Kadınların Fikir Kütüphanesi.

Anne sütü mucizesi

0

Anne sütü mucizesi

Anne sütü yeni doğmuş bebek için en uygun besindir.

Bebeklerin doğum sonrası mümkün olan en kısa sürede anneyle buluşturulması ve emzirmenin başlatılması önerilir

Dr. Petek Kayıran MedAmerikan Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

diyerek Dr.petek kayıran anne sütünü arttırıcı önerilerde bulunuyor.

Anne sütü bebeğin ihtiyacı olan besin öğelerin yanı sıra hormonlar, büyümeyi destekleyici ve enfeksiyonlardan koruyucu faktörler içerir. Özellikle ilk 6 ay bebeğin mümkün olduğunca anne sütü ile beslenebilmesi önemlidir. Emzirme, anne bebek bağını ve bebeğin ruhsal gelişimini destekler. Anne sütü alan bebeklerde ileri yaşlarda tip 1 diabet, astım-alerji, çölyak, obezite ve hipertansiyon sıklığı azalırken, emzirmenin anne için de göğüs ve yumurtalık kanserinden koruyucu etkisi vardır.

Sütüm yeterli mi?

Annede süt üretimi fiziksel, duyusal ve hormonal etkilerin sonucu gelişir. Annenin bebeğini kucağına alması, kokusunu duyması duygusal uyarıyı başlatırken, bebeğin emme hareketi de fiziksel uyarıyı sağlar. Doğum sonrası ilk saatlerden itibaren annenin bebeğiyle tensel teması, bebeğin her aktif-uyanık gördüğünde emzirme çabası; süt yapımını arttırır. Özellikle ilk bebeğini emziren annelerin çoğunda “sütüm yeterli mi?” kaygısı olur. Anne sütü kolay sindirilir, dolayısıyla bebeğin ilk haftalarda 1-2 saatte bir emmeyi istemesi doymadığı anlamına gelmez. Aksine bebeğin sık sık emerek memeyi boşaltması süt yapımının artmasına neden olur. Bunu etkiye memenin tepkisi olarak düşünebilirsiniz. İlk haftalar bebeğin kilo alımının yakın izlenmesi önemlidir. Sütün yeterliliğinin en somut göstergesi bebeğin uygun oranlarda kilo almasıdır.

 

Anne sütünü nasıl arttırabiliriz?

  • Tensel-fiziksel uyarı: Emzirmenin mümkün olan en kısa sürede başlaması, doğum sonrası bebeğin anne odasında izlenmesi ve bebek uyanık ise her istediğinde, uykulu ise 3 saatte bir uyandırılarak sık sık emzirme çabası, ilk günlerden itibaren anne sütü oluşumunu arttırır.
  • Doğru emzirme tekniği: Emzirirken, bebeğin ağzını en kocaman açtığı anda, meme ucunu değil-meme ucunun gerisindeki kahverengi bölgeyi kavratmaya çalışmak önemlidir. Bebeğin ağzı ve anne meme ucu aynı hizada iken en geriden kavramanın sağlanması; açılı emme sonucu meme ucunda çatlak gelişmesini azaltır. İlk günlerde meme çatlakları nedeniyle ağrılı emzirme, daha kısa emzirmelere, dolayısıyla süt uyaranının azalmasına neden olabilir. Emzirirken anne dik pozisyonda olmalı, sırtını rahatça yaslamalı, kolları desteklenerek, ayaklar bir pufa uzatılmış şekilde mümkün olan en rahat pozisyon sağlanmalıdır. Özellikle ilk bebeklerini emziren annelerin hastanede yatış süresince bebek hemşirelerinden emzirme tekniği ile ilgili bilgi alması, doğru yönlendirilmesi önemlidir.
  • Uykusuzluk ve yorgunluk: Doğum sonrası ard arda yaşanan uykusuz geceler annenin çok yorulması ve süt yapımında azalmaya neden olur. Lohusa döneminde, annenin yakın çevresinden mümkün olduğunca destek alması, bebeğinin uyuduğu saatlerde annenin de istirahat etmesi önemlidir. Bu süreçte anne gününü iyi planlarsa, bebeği uyuduğu zamanlar uyumaya çalışır, uyumasa bile gözlerini kapatıp dinlenirse süt yapımı olumlu etkilenir.
  • Bol sıvı tüketmek: Bol sıvı alımı anne sütünü arttırır. Emziren annelere günde 2-3 lt su içmesi önerilir. Ayrıca günde 1-2 bardak süt arttırıcı emzirme çayları ya da şekersiz komposto içilebilir. Doğum sonrası bebek doktorunuzdan bu konuda bilgi alabilirsiniz.
  • Beslenme: Anne iyi beslenmeli ki, bebeğini iyi besleyebilsin… Annelere protein kaynağı olarak, yumurta, et, balık, kendisinde gaz yapmıyorsa baklagiller yemesi önerilir. Gün içinde 1-2 porsiyon meyve, yeşillik sebzeler yanında belli düzeyde karbonhidrat alımı da gerekir. Emziren annenin özellikle ilk aylar zayıflama maksadıyla diyet yapması sütünü azaltır, ilerleyen aylarda diyetisyen ile görüşülebilir.
  • Pompa ile süt sağımı:

    Bebekler ilk günlerinde bazen çok uykucudur, memeyi 3-5 dakika. emip uyuya kalır ve bu nedenle meme ucu uyarımı yetersiz kalabilir. Bu durumda meme uyarımını arttırmak için süt sağılabilir. Ancak doğum sonrası ilk 3-4 gün sağımda az miktarda süt görülmesi moral bozmamalı, bu sağımların maksadı meme uyarımını arttırma olmalıdır. Bazı bebekler ise ilk saatlerinden itibaren çok aktif ve yeterli emerler, aktif olarak yeterli emziren annenin ilk hafta pompa ile süt sağmaya çalışması meme ucunun fazladan tahriş olmasına neden olabilir. Birinci haftadan sonra genel olarak bebek iyi emse bile günce 1-2 defa süt sağarak memeleri tamamen boşaltmak süt yapımını arttırabilir.

  • Sitresten uzak durmak: Doğumdan itibaren annenin moralinin yüksek, huzurlu olması, en başta eşinden olmak üzere sevdiklerinden takdir ve duygusal destek alması süt yapımını arttırır.
  • Emzik: Özellikle ilk ay emzik kullanımı, bebeğin emme süresini kısaltarak meme uyarılmasının dolayısıyla süt yapımının düşük kalmasına neden olabilir.
Yorumlar
Yükleniyor...