Kadınların Fikir Kütüphanesi.

Sezaryen Sonrası Normal Doğum Nasıl Mümkün Olur

0

Sezaryen Sonrası Normal Doğum Nasıl Mümkün Olur

Ülkemizde hala sezaryenden sonra normal doğumun yapılamayacağı gibi bir inanış hakim. Oysa Sağlık Bakanlığımız bile dünyanın pek çok yerinde de uygulanan sezaryen sonrası normal doğumu destekliyor. Sezaryen ameliyatı tekniklerinin de ilerlemesi sonucu artık ikinci veya üçüncü doğumların normal gerçekleşme olasılığı eskiye nazaran çok daha yükseldi. Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum, yani kısaca SSVD olarak adlandırılan bu doğum şekli, aslında kadınların en doğal hakkı!

Eğer gerçekten isterlerse ve doğru şekilde hazırlanıp desteklenirlerse, sezaryenle doğum yapmış her anne normal doğum yapabiliyor. Tabii doktorlar tarafından risklerin de doğru değerlendirilmesi koşuluyla… Bu konuda en çok merak edilen sorulardan biri de her doktorun SSVD yaptırıp yaptırmadığı…

Hem bu konuda deneyimli hem de hamile danışanına belli koşullar sunan doktorlar SSVD yaptırıyor. Bu doktorlardan Dr. Birgül  Karakoç, SSVD ile ilgili sorularımızı yanıtladı, Dr. Hakan Çoker ve Dr. Gülnihal Bülbül de deneyim ve önerilerini bizimle paylaştılar.

Sezaryenle doğumlardan sonra normal doğum olabiliyor mu?

Daha önce sezaryenle doğum yapmış bir kadın, vajinal yolla (normal) doğum yapmasını engelleyecek bir sağlık sorunu yaşamıyorsa, normal doğum yapabiliyor. Bu doğum biçimine Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum (SSVD) diyoruz. Bu konuda Sağlık Bakanlığı ne diyor? Sağlık Bakanlığı, yayınladığı Doğum Eylemi Rehberi’nde SSVD’yi destekliyor. Bu rehberde SSVD yapabilmenin koşulları şöyle özetleniyor:

  • Sezaryenin alt yatay kesi ile yapılmış olması,
  • Rahimde sezaryen dışında başka ameliyat ya da anormallik olmaması,
  • Kemik çatıda darlık olmaması,
  • Bebeğin 4000 gramın altında olması,
  • 24 saat boyunca anne karnındaki bebeğin takip edilebileceği koşulların bulunması,
  • Acil bir durum için gereken anestezi ekibi ve ameliyathane koşullarının bulunması,
  • Acil bir durum halinde kan nakline olanak sağlayan koşulların bulunması.
Sezaryenle doğumlardan sonra normal doğum olabiliyor mu?
Sezaryenle doğumlardan sonra normal doğum olabiliyor mu?

Bazı doktorlar, neden SSVD tercih etmiyor?

SSVD sırasında annenin eski dikiş yerindeki açılma sonucu istenmeyen durumlar meydana gelebiliyor. Bazı doktorlar, bu riskten dolayı SSVD yapmak istemiyorlar. Ülkemizdeki doktorların SSVD sırasındaki takipte nelere dikkat edileceği ve ters giden olaylar konusunda tecrübeleri az. Ayrıca hastanelerdeki koşulların yetersizliği de doktorlara ek bir sorumluluk yüklüyor.

Siz, SSVD’yi öneriyor musunuz?

Anneyi değerlendiriyorum ve buna uygun adaylara öneriyorum. Planlı SSVD denemesi için en uygun adaylar; risklerin ve başarı ihtimalinin anne adayı ve doktor için kabul edilebilir bir dengede olduğu kişiler. Riskler arttıkça ve SSVD başarı ihtimali azaldıkça, SSVD denemek yerine, sezaryen tercih etmek gerekiyor. Ne kadar risk alınacağı kişiden kişiye değişiyor.

SSVD’nin ne tür avantajları oluyor?

