Kadınların Fikir Kütüphanesi.

Yararlı besinlerle çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirin

0

Yararlı besinlerle çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirin. Beslenme ve Diyet Uzmanı Berrin Yiğit, sık hastalanan çocukların bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için…

Çocuklar özellikle mevsim geçişlerinde çok sık hastalanırlar; güçlü bir bağışıklık sistemi sayesinde ilaç kullanmadan besinlerin gücü ile hastalıkların evinize uğramasını engelleyebilirsiniz. Çocuğunuzun bağışıklık sistemini artırmak için:

  • Omega-3 yağ asitleri sağlığımız için oldukça faydalıdır ve yağlı balıkların Omega-3 içeriği oldukça zengindir. Çalışmalar, Omega- 3 yağ asitlerinin çocuklarda enfeksiyon ile mücadelede faydalı olduğunu belirtir.
  • Çocuklarınızın öğünlerini gökkuşağı renkleri ile zenginleştirin. Mevsiminde tüketilen tüm meyve ve sebzeler farklı vitamin ve mineral içeriklerine sahiptir; bu nedenle çeşitliliği oldukça önemlidir. Birçok meyve ve sebze kırmızı, sarı ve turuncu renklerden sorumlu karetonoid ve Vitamin C bakımından zengindir. Bitkilerin içerdiği bu ‘*fitokimyasallar” bağışıklık sistemini güçlendirici etkilere sahiptir. Bu nedenle, günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketilmeli ve meyve tercihinde mevsimine uygun farklı renkteki meyveler seçilmelidir.
  • Çocuklarınızın uyku saatlerine dikkat edin. Uyku yoksunluğu; bağışıklık sisteminin enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olan hücreleri azaltarak, çocukları hastalıklara karşı daha fazla duyarlı hale getirir. Uyku süresi, çocukların yaşlarına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Genel bir kural olarak yeni doğanların günde 18 saat kadar; yeni yürümeye başlayan çocukların 13 saate kadar; 3 ila 12 yaş arası çocukların günde 12 saate kadar uykuya ihtiyaçları vardır. Uyku süresi kadar, kalitesi de önemlidir. Kaliteli uyku için çocukların uyku öncesi ıhlamur, rezene ve papaiya çayları tüketmesi derin uykuya dalmaları için destek olacaktır.
  • Çocuklarınıza sağlığı destekleyici çaylar hazırlayın. Fırsat buldukça taze veya kurutulmuş zencefil, karanfil, elma dilimleri ve ıhlamur gibi bitkilerle hazırladığınız karışım çaylardan içmelerini sağlayın.

Doğal beslenmeye dair…

Yararlı besinlerle çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirin. Doğal beslenme organik beslenme değildir. Öncelikle bu ayrıma dikkat edilmelidir. Doğal beslenme, doğanın bize sunduğu besinleri mevsiminde ve zamanında tüketmektir. Mevsiminde ve zamanında tüketilen besinler vücudunuz için maksimum yararı gösterir. Bu da cilt sağlığınızdan beden sağlığına tüm sisteminizi etkiler.

GÜÇLÜ 5 BESİN KAYNAGI

  1. BALIK Balık dışarıdan almamız gereken Omega 3’ü vücudunda bizim için barındıran bir canlıdır. Kalp-damar sağlığı, diyabet ve kemik sağlığımız için haftanın 2 günü beslenmemizde yer alması gereken olmazsa olmaz dediğimiz besinlerdendir.
  2. AVOKADO/CEVİZ Sağlıklı yağlar E, C ve K vitaminlerinden ve tekli doymuş yağ asitlerinden zengindir. Anti-aging etkisinin yanı sıra göz ve cilt sağlığı ve ositeoartirit’te etkilidir.
  3. PROBİYOTİK BESİNLER Güçlü bağışıklığın yolu sağlıklı bağırsaklardan geçer. Bu yüzden probiyotik yoğurt, kefir, lahana/salatalık turşusu, şalgam suyu ve boza gibi probiyotik besinleri sofralarınızdan eksik etmeyin.
  4. YUMURTA Bizim için anne sütü kadar değerli bir besindir. Demirden ve A vitamininden zengin olmasıyla birlikte dışarıdan almamız gereken tüm aminoasitleri içerisinde barındırır. Her gün 1 yumurta ile güne başlamanız açlık krizlerinizi önleyerek tokluk sürenizi uzatır ve dengeli kan şekerine destek olur.
  5. ELMA Yüksek lif içeriği ile bağırsak sağlığımızı koruyan elma, düşük glisemik indeksi sayesinde iyi bir ara öğün alternatifidir.

