Kadınların Fikir Kütüphanesi.

Emzirme hakkında merak edilenler

0

Emzirme hakkında merak edilenler

Bebeğimizi kucağımıza aldığımız andan itibaren “nasıl emzireceğim, hangi sıklıkla emzireceğim?” soruları en sik sorduğunuz ve merak ettiğimiz sorular arasında geliyor.

Yeni doğan Hemşiresi ve Emzirme Danışmanı Esra Ertuğrul emzirme hakkında merak edilenleri anlattı.

Bebeğinizi kucağınıza aldığınız ilk 10-12 gün, bebeğinizi sık sık ve saate bakmaksızın emzirmek çok önemlidir. Bu dönemde anne sütü olgunlaşma sürecindedir. Bu nedenle saat ve süre önemli değildir. Sadece bebekte fizyolojik sarılık varsa, uykuya meyil vardır. O zaman iki emzirme arasının, hem gece hem de gündüz, 3 saati geçmemesi gerekir. 10-12. günü atlattıktan sonra yavaş yavaş düzene girmeye başlar.

Anne sütü önden sulu arkadan yağlı kısımdan oluşur. Bebeğinizin tam olarak doyması, yeterli kiloyu alabilmesi için bir memedeki sütü bitirip, sonra diğerine geçmesi gerekir. İlk günlerdeki gibi 5 dakika biri 5 dakika diğeri şeklinde giderseniz bebeğiniz sizi emse de bir türlü doyamayacak ve sık sık emmek isteyecektir. O nedenle 10-12 günden sonra bir memedeki süt bitirip daha sonra diğerine geçilmelidir.

Kilo alıyorsa sorun yok

Siz sık sık emziriyor ve bebeğiniz aylık 600-1000 gr arasında kilo alıyorsa hiçbir şeyi düşünmeden aynen devam edin. Ama kilo alımında sıkıntı varsa o zaman emzirme süreniz ve sıklığınız önem kazanmaktadır.
Orta ve daha iri yapıda olan bebeklerin her 2,5-3 saatte bir beslenmeleri gerekir. Daha az veya daha çok değil, Daha kilolu bebeklerde bile bu kurala uymak gerekir. Eğer “Bebeğim her saat başı acıkıyor!” diyen bir anneyseniz öğünlerinizin çok kısa olma veya bebeğinizin öğünlerinde gereği kadar beslenmiyor olma ihtimali var demektir.

emzirme hakkında merak edilenler
emzirme hakkında merak edilenler

Böyleyse, onu daha çok beslemeniz gerekir. Eğer formül süt veriyorsanız, çözüm basittir, Bebeğinizin her bir öğününe fazladan 30 cc ekleyin. Eğer emziriyorsanız, bebeğinizin ürettiğinizden daha çok süte ihtiyacı olabilir. Ya da emme pozisyonu rahat değildir ve dolayısıyla göğsünüzden yeterli miktarda süt alamıyor olabilir. Bu durum, 2 veya 3 haftalık süre içinde daha az süt üretmenize neden olacaktır. Bebeğiniz bir defada sadece 10 dakika emiyorsa, vücudunuz bundan fazla süt üretmenize gerek olmadığı komutunu almış gibi hissederek. süt miktarınızı günden güne azalmaya başlayacak ve en sonunda da süt üretimi son bulacaktır.

Böyle bir durumda ne yapmalı

Böyle bir durumda bebeğinizin hızlı bir büyüme döneminden geçiyor olması da ihtimaller arasındadır. Ancak bu ilk altı haftada rastlanan bir durum değildir.

İlk 6-8 hafta boyunca, orta yapıda bir bebeğin ogana 20 ila 40 dakika kadar sürecektir. Böylelikle bebek saat 10:00 da emmeye basllyorsa.10:45’de bitirir. Bu bebeğin, 11:15 ‘te yatması ve 1,5 saat kadar uyuması beklenmektedir. Biberonla beslenen bebeklerin henüz biberon ağızlarındayken uykuya dalabildiklerini biliyoruz. Ama 3 veya daha fazla kiloya eristiklerinde memedeki bir bebek gibi uyuyakalmaları daha az rastlanır. Anne süt alan bebekleriyse, çoğu zaman ilk on dakikadan sonra uyku bastırır. Bunun sebebi, anne sütünün oksitosin hormonu bakımından zengin olmasıdır. Oksitosin hormonu uyku etkisi yapar Prematire ve sarlikli bebekler de ayni şekilde, öğünler sona ermeden uyumaya eğilim gösterir. Her iki durumda da bebeklerin uyku ihtiyaçları çoktur; ama beslenirken uyanık tutulmaları gerekir.

Bebeğiniz nadir de olsa memenizde uyuyakalıyorsa, bunu dünyanın sonu gibi görmeyin. Ayrıca unutmayın, yemek yemekle uykuyu ilişkilendirmeye başladıysa, ona kendi kendine uykuya dalmasını öğretmek de zor olacaktır. “Bebeğiniz bir defada sadece 10 dakika emiyorsa, vücudunuz bundan fazla süt üretmenize gerek olmadığı komutunu almış gibi hissederek, süt miktarını günden güne azaltmaya başlayacak ve en sonunda da süt üretimi son bulacaktır.

Yorumlar
Yükleniyor...