlere skopi (görüntü) eşliğinde faset enjeksiyonu ve foraminal enjeksiyonlar yapılmaktadır. Bu yöntemler ile de hastalar acı verici, geceleri uyutmayan ağrılarından kurtulmaktadır.
Boyun fıtığında; boyunda ve kollarda, sırtta her iki kürek kemiği arasında ağrı, fıtığın etkilediği sinire bağlı olarak uyuşmalar ve ileri dönemde ciddi sinir hasarına bağlı güç kayıpları görülebilmektedir.