Halsizlik/bitkinlik hissini gidermek için…

Yararlı besinlerle çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirin. Halsizlik/bitkinlik hissi çocuğunuzun yeterli için ilk önce su tüketip tüketmediğini izleyin. Yetersiz su tüketimi baş ağrısı, yorgunluk ve halsizliğe sebep olabiliyor. Su tüketimini kolaylaştırmak için suların içerisine kivi ve portakal gibi C vitamini içeriği yüksek meyveler eklenebilir.

ENERJİ SMOOTHİE

  • 1 dilim ananas
  • 1/2 muz
  • 2 tam ceviz içi
  • 1 tutam tarçın
  • 1 su bardağı kefir

Hazırlanışı

Tüm malzemeler blender’dan çekilir ve soothie kıvamında içilir.

BOĞAZ AĞRISI İÇİN DOĞAL KÜR ÖNERİLERİ

BAL: Boğaz ağrısı için sık sık kullanılan bir çaredir. Bal süte karıştırılarak veya sade formda tüketilebilir. Araştırmalar, balın etkili bir öksürük iyileştirici olduğunu gösterir. Yapılan araştırmalar balın öksürük bastırıcı ilaçlardan bile daha etkili olabileceğini saptamıştır.

TUZLUSU: Tuzlu su ile gargara yapmak, boğaz ağrısı ve öksürükleri dindirmekte oldukça etkilidir. İlaveten tuzlu su, boğazdaki mikropları öldürmeye yardımcı olmaları ile tanınır.

 

PAPATYA ÇAYI: Doğal bir yatıştırıcıdır. Boğaz ağrısını yatıştırmak gibi tıbbi amaçlar için uzun süredir kullanılmaktadır. Bazı çalışmalar, papatya buharının teneffüs edilmesini boğaz ağrısı gibi soğuk algınlığı semptomlarının hafiflemesine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Papatya çayı sağlayabilir. Bağışıklık sistemi içmek de aynı faydayı  destekleyerek, boğaz ağrısına neden olan enfeksiyona karşı mücadeleye yardımcı olur.

NANE: Nefes tazeleme özelliği ile bilinir. Nane, boğaz ağrısı ve öksürüğe iyi gelen ‘mentol’ içerir. Nane ayrıca anti-enflamatuar, anti-bakteriyel ve anti-viral özelliklere sahiptir. Bu nedenle iyileşmeyi destekleyicidir.

KABARTMA TOZU GARGARASI: Ulusal Sağlık Enstitüsü, 1 fincan ılık su, 1/4 çay kaşığı kabartma tozu ve 1/8 çay kaşığı tuz bileşiminin nazik bir şekilde gargara yapılmasını önermektedir. Gargara sonrası temiz su ile iyice durulamak önemli bir nokta.

ELMA SİRKESİ: Antibakteriyel olarak birçok kullanım alanına sahiptir. Asit yapısı nedeniyle boğazdaki mukusun parçalanmasına yardımcı olur ve bakterilerin yayılmasını önler.

LİMON: Sabah limonlu Ilık bir suyla veya adaçayı gargarası ile güne başlamak boğaz ağrısı ve öksürüğe oldukça faydalıdır.

Propolis hangi hastalıklarda ne şekilde kullanılmalı?

Arıların sadece bal yapmadığını biliyor muydunuz? Arılar bal yapmanın yanı sıra, iğne yapraklı ağaçlar ya da her mevsim yeşil kalan bitkilerden elde edilen bir bitki özütü olan ve propolis olarak adlandırılan bir bileşik üretirler. Propolis doğanın bize sunduğu mucizelerden bir tanesidir. Yapısında B1, B2,C

ve E vitaminleri, demir ve kalsiyumu bulunduran; antioksidan, antimikrobiyal, anti-kansorojen antiinflamatuar etki gösteren yapışkan, reçinemsi bir maddedir. Vücut direncinin düştüğü durumlarda, ülserin tedavisinde, bazı kanser türlerinde kullanılır. Yapılan çalışmalarda, güvenli konsantrasyonun ortalama 70 mg/gün olduğunu görmekteyiz.

 

 

Yorumlar
Yükleniyor...