Vajinal doğumun avantajları söz konusu oluyor. Sezaryen bir karın ameliyatı ve tüm bu ameliyatlarda olabilecek kanama, enfeksiyon, büyük organ-damar yaralanmaları ve pıhtı atması gibi riskler oluşabiliyor. Başarılı SSVD gerçekleştiğinde tüm bu riskler ortadan kalkıyor. Bebekle annenin kavuşması hemen oluyor ve anne, doğal doğumun getirdiği tüm avantajları yaşıyor.

Ayrıca fazla sayıda çocuk sahibi olmak isteyen aileler için daha avantajlı oluyor. Çünkü her geçirilen sezaryen ameliyatı ile rahim içinde yapışma ve yerleşme sorunları katlanarak artıyor. Bu durum sezaryen sonrası aşırı kanama, rahmin alınması ve hatta anne kayıplarına neden olabiliyor. Vajinal doğum ile bu tür problemlerin olasılığı azalıyor, ailelere fazla sayıda çocuk sahibi olma şansını veriyor.

2 ve 3. sezaryenlerden sonra da normal doğum yapılabilir mi?

2 ve 3. sezaryenlerden sonra çok iyi değerlendirilerek ve hasta iyice bilgilendirilerek vajinal doğum denenebilir. Daha önce 1 normal doğum var ise; yani 1. sezaryen 2. normal doğum, 3. sezaryen ise  4.’nün normal vajinal doğum olma ihtimali yüksektir.

İlk bebeklerini sezaryenle dünyaya getiren anneler, neden ikinci bebekte normal doğumu tercih ediyor?

Vajinal doğumun avantajlarını yaşamak istiyorlar. Sağlıklı doğum her kadının ve bebeğin hakkıdır. Kadınlar normal doğum sonrası, güçlenme ve bir şeyi başarmış olma hissi yaşıyorlar. Daha hızlı iyileşiyor ve daha az ağrı duyuyorlar. Normal doğumla dünyaya gelen bebeklerde, ilerleyen yaşlarda astım, yiyecek alerjileri ve laktoz intoleransı görülme ihtimali daha azalıyor. Çünkü doğum kanalından geçerken yararlı bakterilere maruz kalıyorlar.

SSVD yapmak isteyen annelere neler öneriyorsunuz?

Öncelikle anne adayının korkularıyla baş etmesi ve onlardan arınması gerekiyor. Korku doğumu zorlaştırıyor ve normal yoldan gerçekleşmesini engelliyor. Bununla ilgili olarak doğuma hazırlık eğitimi ve doğum terapisti desteği almak gerekiyor. Destek ve eğitimler sonrasında doğru kararı doktoruyla birlikte vermesi gerekiyor. SSVD kararıaldıktan sonra da, uzman kişilerce verilen “yoga” ve “pilates” çalışmalarına katılmaları yararlı oluyor. Gevşemeyi ve nefesi öğrenmeleri, bunu doğumda çok iyi kullanmaları gerekiyor.

Sezaryenden kaç yıl sonra vajinal doğum yapılabiliyor?

En az 2 yıl geçmesi gerekiyor.

Kimler için SSVD riskli oluyor?

Önceki doğumun sezaryen olma sebebinin devam etmesi, anne adayının yaşının büyük olması, obezite ve tansiyon
yüksekliği sorunu yaşaması, hamilelikler arası sürenin kısa olması ve bebeğin iri olması SSVD başarı oranını azaltıyor. Bu gerçekleri anne adayına anlatarak doğum şekline birlikte karar vermek gerekiyor.

SSVD’nin riskleri var mı?

Rahim yırtılması (yüzde 2), anne adayında aşırı kanama, acil sezaryen gereksinimleri
(yüzde 30), yenidoğanda sıkıntı ve bebek için yenidoğan ünitesine ihtiyaç, doğuma bağlı bebek kaybı (Yaklaşık
onbinde 2-3) riskler arasında sayılabilir.

 

 

Yorumlar
Yükleniyor...