Kadınların Fikir Kütüphanesi.

Çocuk ve teknoloji aralarında mesafe olmalı

0

Çocuk ve teknoloji aralarında mesafe olmalı

Çocuk ve teknoloji aralarında mesafe olmalı. Teknolojinin sağladığı faydalar elbette yadsı namazı ve teknolojiyi hayatımızdan tamamen çıkarmamız da mümkün değil. Ancak, teknolojinin çocuklar tarafından yanlış ve aşırı kullanımı ciddi fiziksel, zihinsel ve psikolojik sorunlar doğuruyor. Medistate Hastanesi’nden Uzman Psikolog Didem Gürbey, çocuklar ve teknoloji kullanımı konusunda dikkat çekici detaylar paylaştı.

1 Hayal gücü etkileniyor

Hayal gücü etkileniyor
Çocuk ve teknoloji aralarında mesafe olmalı

Bundan 10-15 yıl öncesinde parklarda, bahçelerde oynayan, bisiklete binen, top peşinde bütün gün sıkılmadan koşup eğlenen çocukların yerini günümüz dünyasında ellerinde telefon ve bilgisayarlar düşmeyen, sokağa çıkmak yerine eve kapanan teknoloji bağımlısı çocuklar aldı, Amerika’da 2010 yılında Kanser Vakfı tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre ilkokul çağındaki çocuklar günde ortalama 7,5 saat teknoloji kullanıyor. Bu çocukların %75’inin yatak odasında televizyon var ve Amerikan ailelerin %50 senin evinde televizyon tüm gün açık. Çocukların oyunu artık çoğunlukla teknolojiye dayanıyor ve buda malesef yaratıcılıklarına ve hayal güçlerine büyük ölçüde zarar veriyor.

Video oyunlarına dikkat

Teknoloji çocukların düşünme şeklini değiştiriyor. Video oyunları çocukları çoklu uyaranlara dikkat etmeye şartlıyor. Bunun olumlu yanı olsa da aynı oyunlar çocuklarda dikkat dağınıklığına ve hafıza sorunlarına yol açıyor. Çocuklar bilgiye kolayca ulaşsa da onu uzun süre hafızada tutmak da ciddi zorluk yaşıyorlar. Ayrıca belirli bir formatta odaklandıklarını için derin düşünme ve hayal gücünü kullanma gibi alışkanlıklar da edinemiyorlar.

Fiziksel sorunlar

Teknoloji bağımlılığının hareketsizliğe neden olması motor ve duyusal gelişimler için ciddi dezavantaj oluşturuyor. Teknoloji bağımlısı çocuklar arasında obezite ve diyabet hızla artıyor. Aynı zamanda dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, gelişimsel gerilikler, öğrenme güçlüğü, anksiyete, depresyon ve uyku bozukluğu oranları da teknolojinin aşırı kullanılması ile birlikte tehdit edici boyutlara ulaştı.

Ruh halleri olumsuz etkileniyor

Teknoloji çocukların hissetme şekli ve empati kurma yeteneğini değiştirdi. İngiltere’de yapılan bir araştırma, günde 4 saatten fazla bilgisayar oyunu ve internet kullanan çocukların, günde bir saatin altında kullanılanlara kıyasla, kendilerini daha kötü ve mutsuz hissettiklerini gösterdi. Çocuk gelişimi açısından hareket etme, dokunma, insanlarla yakın ilişkiler kurma ve doğa ile iç içe olmak çok büyük önem taşıyor. Unutmayın ki çocuklarımızın asıl ihtiyacı olan en yeni en son teknoloji ürünler değil. İhtiyaç duydukları onlarla kaliteli zaman geçirmeniz, oyun oynamanız, sohbet etmeniz ve sarılıp sevginizi göstermenizdir. Çocukları elbette teknolojiden tamamen koparamayız, ancak teknolojinin çocukları esir alarak bağımlı hale getirmesine kesinlikle izin vermemeliyiz.

Yorumlar
Yükleniyor...