Kadınların Fikir Kütüphanesi.

Kuruyemişin Faydaları

0

Kuruyemişin Faydaları

Akşamları keyifli sohbetlere eşlik eden, çeşit çeşit olmasıyla çerez tabaklarımızı renklendiren kuruyemişin sağlığa faydalarını saymakla bitiremeyiz. Özellikle de hamilelik döneminde anne ve bebek sağlığı açısından oldukça önemli. Hamilelik döneminde doğru ve sağlıklı beslenmek, takdir edersiniz ki ”Sen iki canlısın artık biraz daha yemen lazım” diyerek mümkün olmuyor.

Anne adayı ve bebeği için asıl önemli olan; bu dönemde her besin grubundan dengeli ve yeterli bir şekilde tüketmek. Kuru yemişler, yani yağlı tohumlar da zengin besin değerlerine sahip olmasıyla, hamilelik döneminde beslenme programında bulunması gerekenler arasında önemli bir yere sahip. Brezilya cevizinin hamilelikte çok güçlü bir selenyum kaynağı olduğunu öğrendik ve bu besine daha geniş yer verdik.

Ama tabii diğer kuruyemişlerin de yeri ayrı. Besin değerlerinden yeterince faydalanabilmek için kuruyemişleri mutlaka çiğ tüketmek gerektiğini unutmayın. Kuru meyvelerin de kimyasal madde kullanılmadan, doğal kurutuluş alanlarını tercih etmelisiniz.

BREZİLYA CEVİZİ

hamilelikte-kuru-yemis-tuketmek-bebekte-alerji-riskini-azaltiyor

  • Troid dengesizliği yaşayan hamileler ve Hashimoto hastaları için, ilaç takviyesiyle alacakları Selenyumu yeterli miktarda almalarını sağlayacak doğal tek alternatif besin özelliği taşıyor.
  • Cildin ihtiyacı olan selenyum, E ve C vitaminleri bakımından zengin olmasıyla cildin daha parlak ve sağlıklı bir görünüme kavuşmasını sağlıyor. Elastikiyetini artırarak kırışmayı engelliyor. Aynı zamanda yaşlanmaya neden olan hücreleri azaltıyor. Brezilya’da bu cevizden elde edilen yağ, egzama ve sedef hastalarında doğal ilaç olarak kullanılıyor. Yumurta ile karıştırılıp sürüldüğünde ise ölü hücreleri dökerek lekeleri gideriyor.
  • OMEGA-3 yağ asidi bakımından zengin olmasıyla iyi kolesterolü yükselterek kalp sağlığını koruyor. Aynı zamanda doymamış yağ asitlerini de barındıran bu ceviz türü, kan akışını dengeliyor ve damarların tıkanmasını engelliyor.
  • İçerdiği çinko sayesinde vücudu hem iltihaplardan hem de toksinlerden arındırıyor.

SELENYUM KAYNAĞI

İnsan vücudu için son derece önemli bir mineral olan bu bağışıklığı arttıran, selenyum, vücudun ve metabolizmanın korunmasında önemli rol oynuyor. Özellikle hamilelik döneminde kanserin yaygın biçimlerini önlüyor, virüslerle mücadele ediyor. Kalp hastalığına karşı savunmada da oldukça etkili. Selenyum eksikliğinde bağışıklık sistemi ve karaciğer bütün tehlikelere açık hale geliyor.

Selenyum, vücut için çok önemli olmasına rağmen, çoğu insanın depolamada eksik kaldığı bir mineraldir. Günde 5-7 adet Brezilya cevizi tüketmek, selenyum, eksiliğini giderir.

DİĞER ÖNEMLİ KURUYEMİŞLER

diger-onemli-kuruyemisler

Ceviz: Hamilelik dönemlerinde günde ortalama 3 tane tüketilen orta büyüklükteki ceviz, bebeğin beyin gelişiminde oldukça etkilidir. Çok yüksek değerde antioksidan özelliğine sahiptir. Ayrıca iyi derecede lif ve protein kaynağıdır.

Antep fıstığı: Uzmanlar tarafından günde 10 tane yenmesi önerilen Antep fıstığının, hamilelik döneminde vücudun ihtiyacı olan gündelik yağ miktarını karşılayacağı belirtiliyor. Ayrıca bu kuruyemişin vitamin ve protein açısından oldukça zengin olduğu biliniyor.

Fındık: Ülkemizde bolca yetişen fındık, bebeğin anne karnındaki kemik gelişimine bolca muhteva ettiği kalsiyum ile büyük destek sağlıyor. Ayrıca enerji kaynağı olarak da biliniyor.

Kaju: Hamileliğin ilk dönemlerinde sıkça karşılaşan mide bulantıları için atıştırmalık şeklinde kaju tüketilebilir. İçerdiği bakır mineralleri vücudun günlük ihtiyacı olan miktarın %35’i, 40 gram kaju ile karşılanabilir. Yüksek kalorisi ve yağ oranı nedeniyle çok fazla tüketmemeye dikkat edilmelidir.

Kuru incir: Çinko, demir, potasyum ve kalsiyum açısından oldukça zengin olan incir, hamilelik esnasında annenin ihtiyacı olan birçok mineral içermesi açısından önemli bir besin kaynağıdır. Muhtevası olan mineraller, anne sütünde bulunan besinlere çok benzer. İçerdiği potasyum da kan basıncını düzenler ve hamilelik zehirlenmesine karşı korur. Ayrıca mide bulantılarını azaltır, hatta tamamen önleyebilir.

Kabak çekirdeği: Protein, yağ ve mineral bakımından oldukça zengin bir besin olan kabak çekirdeği, hem anne hem de bebek için oldukça faydalıdır. Hamilelik döneminde tüketildiğinde anne adayına verdiği enerjiyle daha dinç durmasını ve rahatlamasını sağlar. Kalorisi fazla olduğu için aşırı tüketmekten kaçılması tavsiye edilir.

Kuru kayısı: Çeşitli vitaminler ve mineraller açısından zengin olan kuru kayısı, hem sindirim sistemine yardımcı olur hem de vücudun tatlı ihtiyacını karşılar. Potasyum bakımından da zengin olan bu kuruyemiş, annenin ve bebeğin kalp sağlığını korur, annenin baş ağrısı gibi bazı ağrılarına da iyi gelir.

Badem: Bünyesinde bulunan B ve E vitaminleri ile potasyum, fosfor, sodyum ve magnezyum gibi mineraller sayesinde bebeğin kaslarını ve kemiklerini kuvvetlendirir.

Yorumlar
Yükleniyor...