Kızamıkla gelen hastalıklara dikkat
Kızamıkla gelen hastalıklara dikkat. Çocukluk çağının önemli ateşli döküntülü hastalıklarından biri olan kızamık vakalarında son yıllarda artış görülüyor. Peki, bu artışın nedeni aşılama oranlarının düşmesi mi
Aşılanma sayesinde ciddi ölçüde önlenen kızamık virüsü hasta olan kişinin öksürüğündeki damlacıkların yayılmasıyla bulaşıyor. Bağışıklık sistemine ciddi anlamda hasar veren kızamık, zatürre, orta kulak enfeksiyonu ve menenjit gibi hastalıklara da davetiye çıkarıyor. Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Ercan Tutak, kızamık ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Öksürükle bulaşıyor
Her yıl dünyada 2 milyon çocuğun ölümüne yol açan kızamık, aşılanmanın yaygınlaşmasıyla seyrek görülmeye başladı. Türkiye gibi göç alan ülkelerde ve aşısız çocukların sayısındaki artış durumunda ise son zamanlarda yeni artış göstermeye başladı. Hastalık virüs içeren damlacıkların öksürükle çevreye yayılmasıyla bulaşır. Sağlam kişilere bu damlacıklar solunum yoluyla ya da göz teması sonucu bulaşır.
Döküntülere ateş eşlik eder
Virüsün vücuda girdikten sonra 8-14 gün kadar bir kuluçka süresi vardır. Ardından ilk göstergesi gittikçe yükselen ateşle birlikte soğuk algınlığı benzeri belirtilerdir. Daha sonra ağızda, yanak içinde ufak beyaz lekeler gözlenir. Bu lekeleri gören doktor birkaç gün sonra kızamık döküntüsü çıkacağını bilir. Aynı günlerde gözlerde kızarıklık, ağrı ve ışığa bakamama bulgularının ardından 3 gün sonra kulak arkalarında kahverengiye çalan kırmızı benekler çıkmaya başlar. Bu kırmızılıklar yüzde ve gövdede birleşerek daha büyük lekeler oluşturur. Döküntülerin olduğu sırada ateş genellikle yüksektir.
Kızamıkla gelen hastalıklar var
Kızamık virüsü, bağışıklık sistemini sarsan bir virüstür. Kendisinin yol açtığı hastalık tablosundan ziyade bağışıklık sitemine verdiği hasarı fırsat bilen mikroorganizmalar zatürre, orta kulak enfeksiyonu ve menenjit gibi hastalıklara yol açabilir. Kızamık geçiren kişilerde nadiren ileri yaşta SSPE (Subakut Sklerozan Panensefalit) denen ve ölümle sonuçlanan bir hastalık gelişebilir.
Kızamık şüphesinde hemen doktora gidilmeli
Kızamık ülkemizde bildirimi zorunlu bir hastalıktır. O nedenle tespit edildiğinde veya şüphesi olduğunda İl Sağlık Müdürlüğü’ne bildirilmesi ve gerekli ileri tetkiklerle şüphenin ortadan kaldırılması gerekir. Sağlık Müdürlüğü kızamık tanısının doğrulanmasının yanında yayılmasının ve gerekirse toplumun ek doz aşılama ile korunmasına yönelik programı yürütür. Kızamık benzeri döküntülü ateşli hastalık geçiren çocuklar mutlaka bir sağlık kuruluşuna özelikle de bir çocuk hekimine muayene ettirilmelidir.
Kızamık lekeleri solana kadar okula gidilmemeli
Doktor tarafından tanı konulan kızamıklı çocuklar lekeleri iyice solana kadar okula gönderilmemelidir. Etrafta aşısız çocuklar varsa onların erken aşılanması, yapılmış olanların ikinci dozlarının erken yapılması gerekebilir. Ağır komplikasyonlara neden olabilen kızamık hastalığının en etkili korunma yöntemi şüphesiz kızamık aşısıdır. Kızamığın nadir de olsa toplumda görüldüğü zamanlarda 9. ayda tek başına ve 12. ayda kızamıkçık ve kabakulak ile birlikte üçlü KKK denen aşı içerisinde birlikte uygulanır. Ayrıca 4-6 yaşlar arasında özellikle okul öncesi bağışıklık sistemini güçlü tutmak için hatırlatma dozu yapılır. KKK aşısı yapılan çocuklarda 5-7 gün sonra ateş ve 7-10 gün sonra hafif kırmızı döküntüler aşı yan etkisi olarak çıkabilir. Bunların kendiliğinden geçeceği ve herhangi bir sağlık problemi yaratmayacağı unutulmamalıdır.
Kızamık virüsü ile savaşmada A vitamini etkili
Kızamık virüsünü ortadan kaldıracak bir ilaç bulunmamaktadır. Temel olarak ateş düşürücüler kullanılır ve çocuğun dinlenmesi önerilir. Ancak kızamık virüsü ile düşen bağışıklık sistemini fırsat bilen bakterilerin yol açtığı zatürre, menenjit veya orta kulak iltihabı söz konusuysa çocuğun hastaneye yatırılarak, antibiyotik ile tedavi edilmesi gerekebilir. A vitamini kızamık hastalığını daha hafif geçirmeye yardımcı olan bir vitamindir. Hastalık sırasında verilebileceği gibi, beslenme yetersizliği, A vitamini eksikliği olan açlıkla savaşan ülkelerde Kızamık hastalığının ölümcül komplikasyonlarını önlemek adında korunma amacıyla da kullanılır.